Pereiti į pagrindinį turinį

Interesus deklaravo tik daugiau nei pusė medikų

2015-06-10 11:06
BNS inf.
Shutterstock nuotr.

Iki kovo interesų deklaracijas privalėję pateikti medikai to daryti neskuba - iki šiol tai padarė tik kiek daugiau nei 50 proc. tokią prievolę turėjusių šios srities darbuotojų, sako Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovai.

„Medikų yra deklaravusių apie 6 tūkstančiai. Įvairiais skaičiavimais, tas skaičius kinta, turėtų iš viso deklaruoti apie 10-11 tūkstančių. Tai mes turime daugiau nei 50 procentų“, - per spaudos konferenciją šią savaitę sakė VTEK Prevencijos skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys.

Tuo metu suskaičiuoti, kiek deklaracijų pateikė kiti asmenys, kurie tai privalėjo padaryti nuo kovo, VTEK esą „neturi techninių galimybių“. Taip, anot jo, yra dėl to, kad iki šiol valstybėje nėra sukurto vieno registro, kuriame būtų suskaičiuoti visi valstybinėse įstaigose dirbantys medikai ar kiti asmenys be politikų, kurie turi deklaruoti interesus.

„Reikia medikus konsultuoti - jie tikrai nežinojo situacijos, jiems tai buvo nauja, ar tai reikia, ar nereikia deklaruoti. Šiandien turime tam tikrą rezultatą, aišku, ir čia jis nėra šimtaprocentinis. Bet palaipsniui, per metus, manau, mes pasieksime“, - tvirtino VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius.

Pasak M.Siaurio, šiuo metu Nacionalinėje kovos su korupcija programoje yra iniciatyva steigti privačių interesų registrą, kuris leistų neskiriant didelių resursų kontroliuoti nedeklaravusius interesų. Toks registras, pasak VTEK atstovo, leistų visuomenei pateikti duomenis ne tik apie savivaldybių tarybų narius ir merus, kas daroma dabar, bet ir apie deklaravimo prievolę turinčius medikus, farmacininkus, įvairius valstybės tarnautojus, savivaldybių kontroliuojamų įmonių vadovus.

Vieningas registras leistų VTEK gauti duomenis iš Sodros, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos, Valstybės tarnautojų, Pajamų ir turto registrų, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir kitų duomenų bazių. Registrą, VTEK teigimu, ketinama sukurti iki 2018 metų pabaigos - tai leistų VTEK taikyti panašią preliminarių deklaracijų sistemą, kurią šiuo metu taiko Valstybinė mokesčių inspekcija deklaruojantiems pajamas.

„Mūsų tikslas yra pasiekti, etapais diegiant įvairius modulius, kad 2018-aisiais metais ateitų toks laikas, kada tas, kuris turi prievolę deklaruoti privačius interesus, gautų jau komisijos užpildytą, patikrintą iš įvarių informacinių išteklių suvestą preliminarią interesų deklaraciją, kurią galėtų papildyti arba jai pritarti“, - sakė M.Siaurys.

„Tas tikrai turi įvykti, gal ne šiais metais, bet mes rengiame bazę, turime Seimo, Seimo pirmininkės palaikymą. Turbūt papildys ir vieną-kitą etatą, tai daugiau kompiuterinės technikos, tam tikros bazės įsteigimas“, - pridūrė VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius.

Jis pripažino, kad šiuo metu VTEK pajėgos yra per mažos sugaudyti net ir visus interesų nedeklaravusius savivaldybių politikus - tokius asmenis esą turėtų svarstyti savivaldybių Etikos komisijos, tačiau jos realiai veikia mažiau nei trečdalyje savivaldybių.

„Turiu pasakyti gana gėdinga faktą: 2014 metais, kai šios sudėties komisija dar nedirbo, iš 60 savivaldybių tik 30-yje buvo sudarytos Etikos komisijos, tik 17 jų posėdžiavo. Ką tai reiškia - praktiškai buvo tuščia vieta, tos savivaldybių komisijos neveikė“, - sakė R.Valentukevičius.

Dėl savivaldybių Etikos komisijų neveiklumo priekaištų savo metinėje kalboje praėjusią savaitę pažėrė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. R.Valentukevičius atkreipė dėmesį, kad šiuo metu savivaldybės esą jau „masiškai“ praneša VTEK apie komisijų sudarymą.

VTEK duomenimis, pagal pernai priimtas įstatymų pataisas, prievolę deklaruoti interesus Lietuvoje turi 160 tūkst. asmenų. VTEK kol kas teikia viešus duomenis tik apie daugiau nei 1,5 tūkst. savivaldybių politikų.

Pagal Seimo prieš metus priimtas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pataisas, privačius interesus iki šių metų kovo pirmosios be politikų turėjo deklaruoti ir gydytojai, odontologai, farmacininkai, dirbantys biudžetinėse ir viešosiose įstaigose.

Įstatymu taip pat įpareigota viešai VTEK svetainėje skelbti valstybės ir savivaldybių įmonių, biudžetinių įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų, iš valstybės lėšų gaunančių viešųjų įstaigų ir asociacijų vadovų ir jų pavaduotojų, Lietuvos banko darbuotojų, turinčių viešojo administravimo įgaliojimus, valstybės, savivaldybių akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių vadovų ir jų pavaduotojų, politikų visuomeninių konsultantų, padėjėjų, patarėjų, ministerijų kolegijų narių, medikų interesų deklaracijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų