KAM ieško Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktoriaus

  • Teksto dydis:

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos pildosi aukštos kvalifikacijos personalu, o šiuo metu ieškoma ir naujo jo vadovo.

Dabartinio direktoriaus kadencijai einant į pabaigą, ministerija paskelbė naują konkursą šioms itin svarbioms ir atsakingoms pareigoms eiti. Dabartinio NKSC direktoriaus Ryčio Rainio ketverių metų kadencija baigiasi 2022-ųjų balandį.

„Kibernetinis saugumas yra aiškus šios Vyriausybės prioritetas, todėl ieškome ambicingo asmens, kuris norėtų prisidėti ir pats daryti esminius pokyčius kibernetinio saugumo srityje visos valstybės mastu. Atsakomybė yra didelė, bet didelės ir galimybės, todėl pratęsiame terminą, kad konkurse galėtų dalyvauti daugiau kompetentingų ir motyvuotų kandidatų“, – teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Ministro teigimu, NKSC yra sėkmingai veikianti mūsų šalies kibernetinį saugumą užtikrinanti institucija, todėl naujasis vadovas turės neprarasti pasiekto pagreičio, lanksčiai prisitaikyti prie pokyčių ir išlaikyti Lietuvą geriausiai kibernetinį saugumą užtikrinančia valstybe. Jungtinių Tautų Tarptautinės telekomunikacijų sąjungos (ITU) sudarytame pasaulio kibernetinio saugumo reitinge šiais metais Lietuva užėmė šeštąją vietą, o Europoje yra ketvirta.

Kibernetinis saugumas yra aiškus šios Vyriausybės prioritetas, todėl ieškome ambicingo asmens, kuris norėtų prisidėti ir pats daryti esminius pokyčius kibernetinio saugumo srityje visos valstybės mastu.

Šią vasarą NKSC atliktas tyrimas apie Kinijos 5G išmaniųjų telefonų keliamas saugumo rizikas susilaukė didelio susidomėjimo iš užsienio institucijų ir žiniasklaidos, nustatydamas saugumo grėsmes įrenginiuose.

Atsižvelgiant į Lietuvai kylančias kibernetines grėsmes, kasmet augantį kibernetinių incidentų skaičių ir jų sudėtingėjimą, ir toliau reikės stiprinti visapusišką valstybės kibernetinį atsparumą. NKSC vadovas ypatingą dėmesį turės skirti kibernetinių incidentų identifikavimo, prevencijos ir valdymo sistemos tobulinimui ir efektyvumo didinimui.

Kadangi visuotinis kibernetinis atsparumas yra tiesiogiai susijęs ir su kiekvienos institucijos atsparumu, lygiavertis dėmesys turės būti skiriamas ir atsakomybės už Kibernetinio saugumo įstatymų nuostatų įgyvendinimui bei administracinio poveikio priemonių už reikalavimų nesilaikymą taikymui.

Tarp svarbiausių NKSC prioritetų yra tarptautinio bendradarbiavimo ir šiais metais įkurto Regioninio kibernetinės gynybos centro Kaune plėtojimas, kad jis taptų pagrindine Lietuvos ir JAV dvišalio bendradarbiavimo kibernetinio saugumo srityje platforma.

„Vadovas turės žengti koja kojon su tokiomis virsmo technologijomis, kaip dirbtinis intelektas, didieji duomenys, ir pan., kurias reikės kūrybingai pritaikyti NKSC veikloje bei sugebėti valdyti jų keliamas grėsmes valstybės kibernetiniam saugumui. Inovacijos ir tyrimai yra neatsiejama pažangos dalis, todėl bendradarbiavimas su verslo ir mokslo bendruomenėmis yra svarbi NKSC vadovo darbo dalis“, – pažymi ministras.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras – kaip pagrindinė Lietuvos kibernetinio saugumo institucija savo veiklą pradėjo 2018 m. ir yra atsakinga už vieningą kibernetinių incidentų valdymą, kibernetinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo stebėseną ir kontrolę, ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros kibernetinį saugumą ir informacinių išteklių akreditaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių