Į Lietuvą atvyko dešimt šeimų iš Sirijos

  • Teksto dydis:

Šiaulių Zoknių oro uoste trečiadienio vakarą nusileido Lietuvos karinių pajėgų transportinis lėktuvas "Spartan", atskraidinęs 10 šeimų iš Sirijos.

40 sirų krikščionių atvyko į Lietuvą Evangelikų liuteronų bažnyčios kvietimu, jie bus apgyvendinti skirtingose Lietuvos parapijose, gyvens lietuvių šeimose.

"Jie gyvens šeimose, klebonijose, socialinėse įstaigose - kur turime galimybes priimti. Vizas jie turi metams laiko", - BNS trečiadienį sakė Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Tarp atvykusiųjų sirų yra ir vaikų, ir vyresnio amžiaus žmonių. Jauniausiam - 11 metų, vyriausiam - 83 metai.

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, šeimų iš Sirijos atgabenimo į Lietuvą organizavimas truko apie keturis mėnesius - tuo rūpintis pradėta nuo praėjusių metų lapkričio.

"Jais rūpinsis jų tikėjimo broliai krikščionys, o mes organizavome jų atvykimą. Nes nebuvo paprasta - čia reikėjo organizacinių, diplomatinių pastangų, reikėjo tuos žmones surinkt, išspręsti dėl jų kelionės dokumentų, kad jie kažkaip atsidurtų Turkijoje, nes iš Sirijos mes nelabai galėjome tą daryti, taip pat su Krašto apsaugos ministerija kartu parūpinome transportą", - BNS trečiadienį sakė atvykusius sirus Zokniuose pasitikęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Tarp atvykstančiųjų yra ir 15 žmonių, gyvenusių Homso mieste, kuris ilgą laiką yra Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgų apsuptyje.

"Manau, tai bendras prasmingas projektas, ekumeninė humanitarinė akcija. Gal ne visi žinom, gal ne visi sekam, bet Sirijoje vyksta labai didžiuliai teroro aktai, žmonės bauginami, žudomi dėl savo kitų tikėjimų, padėtis labai sudėtinga, labai aštri. Aišku, viso pasaulio niekada neišgelbėsi, bet čia puiki Liuteronų bažnyčios ir vyskupo M.Sabučio iniciatyva kažkiek nors truputį pagelbėt. Todėl dešimt šeimų bus mūsų svečiai, jų statusas tikrai nėra pabėgėliai, kaip čia kažkas įsivaizduoja. Jie tikrai yra normalūs žmonės kaip visi, tik jie nori pabūti kitoje aplinkoje, jie tiesiog nori pabūti ramybėj kurį laiką ir toliau nuo visų šitų negandų. Jei bent kažkiek jų gyvenimas prašviesės dėl šitos misijos - tai bus didelė sėkmė ", - sakė L.Linkevičius.

Anot vyskupo M.Sabučio, nuo situacijos Sirijoje priklausys, ar pasibaigus vizų galiojimo laikui, Lietuvoje priimtos šeimos grįš atgal į tėvynę, ar projektas bus tęsiamas toliau.

"Turbūt žiūrėsime į situaciją Sirijoje: didžioji jų dalis yra savo sričių profesionalai ir jie turėjo gyvenimus susikūrę Sirijoje, taigi jei kažkiek situacija stabilizuosis, jie norėtų grįžti namo, nes yra ne vienas gydytojas, yra ir inžinieriai, ir kitų sričių specialistai, kurie savarankiški, stiprūs žmonės didžioji dalis. Jie nėra ekonominiai pabėgėliai ir iš viso ne pabėgėliai: pasiekėme, kad jų gyvybes pavyktų išsaugoti. Tai mūsų toks tikslas, o tolimesnius niuansus matysime - dabar mūsų yra pirmasis mėnuo, kad jų sielos ar kūno žaizdas būtų galima su krikščioniška meile aptvarstyti, kad atsirastų nusiraminimas ir atsistojimas ant kojų tvirtesnis", - kalbėjo M.Sabutis.

Užsienio reikalų ministras L.Linkevičius atmetė opozicinių konservatorių abejones dėl sirų statuso Lietuvoje, pabrėždamas, jog atvykusieji turi svečių statusą, turi Lietuvos vizas. Todėl šiuo atveju ir derinimas su daugeliu valstybės institucijų nebuvo būtinas.

"Šiaip daug tokių akcijų atliekam, "Misija Sibiras" ir ligonius vežėm gydyti į Lietuvą, irgi panaši humanitarinė akcija, tai mes tų dalykų, kiekvieno žingsnio nederinam su visoms institucijom, nes to nereikia daryti. Tikiuosi, kad visi tą geranoriškai supras ir dėl to kažkokių problemų nekils. Jie metus čia bus Lietuvoje, gavę nacionalines vizas, statusas toks pats kaip būtų turistų, jie gyvens ne kažkokioj uždaroj stovykloj", - teigė ministras.

Sirijoje per pilietinį karą žuvo jau daugiau kaip 130 tūkst. žmonių. Konfliktas prasidėjo 2011 metų kovą, kai prezidentas B. al Assadas ėmė griežtai sloptinti prieš jį nukreiptus protestus, tuo paskatindamas ginkluotą pasipriešinimą. Į pilietinį karą abejose pusėse vėliau įsitraukė užsienio kovotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TARU

TARU portretas
Kas juos maitins , kas mokes uz busta ? Jie nemoka kalbos , gal jie turtingi ?

bertasiute

bertasiute portretas
Juk reik pavaidint pries kitus,kokie jie geri.rinkimai juk arteja.o savimi mes turim pasirupint patys ir nesitiket nieko is valdzios.

ema

ema portretas
kad taip savais pasirupintumet. mano vaikai uzsieni nugaras lenkia,o cia svetimtaucius popins. begedziai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių