Pereiti į pagrindinį turinį

Kalbos komisija: negalime siūlyti lietuvių dokumentuose pavardes rašyti nelietuviškai

2013-10-28 11:16
BNS inf.
BFL/VSAT nuotr.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija pirmadienį pareiškė negalinti priimti dokumento, kuris leistų pavardžių rašymą Lietuvos piliečių dokumentuose nelietuviškais rašmenimis.

"Kalbos komisija nusprendė, kad ji negali priimti dokumento, prieštaraujančio Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 1999 m. spalio 21 d. nutarimui", - rašoma pranešime spaudai.

Vyriausybė birželį pasiūlė Kalbos komisijai nustatyti taisykles, kurios apibrėžtų nelietuvišką raidžių vartojimą oficialiuose dokumentuose. Vyriausybės nutarimu, komisijai buvo siūloma iki lapkričio 1 dienos pateikti savo siūlymus.

Lietuvos Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad "asmens vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba", o "asmens vardo ir pavardės įrašas paso kitų įrašų skyriuje nelietuviškais rašmenimis neturėtų būti prilygintas įrašui apie asmens tapatybę valstybine kalba".

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų