Gamtosauginė V. Adamkaus premija – visuomenininkui G. Bučui

  • Teksto dydis:

Gamtosauginė prezidento Valdo Adamkaus premija skirta socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėjui, visuomenininkui, žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ iniciatoriui Giedriui Bučui.

Jis savo veikla ir asmeniniu pavyzdžiu populiarina darnią gyvenseną, kuria socialines ir menines iniciatyvas burdamas įvairias bendruomenes, skleidžia aplinkosaugines mintis ir griauna „žaliuosius mitus“.

„Įvertinimo sulaukė G. Bučo socialinė iniciatyva „Kūrybos kampas 360˚“, jo 80 dienų žygis pėsčiomis po Lietuvą surenkant 52 tūkst. vienetų (viso 1133 kg) atliekų, taip pat jo kurtos ekologinio meno instaliacijos, tokios kaip „Vertybių krioklys“, kuri buvo eksponuojama MO muziejuje Vilniuje“, – teigė Prezidentinės bibliotekos-muziejaus direktorius, vienas iš komiteto narių Arūnas Antanaitis.

G. Bučas teigia, kad visuomenei svarbu pakeisti savo mąstymą tvarumo ir vartojimo klausimais.

„Privalome suprasti, kad kiekvienas esame atsakingas už tai, kokią planetą paliksime ateities kartoms. Visa savo esybe pradėkime ieškoti būdų, kaip gyventi darnoje – keisdami savo įpročius, grįždami prie esminių vertybių, keisime mus supančią aplinką“, – sakė G. Bučas.

Jis pridūrė, kad jam tai – svarbus įvertinimas, nes V. Adamkus yra vienas jo įkvėpėjų ir autoritetų.

Iš viso premijos rengėjai buvo sulaukę 21 nominacijos, tarp jų – klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją (KIDE) ir jos lyderė Alina Andronova, organizacijos Baltijos Aplinkos Forumo lyderis Žymantas Morkvėnas, Aplinkosaugos koalicijos vadovė Lina Paškevičiūtė, Klaipėdos universiteto mokslininkė Tatjana Paulauskienė.

Premija bus įteikta birželio 4 dieną – Tarptautinės aplinkos apsaugos dienos išvakarėse Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode. Premiją, planuojama, įteiks V. Adamkus.

Premiją įsteigė Prezidentinė Valdo Adamkaus biblioteka ir Danos Gedvilienės fondas, jos dydis – 5 tūkst. eurų.

Premija teikiama nuo pernai metų, ji pirmą kartą atiteko gamtininkui, režisieriui Mindaugui Survilai už filmą „Sengirė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių