Istorikai skeptiškai vertina genocido centro medžiagą dėl J. Noreikos

  • Teksto dydis:

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui (LGGRTC) paviešinus pažymą apie Jono Noreikos-Generolo Vėtros žydų gelbėjimą, istorikai ją vertina skeptiškai, rašo portalas 15min.lt.

Lietuvos istorijos instituto direktoriaus Alvydo Nikžentaičio teigimu, genocido centras turėtų atsargiau elgtis ir nedaryti tokių išvadų, turėdami tik vieną šaltinį.

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas Nerijus Šepetys teigė, kad pažyma nedaro garbės genocido centrui ir yra labai klaidinanti.

Pasak jo, panašių liudijimų dėl Sovietų Sąjungos įvairiais nusikaltimais kaltinamų asmenų ekstradicijos Jungtinėse Valstijose aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje buvo daug, o beveik visi liudiję lietuviai pasisakė tautiečių naudai.

Anot genocido centro direktorės Teresės Birutės Burauskaitės, tyrimo ir pažymos apie Joną Noreiką autorius yra Dalius Egidijus Stancikas, pastaraisiais metais publikuojantis savo tekstus tokiuose portaluose, kaip tiesos.lt, slaptai.lt, alkas.lt, pozicija.org ir ekspertai.eu.

BNS primena, jog genocido centras trečiadienį paskelbė pažymą, kurioje teigiama, kad J. Noreika nacių okupacijos metais būdamas Šiaulių apskrities viršininku vadovavo Žemaitijos antinaciniam pasipriešinimui ir organizavo žydų gelbėjimo tinklą Šiauliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu pridurkai kimentatoriai

Nu pridurkai kimentatoriai portretas
Ar žydai kalti kad vokečiams neprieštaraujant "patriotai" juos kore?

vienintele tauta klajokliai be savos zemes,

vienintele tauta klajokliai be savos zemes, portretas
zydai tai kaip prakeismas viso pasaulio,kur zydai ten betvarke,korupcija didziausia,dievas dar karta parodys zydams vieta,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ne ne

Ne ne portretas
Vilniuje viska sprendzia zydai ir eglute pasistate zydiska melyna melyna tik dovydo zvaigzde virsuje neisdryso prikabinti bet nieko dar keletas metu bus ir dovydo zvaigzde prikabinta o pazyma galit ir su teisejo anspaudu jad noreika nekaltas raudonieji zydai vistik nepripazins nes tai butu geda pries gojus
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių