Kaip atrodo gyvenimas senelių namuose?

Socialinės globos namai visų pirma yra namai, o juose gyventojai gauna visą reikalingą pagalbą. Taip sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Daiva Buivydaitė.

LRT Radijo klausytoja iš Kauno susidomėjo, kaip atrodo gyvenimas senelių namuose. „Apie šunis daug kalbama, apie kalinių gyvenimą daug kalbama, norėčiau sužinoti apie senelių namuose gyvenančių senelių gyvenimą. Kiek kartų valgyti duoda, ar yra medikas, dantų gydytojas?“ – klausia kaunietė.

Pasak D. Buivydaitės, socialinės globos namai senyvo amžiaus žmonėms visų pirma yra namai. „Gyvendamas socialinės globos įstaigoje žmogus yra iš dalies arba visiškai nesavarankiškas ir gauna visokeriopą pagalbą: visą globą ir, esant reikalui, – slaugą“, – tikina pašnekovė.

Kalbant apie maitinimą, globos įtaiga privalo užtikrinti, kad kiekvienas gyventojas gautų jo fiziologinius poreikius ir sveikatos būklę atitinkantį, reikiamą kiekį energetinių verčių ir kaloringumo turintį maitinimą. „Maitinimas organizuojamas ne rečiau kaip 3–4 kartus per dieną, o esant poreikiui – ir dažniau“, – kalba D. Buivydaitė.

Sveikatos priežiūros paslaugas globos namai taip pat organizuoja, tik skirtumas tas, kad kiekvienas globos namų gyventojas, kaip ir kiekvienas Lietuvos pilietis, yra registruotas pirminės sveikatos priežiūros centre. „Vadinasi, jis turi teisę rinktis ir gydantį šeimos gydytoją, ir sveikatos įstaigą, kuri jam tokias paslaugas teiktų“, – nurodo Socialinių paslaugų skyriaus vedėja.

Globos įstaigos darbuotojai taip pat padėtų susirasti odontologą ar kitą sveikatos priežiūros specialistą, jeigu jo gyventojui prireiktų, tačiau pati įstaiga tokių specialistų neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Replika Buivydaitei

Replika Buivydaitei portretas
Sakote, kad "Maitinimas organizuojamas ne rečiau kaip 3–4 kartus per dieną, o esant poreikiui – ir dažniau“, o tai rodo, kad išsisukinėjate nuo teisybės. Jei maitinimas būtų 4 kartus, taip ir sakytumėte. Tik matyt p[rie to maitinimo pridedate dar virtą kiaušinį už 5 centus ir jau pati nebežinote tris ar keturis kartus maitinate senelius. Gėda valstybei, kuri leidžia vadovauti tokioms svarbioms įstaigoms, tokioms nevykusioms personoms.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių