KAM pasirašė sutartį dėl dronų kamikadzių įsigijimo Ukrainai

Krašto apsaugos ministerija (KAM) penktadienį pasirašė sutartį dėl Ukrainai skirtų dronų kamikadzių įsigijimo iš Lenkijos įmonės.

Už Lietuvos piliečių suaukotus pinigus iš Lenkijos įmonės „WB Group“ bus įsigyjamos dronų sistemos „Warmate“, jos bus perduotos Ukrainai.

Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, bepiločiai Ukrainos kovoje prieš Rusiją itin svarbios šiai pradėjus naudoti iranietiškus dronus „Shahed“.

„Taip, didelė dalis jų numušami, tačiau padaro ukrainiečiams nemenkos žalos taip pat ta likusi dalis. Iš savo pusės, mes norėtumėme, kad tie už suaukotus pinigus įgyti dronai ukrainiečiams atneštų šioje kovoje bent dalį šios pergalės. Nes kiekvienas žmogus, kuris aukoja šiai kovai savo pinigus, priartina šią pergalę“, – žurnalistams po pasirašymo ceremonijos teigė ministras.

Jis akcentavo, kad amunicija ukrainiečių turimiems „Bayraktar“ dronams baigiasi ir ragino žmones aukoti atsisakant, pavyzdžiui, šventinių fejerverkų.

A. Anušauskas žadėjo, kad ateityje KAM taip pat prisidės prie panašių iniciatyvų.

„Amuniciją ir „Bayraktarai“ sunaudoja, jos niekada nebūna per daug. Taip kad jeigu reikės vėl padėti, kaip panaudoti tuos pinigus, jei kils tokių iniciatyvų, Krašto apsaugos ministerija prie to irgi prisidės“, – kalbėjo jis.

Viceministras Vilius Semeška yra sakęs, jog iš Lenkijos bus nupirkti du pilni komplektai, sudarantys paleidimo sistemą ir 37 vienetus skraidančių šaudmenų, vadinamųjų dronų kamikadzių. Anot jo, perkami dronai gali nešti sprogmenis ir naikinti tankus, vadavietes.

I. Gelūno / BNS nuotr.

Jų poreikis suderintas su Ukrainos kariuomene.

Numatyta, kad šias sistemas gamintojai pateiks spalio–lapkričio mėnesiais.

A. Anušauskas teigė, kad dalį dronų neatlygintinai perduos pati įmonė.

Lengvai transportuojami „Warmate“ dronai kamikadzės sveria apie 5,7 kg, gali veikti 30 km atstumu ir atakuoti 150 km/h greičiu.

Lėšas šiam įsigijimui rinko „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas. Jo iniciatyva „Legion of Boom“ surinko per 2 mln. eurų, pusę šios sumos teks skraidančio šaudmens sistemai „Warmate“ įsigyti.

A. Tapinas pabrėžė, kad derybas dėl įsigijimo vykdė KAM, o pinigus pirkiniui rinko ne tik „Laisvės TV“ iniciatyva, bet ir Lenkijos fondas.

„16 tūkst. Lenkijos piliečių prisidėjo prie šio pirkimo, į bendrą kasą, jei taip galima sakyti, įdėjo daugiau nei 300 tūkst. eurų, iš mūsų surinktų lėšų mes pridėjome 700 tūkst. eurų iki pilno milijono. Dar vieną milijoną, kurį surinkome šiame projekte su „Legion of Boom“, mes įsigysime atskirai, bus proga pakalbėti, dronus-žudikus iš Ukrainos gamintojų“, – sakė jis.

Pasak A. Tapino, lenkai savo dronams suteikė vardus „Erelis 1“, „Raganius“, „Vaučeris Ladai“.

KAM liepą perdavė Ukrainos kariuomenei kovinį droną „Bayraktar TB2“. Šiam orlaiviui lėšas taip pat surinko Lietuvos visuomenė, tačiau „Bayraktar“ gamintoja Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė jį padovanoti.

Už suaukotus 1,5 mln. eurų dronas buvo apginkluotas, o likę 4,4 mln. eurų skirti kitai gynybinei ir humanitarinei paramai Ukrainai, taip pat ir atstatomajai pagalbai.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojedronaidronai kamikadzės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių