J. Bernatonis: ES pritaria „vieno langelio“ principui reforomuojant duomenų apsaugą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos teisingumo ministras Juozas Bernatonis teigia, kad Liuksemburge pirmadienį posėdžiavę ministrai iš esmės sutartė dėl "vieno langelio" principo reformuojant duomenų apsaugą.

Šis principas nustatytų, kad, jei įmonė savo veiklą vykdo daugiau nei vienoje ES valstybėje narėje, jai tektų pareiga bendradarbiauti tik su tos šalies nacionaline duomenų apsaugos priežiūros institucija, kurioje yra įmonės pagrindinė buveinė, teigiama pirmadienį išplatintame Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pranešime.

"Norėčiau pasakyti, kad Taryba iš esmės pritaria principui, jog svarbiais tarpvalstybiniais atvejais reglamento projekte turėtų būti nustatytas vieno langelio mechanizmas, kad būtų galima priimti vieną sprendimą keliose valstybėse narėse veikiančių įmonių atžvilgiu. Siekiama sukurti nesudėtingą, greitą mechanizmą, kuris prisidėtų prie nuoseklesnio duomenų apsaugos taisyklių taikymo ES, būtų užtikrintas teisinis tikrumas ir sumažinta administracinė našta. Tai svarbus veiksnys siekiant tarptautiniam verslui sumažinti duomenų apsaugos taisyklių laikymosi išlaidas ir taip skatinti skaitmeninės ekonomikos augimą", – pranešime teigė J.Bernatonis.

Ministrai sutarė tolesnėse ekspertų diskusijose remtis modeliu, pagal kurį vieną priežiūros sprendimą priima pagrindinės buveinės priežiūros institucija, bet tos institucijos išimtinė jurisdikcija tam tikra apimtimi galėtų būtų apribota. Ekspertai toliau nagrinės ir galimą būsimos Europos duomenų apsaugos valdybos vaidmens ir galių stiprinimą.

Taryba taip pat sutarė dėl direktyvos, nustatančios baudžiamosios teisės sankcijas už euro ir kitų valiutų padirbinėjimą ir stiprinančios teisėsaugos institucijų bendradarbiavimą šioje srityje.

"Tai yra tikrai labai reikšmingas susitarimas, kurį konstruktyvaus darbo dėka pasiekėme per itin trumpą laiką. Šis dokumentas ypač svarbus siekiant saugesnės Europos valiutų sąjungos", – teigė J.Bernatonis.

Taryba dėl euro ir kitų valiutų apsaugos nuo padirbinėjimo baudžiamosios teisės priemonėmis direktyvos pasirengusi pradėti trišalį dialogą su Europos Parlamentu ir Europos Komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių