Gamtosauginė V. Adamkaus premija – mokslininkei ir išradėjai T. Paulauskienei

Gamtosauginė prezidento Valdo Adamkaus premija už inovatyvių ir aplinkai draugiškų technologijų, skirtų naftos teršalų valymui iš vandens, kūrimą, ekologinį visuomenės švietimą pirmadienį įteikta Klaipėdos universiteto profesorei Tatjanai Paulauskienei.

„Prieš keletą metų visa Europa, taip pat ir Lietuva, pasirinko žaliąją kryptį ir ambicingą siekį iki 2025 metų tapti klimatui neutraliu kontinentu. Aš tikiu, kad bendromis pastangomis mes sukursime švarią ir saugią aplinką, o Baltijos jūra bus sveika, jungianti regionus ir kurianti žmonių gerovę“, – pirmadienį Prezidentūros kiemelyje kalbėjo T. Paulauskienė.

„Šiandien mes sunkiai įsivaizduojame harmoningą gerovės Lietuvą be švarios, patogios gyventi aplinkos ir lygiai taip pat suprantame, kad negalime priimti to, kaip duotybės“, – kalbėjo šalies vadovas Gitanas Nausėda.

Jis pridūrė manantis, kad įsipareigojimas aplinkai turi būti ilgalaikis.

Bet su tikras, kad sveikas protas ir atsakomybė nugalės, o Ukrainos pergalė leis dar kartą labiau susitelkti ties gamtosaugos problemomis.

Pasak V. Adamkaus, šiandien žemei ir pasauliui grasina ne tik ekologiniai, bet ir socialiniai pavojai.

„Bet su tikras, kad sveikas protas ir atsakomybė nugalės, o Ukrainos pergalė leis dar kartą labiau susitelkti ties gamtosaugos problemomis. Jas sprendžiant visada reikės daugybės žmonių pastangų“, – sakė premiją įteikęs kadenciją baigęs šalies vadovas.

T. Paulauskienę premijai nominavo Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslo fakultetas. Mokslininkė yra universiteto startuolio – atžalinės įmonės „Inobiostar“, įkurtos 2020 metais, įkūrėja ir vadovė.

Minėta bendrovė teikia ekologinių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugas, padeda rasti ir įgyvendinti netradicinius ir gamtai draugiškus sprendimus, vykdo sukurtų produktų komercinimą, konsultuoja.

Premiją įsteigė Prezidentinė Valdo Adamkaus biblioteka ir Danos Gedvilienės fondas, jos dydis – 5 tūkst. eurų.

Premija teikiama nuo 2021 metų, ji pirmą kartą atiteko gamtininkui, režisieriui Mindaugui Survilai už filmą „Sengirė“, 2022-aisiais antruoju laureatu buvo išrinktas Giedrius Bučas – socialinės inciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių