Juodosios savivaldybės meras tikina – sergamumo rodiklius smarkiai iškreipė migrantai

  • Teksto dydis:

Lietuvoje jau turime ir pirmą į juodąją zoną patenkančią savivaldybę, kurios sergamumo rodiklius smarkiai iškreipė čia apgyvendinti ir COVID-19 virusu sergantys nelegalūs migrantai. Taip tikina pats Ignalinos rajono meras Ignas Rasikas, informuoja LNK.

– Tik pasitikslinimui, jūsų žiniomis, Ignalinos rajone nėra nė vieno COVID-19 sergančio gyventojo, visi sergantys – tik migrantai?

– Visiškai taip. Šiuo metu aštuoni migrantai sergantys oficialiai, bet jų tikrai daugėja. Ir, matyt, kad tai daroma net sąmoningai, turiu tokią informaciją.

– Ką jūs turite galvoje „sąmoningai“?

– Matyt, tai yra hibridinio karo dalis. Mane informavo mano žmonės, kurie atlieka testavimus, kad beveik kiekvienoje grupėje galimai yra po sergantį asmenį, kurie ateina. Tai tikrai kelia tai nerimą. Gal taip yra siekiama sąmoningai susargdinti kuo platesnį ratą žmonių

– Jūs turite informacijos, kad specialiai, grupėse, kurios keliauja į Lietuvą, yra integruojami sergantys asmenys?

– Man tokią informaciją sakė mano specialistai. Aš nežinau, ar tai yra tiesa, bet tokį įspūdį jie susidarė.

Šiuo metu aštuoni migrantai sergantys oficialiai, bet jų tikrai daugėja. Ir, matyt, kad tai daroma net sąmoningai, turiu tokią informaciją.

– Ar kalbėjote su valdžios institucijomis apie šią informaciją ir ką tokiu atveju būtų galima daryti?

– Ne, dėl tokios informacijos dar neteko kalbėti su valdžios institucijomis. Bet aš manau, kad jie turi puikiai žinoti visą situaciją, nes visą informaciją gauna apie sergančiuosius ir kitus pavojus.

– Kalbant apie sergamumo lygį jūsų rajone – ar turite kur atskirti sergančius migrantus. Kaip yra su naujų laikino apgyvendinimo vietų paieška? Kaip į tai reaguoja gyventojai? Kaip sekasi tvarkytis?

– Šiuo metu mes turime trečiąsias patalpas, tai yra mūsų Karščiavimo klinikos patalpos. Ten yra, mano žiniomis, gal apie septyni-aštuoni žmonės dabar, kurie yra sergantys arba turėję sąlytį su sergančiais, šeimos nariai. Jiems 9 dieną turėtų baigtis tikriausiai tas izoliacijos periodas, tiems, kurie nesusirgę. Ir mes jų nesiruošiame priimti į jokias patalpas.

– Tai ką darysite su jais, jeigu jie bus vežami atgal?

– Jie pas mus pateko iš užkardų. Tai aš nežinau, kur juos išveš, nes mes Ignalinoje vietos nebeturime. (…) Mūsų savivaldybė nėra pasiruošusi būti tas šventasis, kuris sau prisiima per didelį krūvį.

– Kalbant apie sergančius migrantus – ar jie laikosi nustatytų taisyklių?

– Sergantieji kol kas mums nekelia didelių nei reikalavimų, pavojaus nėra. Bet mes stengiamės nelįsti į jų patalpas, jie tvarkosi patys. Buvau gavęs informaciją, kad drėksta šiek tiek lubos, gal labai intensyviai žmonės prausiasi. Bet daugiau kitų problemų nėra.

– Kalbant apie sveikimo intensyvumą, ar yra asmenų, kurie pasveiko tiesiog būdami tose patalpose? Gal kažkam prireikė ir hospitalizacijos, vežimo į gydymo įstaigą?

Mūsų savivaldybė nėra pasiruošusi būti tas šventasis, kuris sau prisiima per didelį krūvį.

– Mano žiniomis, tokių problemų nėra. Visi sveiksta sėkmingai ir kažkokių didelių iškvietimų mes neturime. Kiek žinau, tarp tų žmonių yra izoliuotas ir cerebriniu paralyžiumi sergantis asmuo. Ką noriu pasakyti – tie migrantai labai įvairūs būna ir su didelėmis problemomis ateinantys pas mus. Taip kad nėra paprasta su jais tvarkytis.

– Koks būtų jūsų patarimas Ignalinos rajono žmonėms, jeigu jūs sakote, kad turite informacijos, jog specialiai sergantys asmenys yra atsiunčiami? Kaip dabar saugotis gyventojams?

– Gyventojus mes saugome, kiek mums įmanoma. Mes užtikrinime tokių asmenų izoliaciją. Taip pat ir pasienio pareigūnai labai atsakingai žiūri į tokius atvejus. Pirmiausia yra padaromi greitieji testai. Jeigu tik kyla įtarimas – mes juos izoliuojame ir jų šeimos narius. Tie, kurie turėjo kontaktą, tai yra pasieniečiai dažniausiai, beveik visi yra skiepyti arba prasirgę. Tai kol kas per pasieniečius arba mūsų pareigūnus COVID-19 tikrai neplinta.

Plačiau – vaizdo įraše:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tie šventieji

Tie šventieji portretas
Čia politikai su L.Linkevičiumi ir G.Landbergio šutve priešakyje turėtų prisiimti bent jau moralinę atsakomybę,ir pradėti galvoti,jeigu turi su kuo,o kiauksėjimas be galvos priveda prie to ką dabar turim.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių