Greitosios medicinos pagalbos ir ligoninių vadovai rengėsi ekstremalioms situacijoms

  • Teksto dydis:

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos ir keturiolika traumų klasterio ligoninių vadovai rugsėjo 7–8 dienomis dalyvavo mokymuose, kuriuose stiprino įgūdžius ir žinias, reikalingas organizuojant medicininę pagalbą ekstremaliųjų situacijų ir valstybės ginkluotos gynybos atveju.

„Tinkamas pasirengimas galimoms masinėms nelaimėms ir krizėms padeda greitai ir efektyviai į jas reaguoti. GMP tarnybos ir sveikatos priežiūros įstaigų vaidmuo tokiais atvejais yra kritiškai svarbus, nes per trumpą laiką ženkliai išaugę pacientų srautai gali paralyžiuoti sveikatos sistemą. Kad to neįvyktų, turime būti pasirengę suvaldyti didelius pacientų srautus, greitai reaguoti į besikeičiančią situaciją, efektyviai paskirstyti išteklius“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Šešiolika valandų trukusiuose mokymuose, kuriuos organizavo Ekstremalių sveikatai situacijų centras prie SAM (ESSC), dalyvavo keturiolika traumų klasterio gydymo įstaigų, GMP tarnybos vadovai, SAM ir ESSC vadovai ir darbuotojai. Jie buvo supažindinti su šiuolaikinėmis grėsmėmis ir buvo mokomi efektyviai valdyti ir koordinuoti medicinos pagalbos veiksmus įvykio vietoje ir ligoninėje, atlikti standartizuotas ir unifikuotas procedūras. Dalyviai taip pat stiprino vadovavimo, komunikacijos, situacijos ir saugumo vertinimo, rūšiavimo, greito ir racionalaus pacientų transportavimo į tinkamas gydymo įstaigas įgūdžius bei žinias.

„Tai buvo pirmas kartas, kai didžiųjų ligonių ir greitosios medicinos pagalbos tarnybos vadovai susirinko vienoje vietoje ir simuliavo situacijas vienoje erdvėje, – sako ESSC direktorė Audronė Sviklaitė. – Šie mokymai parengti pagal tarptautinius standartus, kurie atitinka ir NATO standartus. Tai reiškia, kad įvykus nelaimei arba ištikus krizei mes galėsime kalbėti viena kalba ir imtis bendrų veiksmų, tiek šalies viduje, tiek su užsienio partneriais.“

Mokymus ekstremaliųjų situacijų, krizių ir kitų teisinių režimų tema planuojama organizuoti ir ateityje. SAM ir ESSC rengia sisteminį mokymų bei jų koordinavimo modelį, kuris padės užtikrinti tiek tinkamą teisinį reglamentavimą, tiek pačių kompetencijų sisteminį valdymą, kurio iki šiol nebuvo. Iki 2029 m. planuojama apmokyti daugiau nei 6 tūkst. sveikatos priežiūros specialistų.

SAM ir sveikatos priežiūros įstaigos taip pat stiprina bendradarbiavimą su Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomene, siekdamos didinti sveikatos priežiūros įstaigų dalyvavimą bendruose mokymuose ir pratybose.

Sveikatos priežiūros įstaigos šiemet dalyvavo penkeriose SAM koordinuojamose pratybose, trejose iš jų – kartu su Lietuvos kariuomene. Šiemet ministerija planuoja dar trejas mobilizacines pratybas Alytaus, Šiaulių ir Vilniaus regionuose.

Gydymo įstaigos taip pat organizuoja savarankiškus mokymus, skirtus stiprinti parengtį ekstremaliosioms situacijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių