Pereiti į pagrindinį turinį

Kaltinamiesiems sužibo viltis

2008-12-05 09:00
Kaltinamiesiems sužibo viltis
Kaltinamiesiems sužibo viltis / Roko Medonio nuotr. Užkulisiai: kalbama, kad A.Valinskas (kairėje) ir V.Uspaskichas galėjo sudaryti slaptą susitarimą.

Seimas vakar suklupo spręsdamas, ar panaikinti trijų baudžiamosiose bylose kaltinamų parlamentarų teisinę neliečiamybę.

Seimui vakar buvo pateiktos trys rezoliucijos su siūlymais dėl parlamentarų – Darbo partijos (DP) lyderio Viktoro Uspaskicho, jo buvusio pavaduotojo Vytauto Gapšio ir Tautos prisikėlimo partijos atstovo Roko Žilinsko – teisinės neliečiamybės.

Dviem Seimo komisijų rezoliucijomis buvo siūlyta palikti teisinę neliečiamybę V.Gapšiui ir R.Žilinskui. Tačiau tokioms rezoliucijoms nepritarta.

Jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, jai priimti reikia daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų – ne mažiau kaip 71 iš 141. Tačiau statute nenumatyta, kaip elgtis, jei Seimas nepritaria komisijos siūlymui neliečiamybės nenaikinti.

Kadangi Seimo statutas nenumato, kaip elgtis, jei Seimas nepritaria komisijos siūlymui neatsižvelgti į Generalinės prokuratūros prašymą dėl neliečiamybės naikinimo, susidariusią koliziją pavesta spręsti Etikos ir procedūrų komisijai (ETPK).

ETPK pasiūlė dėl rezoliucijos apsispręsti alternatyviai balsuojant: jei pasisakiusių prieš būtų daugiau kaip pusė Seimo narių, laikyti, jog Seimo nario neliečiamybė panaikinta.

Tačiau įsivėlus į procedūrinius ginčus buvo nuspręsta klausimą atidėti iki kitos savaitės antradienio posėdžio.

Vakar Seime pateikta ir rezoliucija dėl DP lyderio V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės. Seimo komisija siūlė V.Uspaskichą atiduoti teismui, tačiau parlamentarai nusprendė padaryti pertrauką iki antradienio.

Prašymą daryti pertrauką frakcijos vardu pateikė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma, nenurodęs motyvų. Manoma, kad konservatoriai išsigando, jog neužteks balsų atimti neliečiamybę iš V.Uspaskicho. Seime kalbama, kad DP frakcijos nariai ir Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos atstovai susitarė vieni kitus palaikyti. DP frakcijos atstovai ir komisijos posėdžiuose, ir vakar Seime karštai gynė TPP narį R.Žilinską. Baimintasi, kad už tai atsidėkodami TPP atstovai nebalsuos už tai, kad būtų panaikinta V.Uspaskicho neliečiamybė.


Parlamentarų nuodėmės

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas ir jo buvęs pavaduotojas Vytautas Gapšys teisiami dėl partijos finansinių machinacijų. Darbo partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, bei nesumokėjusi apie 4 mln. litų mokesčių.

Buvęs LNK "Žinių" vedėjas R.Žilinskas ir jo draugas Markas Gurskis teisiami už viešosios tvarkos pažeidimą, septynių policijos pareigūnų įžeidimą ir pasipriešinimą jiems. Praėjusių metų gruodžio 4-ąją R.Žilinskas su M.Gurskiu įsivėlė į konfliktą su taksi vairuotoju Olegu Chatkevičiumi. R.Žilinsko kraujyje tuomet rasta 2,48 promilės alkoholio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų