Ieško aštuonis žydus iš Kauno geto išgelbėjusių žmonių giminaičių: nori įamžinti atminimą

  • Teksto dydis:

Kauno rajono Karalgirio kaimo valstiečiai Antanas ir Stasė Volskiai, Barbora ir Tadeušas Pociai bei Leonas ir Stanislava Vaidotai nacių okupacijos metais išgelbėjo aštuonis žydus, pabėgusius iš Kauno geto. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus ieško jų artimųjų, giminaičių.

Pirmaisiais nacių okupacijos metais abu Volskiai nuolat padėdavo maistu Kauno gete įkalintiems savo prieškario laikų pažįstamiems žydams Dovydui ir Faniai Femberkams. Kadangi gete nuolat vykdavo masinės žydų naikinimo akcijos, daugelis Kauno geto kalinių ieškojo galimybės pasislėpti pas patikimus žmones.

Volskiai patarė abiem Femberkams bėgti iš geto, organizavo jų gelbėjimo operaciją. Kadangi Volskių sodyba buvo labai matomoje vietoje, tai netiko žydams ilgai slapstytis. A.Volskis susitarė su Karalgirio glūdumoje, tankiais krūmais apaugusioje sodyboje gyvenusiais Tadeušu ir Barbora Pociais, kad jie priims slapstyti bėglius iš Kauno geto, o maistu jiems padės Volskių šeima.

1943 m. spalio 20–30 d. T.Pocys (o gal ir Pocius), du kartus įveikęs 40 km atstumą, naktimis vežimu atvežė į savo sodybą aštuonis Kauno geto žydus, tarp kurių buvo Dovydas ir Fania Femberkai, Berlas ir Raja Kaganai bei Rajos sesuo Nechama, Mošė Achberis, Goldšteinų šeima. Tiek gelbėtojams, tiek pabėgusiems iš Kauno geto žydams teko įveikti labai daug sunkumų – iškilus pavojui slapstytis aplinkiniuose miškuose, kęsti šaltį ir alkį. Tik dėl neįtikimos šios gelbėjimo operacijos dalyvių ištvermės visiems Kauno geto bėgliams pavyko sulaukti išvadavimo nuo nacių.

Pasibaigus karui, dauguma išgelbėtų žydų netrukus pasitraukė iš Lietuvos. Jų ryšiai su gelbėtojais nutrūko. Savo šeimos gelbėjimo istoriją po karo aprašė B.Kaganas, vėliau dirbęs žydų mokslinių tyrimų institute YIVO Niujorke.

Siekiant įamžinti Karalgirio kaimo valstiečių T. ir B.Pocių, A. ir S.Volskių, L. ir S.Vaidotų, nacių okupacijos metais išgelbėjusių aštuonis žydus, atminimą Lietuvoje ir Izraelyje, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Žydų gelbėtojų atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja prašo pagalbos, ieškant žydų gelbėtojų palikuonių, giminaičių, galinčių suteikti informacijos apie minėtus žydų gelbėtojus. Pociai turėjo vaikų, tikimasi, kad gal kas nors iš palikuonių atsilieps.

Labai prašoma paskambinti jai tel. 8 604 76 288, 8 614 55 207 arba parašyti e. paštu Danute.Selcinskaja@jmuseum.lt; Danute.Selcinskaja@gmail.com.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dušanskis-linzb\kalnis

Dušanskis-linzb\kalnis portretas
Suras,nes tai buvo.Mielieji, sutaskit bent vieną žydą išgelbėjusį Lietuvį ???.

Tautos balsas

Tautos balsas portretas
Kada Lietuviu tautos bus atsiprasyta uz slykstynes-iskrypelius dusanskius ir simtus tukstanciu sulauzytu gyvenimu? Mums nereikia lietuviu krauju apipiltu apdovanojimu.

kaunas

kaunas portretas
Dieve auksciausias ,kokie drasus buvo TIE [mineti] paprasti LIETUVOS zmones tai buvo baisi rizika savo paties ir savo artimuju ,vaiku ...atzvilgiu juk Lietuva tuo metu buvo vokieciu -fashistu okupuota...karas Tie ZMONES[ar nepilnaprociai--ar SHVENTIEJI??] didvyriai-ir gerashirdziai..kodel po tiek daug laiko ,prisimine kad tuos judejus ishgelbejo is mirties nagu...VAIDOTAI POCIAI Volskiai????po 100metu??? geda..Taciau ZYGDARBIS gelbeti nekaltus zmones --tai ZYGDARBIS..ir PAGARBA
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių