Į Lenkiją ieškoti pigesnių maisto prekių lekia ir kunigai

  • Teksto dydis:

Į lietuvių traukos centru tapusią Lenkiją ieškoti pigesnių maisto prekių išsiruošia ir kunigai. Lenkijai panaikinus PVM maisto prekėms, į Seinus važiavo ir Bernardinų bažnyčios parapijos vikaras Julius Sasnauskas, praneša LNK.

Vyko į Lenkiją

„Nežinau, kur ta skerdiena. Mintyse lyg galvoju: veža mėsą, rasiu pusę kiaulės, parvešiu, tai valgysime patenkinti. Bet nemačiau tos skerdienos, ten turbūt reikia eiti ieškoti cechų ar ko“, – pasakojo kunigas J. Sasnauskas.

Taip, žadėtų ir išgirtų mėsos kalnų kunigui Seinuose rasti nepavyko. Neplanavo pranciškonas ir pilnos bagažinės prisikrauti, tačiau tuščiomis pas vienuoles tikrai negrįžo. 

„Atvežiau paukščių pieno, saldainių, uogienės, dešrelių, kiaušinių nupirkau. Važiuoji, kadangi namie yra šeima, tai rūpiniesi“, – atviravo J. Sasnauskas.

Vos tik Lenkijai paskelbus apie nulinį PVM maisto prekėms, Bernardinų bažnyčios pas kaimynus išsiruošė savo bičiulio įkalbėtas. Radę, kas juodu nuveš, į automobilį įsisodino į šunį. Taip įveikė tuos kelis šimtus kilometrų, kad įvertintų, ko lietuviai taip veržiasi svetur. O šie kelionės įspūdžiai nuskambėjo ir per sekmadieninį pamokslą. Jie tikinčiųjų palydėti ovacijomis.

Bernardinų bažnyčios kunigui humoro išties netrūksta. Nors jam pačiam pigesnės mėsos medžioklė kelia šypsnį.

„Juokingai skamba: „o, kokia gera lenkų valdžia, ji pasirūpino žmonėmis“. Tai yra juokinga. Čia žmonės, kurie neišmano ekonomikos, taip kalba“, – teigė J. Sasnauskas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Tie, kurie nuomonę susidaro pagal debesis ar žvaigždes, sakė parapijos vikaras, tikriausiai linkę ir Vyriausybės pusėn labiau pažaibuoti. Nors suprantama: sutapyti norisi visiems. Ypač kai dabar diržus veržiasi ir Bernardinų bažnyčia – taupyti ir lenkus aplankyti privertė šildymo kainos.

Smaugia šildymo sąskaitos

„Sąskaita pakilo daugiau kaip tris kartus, palyginus su praeitų metų gruodžio mėnesiu. Sąskaita už šildymą buvo virš 7 tūkst. eurų sausio mėnesį. Aišku, tai yra daug“, – pripažino J. Sasnauskas.

Anksčiau buvo dar prasčiau, bet kiek pigiau. Kaip sakė kunigas, pakaušį nušalusiems kunigams teko šildytis tiesiog koplyčioje įrengta krosnimi.

„Ketverius metus gyvenome dideliame šaltyje, na, bet tada buvo kitoks žmonių nusistatymas – vis tiek mėginome kaip nors sušilti. Čia buvo tokie pakabinti šildytuvai su spinduliais, kaip kokioje gamykloje. Šiek tiek sušildydavo pakaušius, nors kunigui prie altoriaus vis tiek būdavo šalta“, – atviravo J. Sasnauskas.

Julius Sasnauskas. / G. Skaraitienės / BNS nuotr.

Situacijos būta išties keblios – praktiškais patarimais bandė padėti ir tikintieji.

„Sakė: reikia mums susirinkti, kad būtų pilna bažnyčia, mes prikvėpuosime ir būsime visi kartu. Kiti sakė, kad reikia kavos prie durų paduoti. Kiti sakė, kad prie kavos reikia dar ko nors paduoti. Dar kiti sakė, kad reikia giedoti garsiai – tada sušylam“, – šnekėjo J. Sasnauskas.

Dabar Bernardinuose šilčiau. Prieš dešimt metų čia atliktas kapitalinis remontas, įrengtas grindinis šildymas. Šilčiau, bet ir kaisti tenka dėl sąskaitų. Išaugusioms energijos išteklių kainoms vos ne vos užtenka suaukotų pinigų.

„Tai yra našta, rūpestis žmonėms ir tiems patiems kunigams, kurie šiaip jau irgi nelabai visi moka – nei tų pinigų rinkti, nei tvarkyti tų kitų techninių dalykų“, – sakė J. Sasnauskas.

Atvežiau paukščių pieno, saldainių, uogienės, dešrelių, kiaušinių nupirkau. Važiuoji, kadangi namie yra šeima, tai rūpiniesi.

Iš aukų mokamos ne tik sąskaitos, bet ir atlyginimai sekretorėms, parapijos buhalterei. Skųstis pranciškonams nebūdinga, tačiau jie pripažįsta: taupyti išties reikia.

„Yra nemažai žmonių, kurie dirba, iš tų pačių aukų moka mokesčius. Tos algelės nedidelės, bet jos mokamos“, – tvirtino J. Sasnauskas.

Broliai pranciškonai sakė, kad esama situacija tikrai nelengva. O anksčiau kalbinti skirtingų Lietuvos bažnyčių atstovai pastebėjo, jog dabar ir aukojama rečiau. Vis dėlto žmonėms iš šono neatrodo, kad didelės sąskaitos bažnyčiai turėtų būti našta.

„Aš manau, kad aukų kiekvieną savaitgalį jie surenka labai daug, manau, tokias sumas jie tikrai surenka ir nereikės jiems labai stengtis, ir dar labiau visų prašyti“, – kalbėjo viena gyventoja.

Išaugusias komunalines sąskaitas arkivyskupija žada netrukus aptarti visos šalies mastu ir išspręsti sopulį, kaip susimokėti už gerokai pabrangusį šildymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

4

4 portretas
Kol nepradės visa vyriausybė su prezidentu lėkti apsiprekinti į Poland, nieko baisaus

Vvv

Vvv portretas
Mano kad sutaupo, sutaupo tie kas gyvena koki 10 km nuo sienos, o kiti tik įsivaizduoja taupimą.jai aš išleidžiu kurui 60 eurų ir perku už 200 eurų, tai man visos prekės turi būt bent 30 procentų pigiau kad kuras atsipirktų, o dar noriu sutaupyt viena kita eurą, tai prekės nuolaida turi būt 50 procentų pigiau. Arba turiu pirkt mažiausiai už kokius500.

Gaila ziuret

Gaila ziuret portretas
I nuskriaistuosius
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių