Pereiti į pagrindinį turinį

Išrinktas geriausias Lietuvos pasieniečių šuo

2016-06-02 13:30
DMN inf.

Geriausias pasieniečių tarnybinis šuo yra Ignalinos rinktinės kinologo Vladimiro Babičevo dresuojamas aštuonerių metų belgų aviganis Bosas, saugantis Lietuvos sieną su Baltarusija.

Šis šuo daugsyk yra pasižymėjęs ne tik kasdienėje tarnyboje, bet ir tarptautinėse prieš nelegalią migraciją nukreiptose operacijose.

Geriausio pasieniečių šuns vardas paskelbtas ketvirtadienį, Šalčininkų rajone pasibaigus tris dienas trukusiam XVIII Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnybinių šunų meistriškumo čempionatui. Jame dalyvavo geriausi iš geriausių Lietuvos pasieniečių šunys iš VSAT padalinių bei svečiai iš Viešojo saugumo tarnybos (VST).

Keturkojai savo sugebėjimus demonstravo vietovės apieškos ir žmogaus paieškos, pėdsekystės ir šuns elgsenos rungtyse. Kiekvieną komandą sudarė po du kinologus su dviem šunimis.

Paaiškėjo, kad asmeninėje įskaitoje nepralenkiamas buvo Bosas, kurio šeimininkas V. Babičevas yra sieną su Baltarusija saugančios VSAT Ignalinos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos kinologas. Nugalėtojai surinko 274 taškus. Šis duetas taip pat įgijo teisę atstovauti VSAT prestižinėse tarptautinėse pasienio kinologų varžybose, kurios šį mėnesį vyks Estijoje.

V. Babičevas su Bosu yra nuolatiniai tarptautinių operacijų dalyviai, atstovaujantys Lietuvą tokiose prieš nelegalią migraciją nukreiptose priemonėse. Neseniai jiedu sugrįžo iš agentūros FRONTEX organizuotos operacijos Graikijoje. 2015 m. ir 2014 m. Bosas su savo kinologu prisidėjo užtikrinant ES išorės sienų apsaugą darbuodamiesi Vengrijoje ir Bulgarijoje. Visose operacijose jie sulaukė ypač aukštų įvertinimų už profesionalumą.

„Boso specializacija yra „žaliosios sienos“ apsauga, jis neprilygstamas vykdant daiktų ir žmonių paiešką, - sako belgų aviganio šeimininkas V. Babičevas. – Šio čempionato rungtyse Bosas darė tai, ką jam kasdien tenka atlikti tarnyboje, galbūt todėl ir rezultatai yra tokie aukšti“.

Darbuodamasis pasienyje su Baltarusija šis belgų aviganis yra daugsyk aptikęs sienos pažeidėjų pėdsakus, dalyvavęs sėkminguose jų persekiojimuose ir sulaikymuose.

Antrą vietą iškovojo svečiai iš VST. Šios tarnybos kinologo Kazimiero Tarvydo ir belgų aviganio Ruso sąskaitoje – 267 taškai.

Trečia vieta atiteko taip pat 267 taškus surinkusiems sieną su Baltarusija saugančios Varėnos rinktinės kinologui Sigitui Sužiedėliui ir jo belgų aviganiui Grikiui. Šiai porai žemesnę poziciją šįsyk lėmė prastesnis pasirodymas specialiajame kurse. 

Komandinėje įskaitoje triumfavo Ignalinos rinktinės kinologai bei jų augintiniai (nuotraukų eilutėje pirma nuotrauka iš kairės). Nugalėtojų sąskaitoje – 525 taškai. Be V. Babičevo ir Boso, šios rinktinės garbę dar gynė kinologas Algirdas Zinkevičius su vokiečių aviganiu Brio Brentu.

Ant antro pakylos laiptelio stojo VST pareigūnai – 429 taškai. Trečia vieta atiteko VSAT Užsieniečių registracijos centro komandai (nuotraukų eilutėje pirma nuotrauka iš dešinės), surinkusiai 370 taškų.

Prizininkai asmeninėje įskaitoje buvo apdovanoti taurėmis, medaliais, diplomais ir prizais. Prizines vietas užėmusios komandos pagerbtos taurėmis, diplomais ir suvenyrais.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja daugiau kaip 160 šunų. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų