Gatvės pavadinimas kelia aistras: miesto valdžia jo keisti neskuba

Lietuvos literatūros tyrinėtojas ir kritikas Kostas Korsakas vertinamas dvejopai. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras nustatė, kad asmuo buvo susijęs su sovietinės okupacijos veikla. Tad centras įpareigojo Šiaulių savivaldybę keisti gatvės pavadinimą. Tik miesto valdžia to daryti neskuba, esą dar nori apklausti gyventojus.

Prieš daugelį metų už nuopelnus lietuvių literatūrai Šiauliuose gatvė buvo pavadinta K. Korsako garbei. Tačiau dabar šios gatvės pavadinimą siūloma keisti, esą K. Korsakas buvo susijęs ir su sovietų okupacija.

„Jis buvo sovietinės okupacijos struktūrų valdžioje, sovietinės okupacijos metais. Jeigu konkrečiai, tai jis buvo Lietuvos tarybų sąjungos aukščiausiosios tarybos deputatas porą kadencijų išrinktas, buvo net Aukščiausiosios tarybos pirmininko pavaduotojas“, – šnekėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro atstovė Aurelija Juodytė.

Panašu, kad K. Korsakas prieš Lietuvą veikė jau pirmos Lietuvos nepriklausomybės metais, 1928–1930 net buvo kalintas už komunistinę veiklą. 1940-aisiais atėjus sovietams vadovavo Eltai, Valstybinei leidyklai. Vėliau rašytojų sąjungai, ilgus metus dirbo Lietuvių kalbos ir literatūros instituto direktoriumi.

Tik patiems šiauliečiams K. Korsako praeitis nelabai rūpi. Žmonės tikina per daugelį metų pripratę prie savo gatvės pavadinimo, tad jo keisti nenorėtų.

„Realiai mums kaip ir netrukdo, nes mes pripratę. Mums tinka ir patinka, kažkokių asociacijų mes nelabai ir pastebime“, – teigė pašnekovė. 

LNK stop kadras 

„Asmenybės, žinokite, nežinau. Dabar paprasčiausiai viskas yra per daug keičiama – reikia, nereikia. Nežinau, kiek tos teisybės yra, kiek nėra“, – sakė pašnekovas.

Teisybės apie K. Korsako asmenybę net per dvi institucijas ieškojo ir Šiaulių savivaldybė, tik rezultatai nustebino. Mat Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras gatvės pavadinimą įpareigojo keisti. Nors Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, kuriam K. Korsakas vadovavo kone 40 metų, sako atvirkščiai.

„Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas nepalaiko sprendimo keisti K. Korsako gatvės pavadinimą. Praėjus daugiau nei trims dešimtmečiams nuo nepriklausomybės atgavimo nebe laikas trinti istorinę atmintį. Nestabilumas traumuoja gyventojus ir yra finansiškai nuostolingas miestui“, – raštu nurodė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Tad Šiaulių valdininkai imtis veiksmų neskuba, žada dar patampyti katiną už uodegos. Esą neleis Vilniaus ekspertams aiškinti, ką savivaldybė turi daryti. Mat dėl gatvių pavadinimų sprendžia miesto taryba.

„Ir įstatymais esame apsaugoti, kad tarybų kompetencija, būtent vietinių atstovų kompetencija yra nuspręsti dėl gatvių pavadinimų. Mes tiesiog norime rekomendacinio pobūdžio gyventojų apklausos“, – aiškino Šiaulių vicemeras Justinas Švėgžda.

LNK stop kadras

Tad dabar savo nuomonę per du mėnesius turi išsakyti šiauliečiai. Esą, jei dauguma sprendimą keisti gatvės pavadinimą palaikys – valdžia to imsis. Jei nepritars – gatvės pavadinimo bent kol kas nekeis.

Žinote, jeigu aš tokias analizes daryčiau, aštuonių klasių nebūčiau pabaigęs.

Savivaldybė atsainiai vertina ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro darbą.

„Mums patiems labai neprofesionaliai atrodo tas jų tyrimas, nes jų užklausėme dėl jų nuomonės dar balandį, atsakymą gavome rugpjūčio pabaigoje. Žinote, jeigu aš tokias analizes daryčiau, aštuonių klasių nebūčiau pabaigęs“, – tikino Šiaulių vicemeras.

Išvadų nesureikšmina ir gatvės pavadinimo keisti nenorintys gyventojai.

„Daug kas buvo kažkiek susijęs. Nežinau, ar čia verta gatvę keisti dėl to ir gyventojams sudaryti tiek nepatogumų“, – kalbėjo pašnekovė.

„Blogai, visus dokumentus, viską turėsime keisti, viskas kainuos“, – pabrėžė kita pašnekovė.

LNK stop kadras 

K. Korsako gatvė nors ir trumpa, bet tankiai apgyvendinta. Joje ir trys ugdymo įstaigos – darželis bei dvi mokyklos.

„Kai pasižiūri kuo jis užsiėmė, galbūt ir logiška būtų pakeisti. Nemanau, kad yra kažkoks būtinumas. Jeigu nebūtų dabar pareklamavę, niekas ir nebūtų labai žinoję, kad jis čia dalyvavo kažkokioje politinėje veikloje“, – aiškino Šiaulių „Sandoros“ progimnazijos direktorius Kęstutis Šaltis.

O jei Šiaulių miesto gyventojai ir valdžia vis dėlto nuspręs keisti gatvės pavadinimą, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas ją siūlytų pervadinti rašytojos, visuomenininkės Jurgos Ivanauskaitės, K. Korsako anūkės vardu.

Anot Šiaulių vicemero, J. Ivanauskaitė ne kartą minėjo apie senelio vaidmenį jai besiformuojant kaip rašytojai. Tad ar nebus taip, jog ateityje teks iš istorijos puslapių ištrinti ir pačią J. Ivanauskaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal laikas jau išvaikyti ta durnių gaują, kuriems užkliūva tie pavadinimai ? Ar lauksim, kol kiekvienam miestely atsiras po bronzinį ožį ?

O \\\\\.../////

O   \\\\\...///// portretas
Kaune kalaboranto vokiešių okupacijos metu buvusiu miesto burmistru (atitinka generolo pareigystę) Wė Wė Wė Žemkelnio vardu pavadita gt.nekelia pasišlykštėjimo?

Anonimas

Anonimas portretas
Nuo dabar nustatykite miestų ir gatvių pavadinimų skyrimo tvarką. Pavadinimuose negalėtų būti naudojami kitų mietų pavadinimai ir konkrečių asmenybių vardas ir pavardė. O tai užkniso juodai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių