Pataisos namuose atsiras nuteistųjų tarybos: spręs sistemines problemas

Lietuvos pataisos namuose bus steigiamos nuteistųjų kolektyvų tarybos. Daugumą jose sudarys nuteistųjų atstovai, taip pat jose bus po vieną pataisos įstaigos ir Kalėjimų departamento darbuotoją, bendradarbiaujančių nevyriausybinių organizacijų narį. Tarybos, teikdamos siūlymus, keldamos rūpimus klausimus, spręs sistemines problemas – daugiausia buitines, ūkines ar susijusias su nuteistųjų užimtumu, nurodoma Kalėjimų departamento pranešime.

„Tai bus civilizuotas būdas išgirsti nuteistuosius. Ligi šiol beveik apie visas problemas jie pranešdavo skundais. Tikimės, kad per nuteistųjų tarybas bus keliamos ir išsakomos sisteminės problemos, kurios rūpi didesniajai daliai nuteistųjų. Toks būdas padėtų ne tik spręsti daugiau buitinių, su nuteistųjų užimtumu susijusių klausimų, bet, manome, pagerintų ir psichologinį klimatą įstaigose. Nuteistieji patys dalyvautų priimant kai kuriuos sprendimus“, – sako nuteistųjų tarybų steigimo nuostatus pasirašęs Kalėjimų departamento vadovas Virginijus Kulikauskas.

Kalėjimų departamentas siekia, kad nuteistųjų tarybos nebūtų vien formalus darinys. Tikimasi, kad tarybos rinksis reguliariai, bent kartą per tris mėnesius, jų pasitarimai bus protokoluojami, o siūlymai teikiami pataisos namų administracijai, kuri turės užtikrinti grįžtamąjį ryšį.

Nuteistųjų tarybos būtų vienas pirmųjų žingsnių imantis Bausmių vykdymo sistemos reformos, kurios koncepciją Kalėjimų departamentas pristatė praėjusią savaitę. Reformos esmė, kaip teigiama Kalėjimų departamento pranešime, – nuteistųjų resocializacija. Tai – socialinio mokymosi procesas, kuris užtikrintų ne tik normalias gyvenimo sąlygas pataisos namuose, bet ir parengtų nuteistuosius gyvenimui po bausmės, kad palikę pataisos įstaigą jie būtų motyvuoti, galėtų dirbti, palaikyti santykius su artimaisiais, šeima bei daugiau nenusikalsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimtas

Rimtas portretas
reikalas, teisingiausia būtų savo frakciją turėti seime. Nebus vargo ateityje susikeist vietomis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių