Pereiti į pagrindinį turinį

Išsiskyrus tėvams, siūloma vaikui paeiliui gyventi su abiem

2012-08-30 21:34
Išsiskyrus tėvams, siūloma vaikui paeiliui gyventi su abiem
Išsiskyrus tėvams, siūloma vaikui paeiliui gyventi su abiem / Shutterstock nuotr.

Seimo narys tautininkas Gintaras Songaila teikia Civilinio kodekso pataisą, kad išsiskyrusiems tėvams nesutariant dėl vaiko gyvenamosios vietos, jis pagal grafiką paeiliui gyventų su abiem.

Pasak G.Songailos, tokia pataisa skatintų tėvus susitarti dėl vaiko gyvenamos vietos, o ne gilinti konfliktą, taip pat užtikrintų abiejų tėvų lygias teises ir pareigas dalyvauti ugdant, auklėjant ir prižiūrint vaiką.

Parlamentaras siūlo keisti Civilinį kodeksą įrašant, kad tuo atveju, jei kyla ginčas tarp tėvų dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, kol tėvai nesusitars, vaiko gyvenamoji vieta teismo sprendimu nustatoma abiejų tėvų nuolatinėse gyvenamosiose vietose pagal kintamą grafiką.

Pagal pataisą, tėvai galėtų būti įpareigoti turėti nuolatines gyvenamąsias vietas toje pačioje vietovėje - mieste, kaime, gyvenvietėje. Vaiko gyvenamoji vieta teismo sprendimu nustatoma su vienu iš tėvų būtų tik išimtiniais atvejais, kai vaiko gyvenamosios vietos nustatymas su abiem tėvais arba abiejų tėvų nuolatinėse gyvenamosiose vietose pagal kintamą grafiką iš esmės prieštarauja vaiko interesams.

Taip pat G.Songaila siūlo įrašyti, kad tuo atveju, kai vienas iš tėvų pradeda gyventi su kitu asmeniu, antrasis iš tėvų gali reikšti pakartotinį ieškinį dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo.

„Vaikas turi teisę turėti abu tėvus ir bendrauti su jais. Nesutarimo atveju turi būti preziumuojama lygybės pagrindu nustatyta kintama vaiko gyvenamoji vieta ir lygybės pagrindu nustatytas kintamas vaiko išlaikymas. Taip daroma Belgijoje, iš dalies Danijoje, Italijoje, Nyderlanduose. Pavyzdžiui, Danijoje išimtinė vaiko gyvenamoji vieta su vienu iš tėvų ir vaiko globa vienam tėvui skiriama tik išimtiniais atvejais“, - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų