Pereiti į pagrindinį turinį

Inspektorius: didmiesčiuose daug gyvūnų paženklinta jau anksčiau

2016-01-22 12:46
BNS inf.
Reuters nuotr.

Privalomas gyvūnų ženklinimas mikroschemomis yra svarbus pasiutligės prevencijai, o didmiesčiuose didelė dalis gyvūnų suženklinama ir iki įstatymo įsigaliojimo, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) valstybinis veterinarijos inspektorius Giedrius Blekaitis.

„Didžiosiose savivaldybėse labai daug gyvūnų jau suženklinta. Pavyzdžiui, Vilniaus savivaldybė daugelį metų vykdė privalomą daugiabučių gyventojų augintinių ženklinimą mikroschemomis, ir per metus buvo suženklinama po 15 tūkst. gyvūnų, taip kad didelė dalis gyvūnų jau suženklinta“, – BNS sakė G.Blekaitis, penktadienį Seime dalyvaujantis diskusijoje gyvūnų ženklinimo klausimais.

Nors už prievolės nesilaikymą ir gresia baudos, bet VMTV atstovas tvirtina, jog svarbiausia, kad žmonės suvoktų, jog ženklinimo sistema yra naudinga jiems patiems. „Baudimas nėra tikslas, pirmiausia reikia žmogų supažindinti, kam reikalinga ženklinimo ir registravimo sistema. Tai tarptautiniu mastu pripažinta sistema, ir senosios šalys narės taiko seniai, ir tose šalyse bešeimininkių gyvūnų skaičiai yra žymiai mažesni, pasimetusių gyvūnų daugiau randama“, – sakė VMVT atstovas.

„Gyvūnų augintinių ženklinimas susijęs su daug dalykų, vienas jų – pasiutligės prevencija, registras reikalingas norint atsekti, ar gyvūnas vakcinuotas prieš pasiutligę ar ne. Per metus apkandžiojama nuo 5 iki 7 tūkst žmonių, tai reiškia, valstybė patiria išlaidas vakcinuojant tuos žmones prie pasiutligę, gydymui ir taip toliau“, – kalbėjo G.Blekaitis.

Pasak jo, privalomai ženklinti šunis, kates ir šeškus pasirinkta kaip populiariausius ir imliausius pasiutligei augintinius.

Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Saulius Laurusevičius sako, kad Lietuva Europos Sąjungoje ES) taps viena paskutinių šalių, įvedusi privalomą būtent šunų ženklinimą.

„Mes būsime berods 23-ia šalis ES, kur privalomas šunų ženklinimas, truputėlį mums kaip veterinarams kačių ir šeškų privalomas ženklinimas kelia abejonių, ar to reikia, ir šiame etape, bet šunis, manau, taip (privalu ženklinti)“, - žurnalistams sakė veterinarijos gydytojų atstovas.

Pasak jo, gyvūnus ženklinti galės visi galiojančią veterinarijos praktikos licenciją turintys veterinarai, jei turi prisijungimus prie augintinių registro o dauguma, jo žiniomis, turi.

„Mes jau 11 metų tą ženklinimą vykdome ir tikrai labai daug randama (pasimetusių) gyvūnų. Tarkime, išvažiuoja žmogus atostogauti, pabėga jo šuo, papuola į globos įstaigą ir per registrą randamas šeimininką. Aš manau, kad tai vienas pagrindinių dalykų, kita vertus, tai identifikacija, nes rudų šunų yra daug, o su tokiu numeriu - vienas, ir mes tikrai žinome, kas yra jo šeimininkas“, – sakė S.Laurusevičius.

Pagal šiemet įsigaliojusius teisės aktus, šunis, kates ar šeškus laikantys gyventojai turi pasirūpinti, kad augintiniai būtų paženklinti mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

2016 metais atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 metų gruodžio 31 dienos atvesti gyvūnai augintiniai turės būti paženklinti ir užregistruoti iki 2017 metų balandžio 1 dienos.

Žemės ūkio ministrė „darbietė“ Virginija Baltraitienė buvo pasiūliusi privalomai ženklinti ne visus naminius gyvūnus, o išvežamus iš Lietuvos, taip pat pavojingų veislių šunis, bet tam Seimas nepritarė. Siūlymas su panašiomis pataisomis „darbiečių“ vėl registruotas Seime.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą valstybei esą nereikės išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Taip pat tikimasi, kad privalomas augintinių ženklinimas bei registravimas padės apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pasiutligės. Registre bus nurodyti gyvūnų augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų