Šiandien be druskos daugelis neįsivaizduoja savo maisto raciono. Tačiau šis maisto produktas, dabar tekainuojantis centus, kažkada buvo prabangos prekė, gabenama net ir kontrabandos keliu. Taip sako istorikas Eugenijus Saviščevas.
„Druskos trūkumas visų pirma yra kenksmingas žmogaus organizmui, tad druska – ne prabangos, o pirmo būtinumo prekė. Be to, lietuviai nuo seno buvo medžiotojai ir suvartodavo daug mėsos, tad jos konservavimui taip pat buvo reikalinga druska. Ir vis dėlto Lietuvoje jos gauti ne visuomet buvo lengva“, – teigia istorikas.
Druska į Lietuvą keliaudavo ne tik per užsienio žemes, bet ir per Lenkiją. Ir visą šį procesą akylai prižiūrėjo LDK valdovas.
„Valdovas dažnai turėdavo tam tikrą druskos monopolį ir XV–XVI a. sandūroje druską dalindavo kaip dovanas arba ja atsimokėdavo už paslaugas bajorams, didikams. Žinoma, tuo metu druska buvo matuojama vežimais, o ne kilogramais“, – teigia jis.
Anot istoriko, būta ir tokių situacijų, kai dėl druskos praliedavo kraują.
Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Istorijos detektyvai“, LRT.lt
Naujausi komentarai