A. Beliackis: Lietuvai nuoskaudos nejaučiu

  • Teksto dydis:

Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistas Alesis Beliackis teigia nejaučiąs nuoskaudos, kad Lietuvos suteikta informacija tapo pretekstu jį nuteisti savo šalyje.

„Ne, jokių nuoskaudų neturiu“, - penktadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė A.Beliackis.

Nuo šio pareiškimo jis pradėjo savo spaudos konferenciją, sakydamas, kad iškart nori atsakyti į klausimą, kuris tikrai būtų užduotas.

„Ne Lietuvos valdžia mano pasodino, pasodino Baltarusijos vadžia“, - teigė žmogaus teisių gynėjas.

A.Beliackis vylėsi, kad laisvę atgaus ir kiti politiniai kaliniai. Jo teigimu, dėl politinių motyvų Baltarusijoje nelaisvėje yra septyni asmenys.

Prieš pradėdamas spaudos konferenciją A.Beliackis nuo Baryso Zvozskau Baltarusijos Žmogaus teisių namų durų Vilniuje nukabino plakatą „Laisvę Alesiui Beliackiui“.

Žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ vadovas tvirtino, kad jo paleidimą į laisvę dar anksti būtų vertinti kaip prasidėjusius teigiamus pokyčius Baltarusijoje dėl žmogaus teisių. Anot jo, Vakarai neturėtų skubėti su išvadomis.

„Kol Baltarusijoje yra politinių kalinių, jokių rimtų derybų dėl santykių pagerinimo negali būti“, - pabrėžė A.Beliackis.

Jis tvirtino pats su šeima liksiąs gyventi Baltarusijoje, nes kol kas nematąs priežasčių išvykti. Paklaustas, ar jaučiasi saugus savo šalyje, žmogaus teisių gynėjas teigė, kad tai filosofinis klausimas.

A.Beliackis penktadienį į Vilnių atvyko dalyvauti Baltarusijos žmogaus teisių gynėjų susitikime. Jis tvirtino, kad numatytas jo apsilankymas Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, neformalūs susitikimai su kai kuriais Seimo nariai, Vilniaus meru Artūru Zuoku.

A.Beliackis buvo kalinamas nuo 2011 metų, prezidentui Aleksandrui Lukašenkai ėmusis griežtų veiksmų prieš opoziciją. Jis netikėtai paleistas praėjusį šeštadienį, suteikus amnestiją.

Žmogaus teisių organizacijos „Viasna“, padedančios nukentėjusiems nuo A.Lukašenkos politinių represijų, direktorius A.Beliackis yra pelnęs kelis prestižinius Europos apdovanojimus ir buvo ne kartą siūlomas pretendentu į Nobelio taikos premiją.

2011 metų lapkritį jis buvo nuteistas kalėti 4,5 metų dėl mokesčių vengimo, argumentuojant tuo, kad „Viasna“ naudojosi bankų sąskaitomis Lenkijoje ir Lietuvoje, rinkdama lėšas, kurios būdavo skiriamos padėti politiniams kaliniams. Pagal Baltarusijos įstatymus, tokia veikla yra nusikalstama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių