Pereiti į pagrindinį turinį

Geologijos tarnybos vadovas: Lietuva turi didžiulę privilegiją

2015-08-14 16:23
LRT
T.Urbelionio/BFL nuotr.

Lietuvai tikrai negresia vandens stygius, užtikrina Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas. Tiesa, kaimo vietovėse gyvenantiems žmonėms anksčiau ar vėliau teks išsigręžti artezinius gręžinius.

Pasak J. Satkūno, mūsų šaliai niekada nereikės imtis tokių priemonių, kaip JAV – šią savaitę į vandens rezervuarus prie Los Andželo išpilta 96 mln. juodų plastikinių rutuliukų, kad vanduo neišgaruotų.

„Lietuvos situacija yra išskirtinė, nes centralizuotam vandens tiekimui naudojame tik požeminį vandenį. Mes nenaudojame jokio paviršinio vandens, todėl mums nereikia saugoti jokių paviršinių vandens telkinių ar talpyklų, ką daryti privalo šalys, neturinčios pakankamai požeminio vandens išteklių.

Taigi Lietuva turi didžiulę privilegiją, didžiulį turtą – gerai apsaugotą, žemės gelmėse slūgsantį vandenį, kuriam negresia nei tarša iš atmosferos, nei kokie nors mikrobiniai pernešimai, nei sausra“, – sako J. Satkūnas.

Lietuvos geologijos tarnybos direktorius atkreipia dėmesį, kad požeminį vandenį sudaro gruntinis vanduo, kurį semiame iš šulinių, ir giliau esantis artezinis vanduo, kurį naudojame centralizuotam vandens tiekimui.

Gruntinis vanduo labai jautriai reaguoja į kritulių pasikeitimus ir temperatūrą. Nuo balandžio mėnesio Lietuvoje jo lygis yra stipriai nukritęs. J. Satkūnas pripažįsta, kad ateityje – anksčiau ar vėliau – kaimo vietovėse gyvenantiems žmonėms teks išsigręžti artezinius gręžinius. Tačiau artezinio vandens esą tikrai nepritrūksime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų