Įvertino EŽTT nepalankius sprendimus Lietuvai: nėra dramatiškos sumos

Sausio viduryje Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) paskelbė du nepalankius sprendimus Lietuvai, kuriuose valstybė turės sumokėti per 138 tūkst. eurų.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigia, kad, lyginant su nacionalinių teismų praktika, tokios EŽTT priteistos sumos Lietuvai nėra didelės.  

„Matote, kaip čia vertinsi, nuo 1995 metų, kai Lietuva ratifikavo Žmogaus teisių konvenciją, EŽTT iš Lietuvos prisiteisė šiek tiek daugiau nei 2 mln. eurų per 25 metus. Lietuvos teismai tokią sumą maždaug priteisia per metus. Tai vertinčiau, kad nėra čia daug“, – LRT Radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė E. Jankevičius.

Sausio 14 dieną EŽTT paskelbė Lietuvai du nepalankius sprendimus. Vienas jų, kad Lietuvos teisėsauga nepagrįstai diskriminavo Lietuvos gėjų porą. Kiekvienam iš vaikinų teismas priteisė po 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo, valstybė taip pat turės sumokėti 5 tūkst. eurų už bylinėjimosi išlaidas.

Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai ir yra padarytos klaidos, bet tai nėra, lyginant su kitomis šalimis, dramatiškos sumos.

Kitoje byloje EŽTT paskelbė, kad Lietuvos politikai nederamai kišosi į didelio atgarsio sulaukusią Ingos ir Michaelio Rinau dukters globos bylą. Teisėjų kolegija tėvui ir dukrai priteisė 30 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo bei padengti daugiau kaip 93 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Anot E. Jankevičiaus, Lietuvos teisėsauga atkreipia dėmesį į bylos baigtis ir artimiausiu metu Seime atsiras įstatymų iniciatyvų.

„Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai ir yra padarytos klaidos, bet tai nėra, lyginant su kitomis šalimis, dramatiškos sumos. Be abejonės, kiekviena pralaimėta byla mums yra skaudi ir visa teisėsauga daro tam tikras išvadas. Šiais dviem paminėtais atvejais politikams tikrai nederėtų kištis į jokias bylas ir jokius tokius incidentus, nes paskui būna taip. Kalbant apie kitą bylą, mes turėtume turėti daugiau pakantumo ir toleravimo, pagarbos vienas kitam. Valstybės institucijos – taip pat. Aš dabar neišsiplėsiu, bet Seimą artimiausiu metu pasieks keletas iniciatyvų, kalbant apie pagarbesnį elgesį, dėmesį žmogui neteisingai apkaltintam ir neteisingai suimtam“, – sakė teisingumo ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tegul moka tie , kurie kalti, o prie ko čia mes ?

deinis

deinis portretas
O kaip su SNORO banko uzgrobimu ,lyg tai bus teismas amerikoje,kiek tada mokesime ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių