Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė: NATO pratybos – agresorių atgrasymo plano dalis

2016-12-02 08:49
BNS inf.

Tokio dydžio ir masto pratybos yra svarbi agresorių atgrasymo plano dalis, jiems siunčiama aiški žinia, kad NATO yra vieningas, stiprus ir pasirengęs ginti kiekvieną savo narę, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ji penktadienį Generolo Silvestro Žukausko poligone Švenčionių rajone stebėjo NATO karines pratybas „Geležinis kardas 2016“.

Šalies vadovės teigimu, intensyvus pratybų kalendorius demonstruoja aukštą Aljanso karių pasirengimo lygį.

Anot D.Grybauskaitės, Lietuvos kariuomenė antrus metus iš eilės dvigubina tarptautinių pratybų skaičių. Šiemet mūsų šalyje jų surengta 14. Per pratybas gerinami Lietuvos karių koviniai įgūdžiai, sąveika su NATO šalių kariais ir įgyvendinamos kolektyvinės gynybos užduotys.

Lyginimai yra beprasmiai. Svarbiausia yra politinė valia ginti savo šalį. Viskas.

Svarbiausia – politinė valia ginti savo šalį

Svarbiausia yra politinė valia ginti savo šalį, o lyginti pajėgumus yra beprasmiška, sako prezidentė D. Grybauskaitė.

Taip ji atsakė į žurnalistų repliką, jog Rusijos mokymų masteliai yra daug didesni, nei Lietuvoje šiuo metu vykstančių tarptautinių pratybų „Geležinis kardas“

„Lyginimai yra beprasmiai. Svarbiausia yra politinė valia ginti savo šalį. Viskas“, - žurnalistams Pabradės poligone penktadienį sakė pratybose apsilankiusi D.Grybauskaitė.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas penktadienį pasibaigusias tarptautines pratybas įvertino kaip itin sėkmingas. Anot jo, jose Lietuvos kariai turėjo puikias galimybes treniruotis bendrų veiksmų su sąjungininkų kariais. 

Jose pirmą kartą dalyvavo ir tokio lygio pratyboms suformuotas Lietuvos kariuomenės rezervo karių batalionas.

Šioms pratyboms taip pat pirmą kartą į Lietuvą buvo atgabentos vokiečių kariuomenės reaktyvinės salvinės ugnies sistemos MARS II.

Tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2016“ kartu treniravosi kariai iš 11 NATO šalių: Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados Latvijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Slovėnijos, Vokietijos ir Lietuvos. Dviejuose Lietuvos kariuomenės poligonuose Pabradėje ir Rukloje vienu metu iš viso susitelkę apie 4 tūkst. sąjungininkų karių.

Pratybos „Geležinis kardas“ yra NATO karinio rengimo ir pratybų organizavimo programos dalis. Šios pratybos Lietuvoje rengtos trečią kartą. Jomis siekta stiprinti bendrų veiksmų koordinaciją su NATO sąjungininkais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų