Gyventojų susitikimai su ministrais: ar sudėtinga patekti ir dėl ko žmonės pas juos veržiasi?

  • Teksto dydis:

Nors gyventojų priėmimai pas ministrus jau vyksta gyvai, dalis renkasi bendrauti nuotoliu. Kai kuriems žmonėms susitikti su ministru atrodo paskutinė viltis išspręsti savo problemas, praneša LNK.

Susitikti su ministru gyventojai gali kartą per tris mėnesius Vyriausybės priimamajame. Kiekvienas ministras kas ketvirtį gyventojams skiria nuo pusantros iki trijų valandų. Priklausomai nuo to, kiek interesantų su juo nori pasikalbėti.

„Keli ministrai yra populiarūs ir paklausūs žmonių akyse. Dažniausiai rašosi pas socialinės apsaugos ir darbo ministrę, teisingumo ministrę, domina žemės ūkio klausimai“, – sakė Vyriausybės komunikacijos ir Atviros Vyriausybės skyriaus vadovė Gitana Vaškelienė.

Taip pat populiarūs aplinkos ir sveikatos apsaugos ministrai. Mažiau žmonių turi klausimų Krašto apsaugos ir Energetikos ministerijos vadovams. „Yra žmonių, kurie vieną ketvirtį registruojasi pas kelis ministrus. Vadinasi, turi skirtingų sričių klausimų“, – aiškino G. Vaškelienė.

Keli ministrai yra populiarūs ir paklausūs žmonių akyse. Dažniausiai rašosi pas socialinės apsaugos ir darbo ministrę, teisingumo ministrę, domina žemės ūkio klausimai.

Vienam lankytojui paprastai skiriama iki penkiolikos minučių. Per jas ministrai sako išgirstantys įvairiausių skundų, pasiūlymų ir prašymų. Kultūros ministras sulaukia klausimų, susijusių su paveldu, apsaugos zonomis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Dažniausiai tokie klausimai būna turintys jau kokį dešimtmetį įsiteisėjusius teismo sprendimus. Žmogus pasikeitus valdžiai bando pasilengvinti sau vieną ar kitą sprendimą“, – kalbėjo kultūros ministras Simonas Kairys.

Švietimo ministrė per visą priėmimų laiką sako nesulaukusi nė vieno mokytojo ar mokyklos direktoriaus vizito. Dažniausiai ateina tėvai ar šiaip pilietiški žmonės. „Būna pasiūlymai, idėjos, kaip tobulinti veiklą, ką daryti kitaip. Diskusinio pobūdžio. Žmonės tiesiog teikia pasiūlymus, nori diskutuoti“, – pasakojo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Žemės ūkio ministrui žmonės eina skųstis dėl neatgautų žemių. „Arba negrąžinimas, arba nuomos arba nori gauti papildomus skypus, kurie ribojasi. Bet didžioji dauguma – žemės klausimai“, – vardijo Kęstutis Navickas.

Dabartinis aplinkos ministras bei kiti jo kolegos pripažįsta – ne visas problemas pavyksta išspręsti. „Kartais būna daugiabučių bendrija arba namo kaimynai, kurių sprendimas yra investuoti ar neinvestuoti, kiek investuoti, jei gyventojas yra mažumoje, o ne daugumoje. Tai aš jam nepadėsiu. Būna ir nusivylusių, bet kaltina ministrą“, – kalbėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Klausimai, kurie susiję su teisminiais procesais, turbūt aš nieko ten jau negaliu padaryti – tiesiog reikia sulaukti teismo sprendimo“, – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

O kai kurių problemų spręsti ar į siūlymus reaguoti ministrai net nebando. „Būna, kad žmonės ateina ir dėl to, kad žino, kur paslėptas Napoleono užkastas lobis“, –  pasakojo S. Gentvilas.

„Siūlymas Lietuvai turėti kriptovaliutą kaip pagrindinę valiutą buvo toks, kuris nustebino labiausiai“, – sakė finansų ministrė. „Būna tikrai, kad žmonės skundžiasi, kad jiems kyla įtarimų dėl kažkokio persekiojimo ar kažkokių kitų keistų dalykų, vykstančių jų gyvenime, ir sunku tuo patikėti“, – atviravo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pernai pusė susitikimų su ministrais vyko nuotoliniu būdu. Trečdalis – gyvai, kiti rinkdavosi pokalbius telefonu. Dabar, nors galima, jei tik turi galimybių pasą, su ministru susitikti gyvai, dalis vis tiek renkasi bendrauti nuotoliu. Registruotis susitikimui galima internetu, paskambinus ar atėjus į Vyriausybės priimamąjį. Bet ministrai sako: yra ir paprastesnis būdas bendrauti – parašyti per socialinius tinklus. Pernai ministrų priėmimuose dalyvavo 262 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Lietuvoje kiekvienam daugiabučių name yra daug protingesniu žmonių kurie galėtų būti ministrais vietoj dabartinių

Norėčiau

Norėčiau portretas
Pas Dulkį patekčiau, tai užsmaugčiau batų šniūreliais. Ir te padeda man Dievas!

bob

bob portretas
DAL........BA........JOBAS!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių