Pereiti į pagrindinį turinį

Už melagingus pranešimus – griežtesnės sankcijos

2015-09-16 11:26
BNS inf.
BFL nuotr.

Vyriausybė pritaria Seime svarstomoms pataisoms, kuriomis griežtinamos sankcijos už melagingus pranešimus pagalbos tarnyboms.

Posėdyje trečiadienį ministrų kabinetas patvirtino Vidaus reikalų ministerijos (VRM) rengtą Vyriausybės išvadą Baudžiamojo kodekso (BK) ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimams, kuriuos Seimui yra pateikęs „darbietis“ Artūras Paulauskas.

„Kaip rodo statistika, melagingų pranešimų pagalbos tarnyboms daugėja, todėl būtina nustatyti griežtesnę atsakomybę už tokias veikas. Priešingu atveju dėl išaugusio melagingų pranešimų skaičiaus Bendrojo pagalbos centro ir kitų pagalbos tarnybų pareigūnai negalės efektyviai atlikti savo funkcijų, reaguojant į melagingus pranešimus taip pat bus neracionaliai naudojami tarnybų ištekliai“, – VRM pranešime sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. 

VRM pažymi, jog pastaruoju metu smarkiai padaugėjo melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis. Policijos registruojamų įvykių registro duomenimis, 2012 metais sulaukta 25 melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis, 2014 metais – jau 69, o vien per pirmąjį 2015 metų ketvirtį – 36.

Griežtinant sankcijas BK siūloma nustatyti, A.Paulauskas siūlo, kad visais atvejais jei melagingai pranešama ar paskleidžiama žinia apie visuomenei ar valstybinės reikšmės objektui gręsiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to buvo iškviestos pagalbos tarnybos, tokie asmenys būtų laikomi padarę nusikaltimą, o ne baudžiamąjį nusižengimą. Už tai būtų baudžiama viešaisiais darbais, bauda, arba laisvės apribojimu arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Baudžiamajai atsakomybei kilti tarp jau galiojančių numatytų pavojingų padarinių siūlomi apibrėžti du nauji pavojingi padariniai – sutrikdyta valstybinės reikšmės objektų veikla, padaryta didelė žala valstybei. Už paskleistą melagingą žinią apie valstybinės reikšmės objektui gręsiantį pavojų arba didelę nelaimę grėstų bauda, arba laivės apribojimas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų, o jeigu dėl melagingo pranešimo buvo padaryta didelės žalos valstybei ar buvo padaryta didelės turtinės žalos – numatoma bauda arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

ATPK pakeitimo įstatymo projekte baudos už melagingą pagalbos tarnybų iškvietimą didinamos nuo 173 eurų iki 1500 eurų, o už skambinimą pagalbos telefono numeriais, kai nėra pagalbos poreikio – nuo 144 eurų iki 1500 eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų