Juoktis sveika: internautai į koronavirusą sugeba pažvelgti ir su humoru

Nepaisant baimės, netikrumo dėl ateities, netgi panikos, kuri, prasidėjus pasaulinei pandemijai, ne vienam sujaukė sveiką protą, žmonės užkrato tema juokauti pradėjo nuo pirmosios karantino dienos. Psichoanalitikai tai vadina "kartuvių humoru". Ir tai nėra nieko blogo, nes gebėjimas pasišaipyti iš nelaimės rodo optimistinį visuomenės požiūrį į tikrovę.

Šimtai kilogramų makaronų

Nors situacija dėl plintančio ir dar nesustabdyto koronaviruso anaiptol nejuokinga, žmonės nevengia šmaikštauti šia tema.

Niekas nedrįsta juoktis nei iš sergančiųjų, nei juolab iš mirusiųjų nuo šio užkrato, žmonės šaiposi iš tos situacijos, į kurią netikėtai patys pateko.

Jie juokiasi iš nenormalių tarpusavio santykių, iš savo ydų ir trūkumų, supratę, jog susidūrė ne tiek su virusu, kiek su savimi ir savo godumu.

Kai Lietuvoje nuo užkrato dar nebuvo miręs nė vienas žmogus, mes dar tik ruošėmės būsimam karantinui ir kaupėme atsargas, internete jau ėmė sklandyti anekdotas apie pirmąją auką šalyje, kurią pražudė koronavirusas: "Garaže ant vyro netyčia užvirto 200 kg stelažas su grikiais, makaronais ir mėsos konservais."

Kada jau ima juokas?

Humoro jausmo nestokojantis spaustuvininkas ir fotožurnalistas Saulius Jokužys ta proga prisiminė seną pasaką apie karalių, liepusį iš savo pavaldinių surinkti mokesčius.

"Grįžusio mokesčių rinkėjo valdovas paklausė, kaip žmonės reagavo į tą reikalavimą. Tas tikino, jog keikėsi, purkštavo, buvo labai nepatenkinti. Karalius jam liepė eiti dar kartą, vėl rinkti mokesčių, nes esą pinigų žmonės dar turi. Rinkėjui grįžus, karalius vėl klausia, kokios valdinių nuotaikos. Rinkėjas sako, kad žmonės paniurę, pikti. Valdovas liepia: eik dar rinkti mokesčių, jie dar turi ką atiduoti. Rinkėjui grįžus trečią kartą, paaiškėjo, kad pavaldiniai tik juokėsi iš jo. Tada karalius palingavo galvą ir tarė, jog jie tikrai nieko nebeduos, todėl ir juokiasi, kad neturi ko prarasti. Ir čia yra tiesos. Ateina laikas, kai iš nelaimės pradeda imti juokas", – mano S.Jokužys.

Pažintis: civilinės saugos pratybų kaukių "madas" buvo išbandę visi sovietmečio moksleiviai. 1982 m. fotografija. (Sauliaus Jokužio nuotr.)

"Gerai, kad žmonės juokauja, negi mes čia dabar visi verksime? Tik mane stebina kitkas, kad pasaulyje tiek įvairiausių institutų, sveikatos organizacijų, mokslininkų, o dabar jie visi žiūri nustebę į visą šitą bėdą, tarsi tam K.M.Čiurlionio paveiksle "Karalių pasaka". Kad mes, humanitarai, to nesuprantame, mums dar dovanotina, bet kad Pasaulinė sveikatos organizacija nieko apie virusą nežinojo – mažų mažiausiai keista", – kalbėjo leidėjas ir žurnalistas Antanas Stanevičius.

Gerai, kad žmonės juokauja, negi mes čia dabar visi verksime?

Situacija verčia ir šypsotis

Tad natūralu, kad vos tik gyvenimas visame pasaulyje sustojo dėl COVID-19, kaip naujasis virusas ėmė plisti ir anekdotai, kuriuose šmaikščiai aptariamos su naujomis gyvenimo sąlygomis susijusios situacijos.

A.Stanevičius papasakojo anekdotą, kurį jam neseniai laiške parašė bičiulė iš Izraelio: "Kažin kodėl taip masiškai žmonės išpirko tualetinį popierių? Na, kaip nepirks? Dabar vienas nusikosėja, o koks šimtas aplinkinių suviduriuoja iš baimės."

Internete sklando dar viena versija: "Sunerimau, kai išgirdau, kaip balkone kosėja mano kaimynas, bet kai užuodžiau žolės (kanapių – A.D.) kvapą, iškart nusiraminau."

Imitacija: civilinės saugos pratybos bent kartą per metus buvo vykdomos visose įmonėse. Šioje 1983 m. nuotraukoje užfiksuota, kaip pirmąją pagalbą mokomasi suteikti Klaipėdos taros gamykloje "Progresas". (Sauliaus Jokužio nuotr.)

Viešojoje erdvėje gausu ir šmaikščių patarimų: "Niekada neliesi savo veido, jei vienoje rankoje laikysi taurę vyno, o kitoje – užkandos."

Žmonės dar prieš visuotinį kaukių dėvėjimą juokavo, kad net apiplėšimas yra mažesnė blogybė nei užkratas: "Šiandien į banką atėjo du kaukėti asmenys, visi išsigando, kad jie užsikrėtę koronavirusu, ir kaip visiems palengvėjo, kai paaiškėjo, kad tai – apiplėšimas."

Juokaujama, jog pagaliau atėjo laikai, kai žmogus, tvoksiantis spiritu, kelia ne pasibjaurėjimą, o pagarbą.

Kai kurie ironizuoja, kad iki šių metų kovo niekada neteko butelio degtinės dezinfekuoti spiritu.

Trūksta daktaro Hauso?

Žmonės šmaikščiai pastebėjo, kad rusiškos naftos kaina pandemijos metu tapo neigiama.

Kai kas šiuo laikotarpiu prisiminė net blizgantį iš pasitenkinimo Šiaurės Korėjos vado veidą, kuriam esą džiugu, kad jo pirmtakai pandemiją numatė gerokai anksčiau ir nuo viso pasaulio atsiribojo dar prieš 70 metų.

Mados: internautai, surinkę keisčiausių praeito amžiaus 7–8 dešimtmečio vyriškų šukuosenų pavyzdžius, šmaikštauja, kad jos bus madingos ir šiemet, kai baigsis karantinas. (demotyvacijos.lt nuotr.)

O kažkas skelbia dvi naujienas: gerąją – apie vyriausybės sprendimą skirti trilijoną eurų verslui ir piliečiams palaikyti ir blogąją, kad tai, deja, ne Lietuvos, o Japonijos vyriausybės sprendimas.

Dar kiti tikina, kad pasigauti COVID-19 neapsimoka, nes kinai tuoj išleis naujas versijas – COVID-20 ir COVID-21.

Kai kurie mano, kad geriau koronavirusu užsikrėsti dabar, kol ligoninėse yra vietų, ir pabrėžia dar vieną Lietuvos lyderystę pasaulyje – tik pas mus vienam respiratoriui tenka daugiausia medikų.

Sprendimas: internete mergina paskelbė nuotrauką, kaip ji, uždarius kirpyklas, savarankiškai mėgina sugarbiniuoti savo plaukus. (demotyvacijos.lt nuotr.)

Ir galiausiai pokštininkai konstatuoja, kad vienintelis gydytojas, kuris tikrai susidorotų su koronavirusu, – daktaras Hausas (akt. Hughas Laurie) iš amerikietiško serialo apie ligoninę.

O iš kažkur pasigirsta klausimas, vertas milijono: "Skiepų priešininkai pastaruoju metu kažkodėl pritilo?"

Į karantiną – su humoru

Karantinas, kai namuose staiga vienu metu atsidūrė visa šeima, kai kam tapo iššūkiu, kai kam – kančia, o kai kam – anekdotu: "Antra diena su šeima namuose, pradėjome bendrauti, pasirodo, kad sūnus jau dvejus metus lanko gitaros pamokas, dukra pernai ištekėjo, o žmona visai neseniai užbaigė siuvimo kursus."

Krikštynos: paplitęs vaizdelis, kaip Minesotoje (JAV) per karantiną kunigas, laikydamasis saugaus atstumo, švęsto vandens pistoletu žaismingai krikštija mažylį. (demotyvacijos.lt nuotr.)

Ir dar štai kas be jokių sociologinių tyrimų paaiškėjo sėdint karantine: mokymo sistema yra pasenusi, susitikimai akis į akį dauguma atvejų yra nereikalingi, didelę biuro darbo dalį galima daryti iš namų, trečdalis darbuotojų darbe tiesiog sėdi ir nieko neveikia.

Kai ką taip betūnant užsidarius aplankė nušvitimas, jog jo sėdėjimas namie ir nieko neveikimas šiuo momentu yra ypač reikšmingas visam pasauliui ir jo išlikimui.

Meilė palaukti negali

Viešojoje erdvėje plinta ir vestuvių nuotraukos šiuo karantino laikotarpiu, kur nuotaka su jaunikiu ir negausia svita, "pasipuošę" apsauginiais kostiumais, kaukėmis ir akiniais, prisiekia vienas kitam amžinąją meilę, nes "virusai palauks, o meilė laukti negali".

Tačiau kiti šmaikštuoliai jiems primena Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymą: "Visi, kam po devynių mėnesių gims vaikai, bus baudžiami už distancijos nesilaikymą."

Pasivaikščiojimas: norėdamas pasivaikščioti lauke karantino laikotarpiu, vienas šmaikštuolis, regis, Italijoje, persirengė šunimi, nes esą gyvūnams vaikštinėti miesto gatvėse nedraudžiama. (demotyvacijos.lt nuotr.)

Tad logiškai mąstantis pilietis svarsto: "Vadinasi, jei noriu miegoti saugiu 2 metrų atstumu nuo žmonos, turiu miegoti su kaimyne?"

Kai kurie piktdžiugos trina rankas, kad po dviejų savaičių vyrai pagaliau pamatys, kaip iš tikrųjų atrodo jų žmonos, nes juk nei grožio salonai, nei kirpyklos nedirba.

Kažkas 20-ąją karantino dieną guodžiasi: "Šiandien susipykau su žmona dėl to, kuris iš mūsų išneš šiukšles."

Galiausiai tikrai savo moterį mylintis vyras konstatuoja: "Meilė, kai atiduodi žmonai paskutinę kaukę, kad ji tau iš parduotuvės parneštų alaus."

"Su švento Karantino diena", – sveikina visus karantinuotuosius dar vienas interneto pokštininkas.

Patikrinimas: uždraudus masinius susibūrimus, internautai netrukus šaržavo ir garsųjį "Paskutinės vakarienės" paveikslą, kur policininkai Jėzaus klausia, ar jie turi leidimą šitam neteisėtam susiėjimui? (demotyvacijos.lt nuotr.)

Bėda dėl antsvorio

Vis dėlto ilgas sėdėjimas namie, kad ir su labai mylimais asmenimis, turi savo minusų.

Tad amžinoji moterų bėda – kova su nepageidaujamais kilogramais persikėlė ir į anekdotus.

"Kaip atpažinti raganas? Viduramžiais jos neskęsdavo vandenyje, o 2020-aisiais jos nestorėja."

"Pavasariui rūbų galima nepirkti, nes neprireiks, o vasarinių drabužių dydžių jūs dar nežinote."

"Laikydamiesi karantino nepamirškite kartais pasimatuoti savo džinsų, nes pižamą matuotis nepatikima."

Patrulis: štai taip, anot interneto pokštininkų, turėtų atrodyti kelių policininkas, dirbantis nuotoliniu būdu iš namų. (demotyvacijos.lt nuotr.)

"Svarbus pranešimas. Apsaugines kaukes dėvėkite ir namuose. Tai būtina ne apsisaugojimui nuo viruso, o kad nustotumėte nuolatos ėsti."

Klausimas žinovams: "Gal kas žino, ar jau galima visam nusiprausti, ar vis dar tik plautis rankas?"

"Tie, kas tvirtina, kad vienas žmogus negali pakeisti pasaulio, niekada nevalgė pusiau kepto šikšnosparnio."

Tarp begalės pastarųjų dienų pažinčių skelbimų vienas populiariausių: "Jauna simpatiška mergina, turinti gausią spageti atsargą, susipažintų su vaikinu, sukaupusiu pakankamai tualetinio popieriaus."

Kelionė: važiavimas viešuoju transportu kai kam kelia stresą dėl baimės užsikrėsti virusu, tad interneto juokdariai siūlo šitokį sprendimą bijantiems pakeleivių artumo. (demotyvacijos.lt nuotr.)

Tačiau galiausiai paaiškėja, kad praėjo tik septynios karantino dienos, o tu jau suvalgei visas dviejų savaičių maisto atsargas.

Ir tada savęs vis klausi: "Kodėl savaitei pirktas alkoholis baigiasi per dvi dienas?"

Tačiau, kaip teigia internautai, "geriau būti izoliuotam, nei įžemintam".

Apie nemirtingumą

Apie koronaviruso pandemiją sklando ne viena sąmokslo teorija, tačiau internautai turi savo versiją: "Turime pagrįstų įtarimų, kad COVID-19 sukurtas dirbtinai ir tai padarė moteris. Štai faktai: dauguma mirusiųjų – vyrai, dėl viruso buvo atšauktos visos sporto varžybos ir net olimpinės žaidynės, uždaryti visi barai ir sporto klubai, likę gyvi vyrai priversti sėdėti namie su žmonomis."

Žaidimas: ši nuotrauka, kurioje slaugytoja su sergančiuoju koronavirusu pro stiklą žaidžia kryžiukų ir nuliukų žaidimą, pasklidusi po pasaulį, daugeliui pakėlė nuotaiką. (demotyvacijos.lt nuotr.)

Galiausiai paaiškėjo ir kai kurių iki karantino buvusių reikšmingų veikėjų visiškas nereikšmingumas: "Jei į darbą nenueis kokia socialinių tinklų žvaigždutė, niekas nepastebės, tačiau jei į darbą šiandien neateitų gydytojai, policininkai, autobusų vairuotojai, skaudžiai pajustume jų trūkumą."

Bet internautai ironiškai apgailestauja, kad dalis savimi patenkintų veikėjų neteko užsiėmimo ar darbo: "Įsivaizduokite, kaip šiuo metu nėra kas veikti vakarėlių liūtams. Pagalvokime ir apie butų vagis bei kišenvagius, kurie per karantiną irgi neteko darbo. Ir dar – šiuo metu dirba tik nemirtingi, mirtingieji lieka namie."

Vis dėlto labiausiai sukrečiantis karantino paradoksas: "60-mečiai, užgriuvus koronavirusui, priskiriami rizikos grupei, bet pensiją gauti jie yra per jauni ir per stiprūs."

Vienas programuotojas rado sprendimą iš šios katastrofiškos situacijos: "Gal verta perinstaliuoti 2020-uosius? Ši versija užkrėsta virusu."



NAUJAUSI KOMENTARAI

REDAKCIJAI AČIŪŪŪŪŪŪŪŪŪ!

REDAKCIJAI AČIŪŪŪŪŪŪŪŪŪ!  portretas
Labai smagu buvo skaityti, o humoras - kaip reta gera skonio, išradingas!

„Papildai”

„Papildai” portretas
1) Ponui Jokužiui: Pasaka apie duoklės rinkimą atėjo iš Užkaukazės. Nežinau, apie ką jie - gal apie laikus, kai RU puldavo Užkaukazės tautas, norėdama prijungti prie savo kuriamos imperijos. - 2) Apie prie troleibuso prisikabinus važiuojantį berniuką: tarpukariu taip ant tramvajaus buferių į mokyklą važinėjo Stalino sūnus Jakovas (pasakojo jo bendraklasis, dirbęs Lietuvoje mokyklos direktoriumi) .

Kai kuriems komentatoriams

Kai kuriems komentatoriams portretas
Tai susėskim visi ant žemės,pasibarstykime galvas pelenais ir liekim graudžias ašaras upeliais. Tai situacija kai tu nieko negali pakeisti,o turi su ja susitaikyti ir laikytis nustatytų reikalavimų. O ar tu šypsosies,ar raudosi šioje situacijoje priklauso nuo tavęs, tik antru atveju pats save sugraužė.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių