Pereiti į pagrindinį turinį

Humanitarinę siuntą Ukrainai ruošia ir ugniagesiai

2014-09-02 10:45
BNS inf.
Karinis lėktuvas „Spartan“
Karinis lėktuvas „Spartan“ / T. Lukšio / BFL nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas Vyriausybės pavedimu rengia antrą humanitarinės pagalbos Ukrainai krovinį, tuo pačiu paims ir visuomenininkų surinktus daiktus.

Iš valstybės rezervo į Ukrainą planuojama nugabenti reikalingų priemonių įkurti stovyklą šimtui evakuotų gyventojų. Šioje siuntoje bus miegmaišių, palapinių, sulankstomų lovų, generatorių, krosnelių, pledų, termosų ir kitų būtiniausių priemonių. Siuntinio vertė – apie 64 tūkst. eurų (apie 220 tūkst. litų), pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Jis rugpjūčio 27 dieną iš NATO Pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms planavimo Krizių valdymo skyriaus (CEP CME) gavo Ukrainos tarptautinės pagalbos prašymą, kuriame prašoma priemonių užtikrinti būtiniausias gyvenimo sąlygas dėl kovų bei susirėmimų iš Donecko ir Luhansko sričių perkeltiems Ukrainos gyventojams. Jų yra daugiau kaip 190 tūkstančių. 

Su Krašto apsaugos ministerija sutarta, kad su šiuo kroviniu bus nugabentos ir viešosios įstaigos „Aspectus Memoria“ iš gyventojų surinktos įvairios priemonės, drabužiai, maisto produktai.

Krovinys bus gabenamas dviem sunkvežimiais. Jį lydės logistikos ir vertinimo ekspertai.

Planuojama, kad sunkvežimiai iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Valčiūnuose, Vilniaus rajone, į Ukrainą išvyks trečiadienį.
Antradienį karinių oro pajėgų orlaivis C-27J „Spartan“ į Ukrainą išskraidino pirmą humanitarinės pagalbos krovinį.

Jį sudaro 4,5 tonos Krašto apsaugos ministerijos skirtų sauso maisto davinių ir medicinos priemonių ir apie 580 kg viešosios įstaigos „Aspectus Memoria“ surinktos materialinės paramos, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Anot ministerijos, „Spartan“ skrydis užregistruotas kaip humanitarinės pagalbos gabenimas, todėl į lėktuvą priimti tik būtiniausi visuomeninės organizacijos surinkti daiktai – maisto produktai, medikamentai, miegmaišiai ir kt.

Vienas iš paramos rinkimo savanorių, iniciatyvinės grupės „Už pagalbą Ukrainai“ koordinatorius Vytautas Budreika antradienį BNS sakė, kad visuomenininkai iš viso surinko apie 7 tonas paramos. Likusį krovinį, beveik 6 tonas, į Ukrainą nugabens ugniagesiai.

Visuomenininkai Ukrainai yra surinkę ne tik maisto produktų, drabužių, miegmaišių, bet ir šalmų, neperšaunamų liemenių.

Daugiau naujienų