Pereiti į pagrindinį turinį

Kandidatė sulaukė valdančiųjų paramos

2009-03-09 09:00
Kandidatė sulaukė valdančiųjų paramos
Kandidatė sulaukė valdančiųjų paramos / Gedimino Bartuškos nuotr. Sprendimas: premjeras A.Kubilius įtikino savo vadovaujamos Tėvynės sąjungos tarybos narių daugumą paremti D.Grybauskaitės kandidatūrą prezidento rinkimuose.

Dviejų valdančiųjų partijų aktyvistai padės eurokomisarei Daliai Grybauskaitei rengti prezidento rinkimų kampaniją.

Reikia surinkti parašus

Jau šiomis dienomis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Liberalų sąjūdžio (LS) atstovai turėtų prisijungti prie piliečių parašų už D.Grybauskaitės kandidatūrą rinkimo karštinės. Iki balandžio 2 d. visi pretendentai į valstybės vadovus turi surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. juo remiančių piliečių parašų.

Eurokomisarė tvirtino neturinti tokios didelės komandos, kuri padėtų laiku surinkti piliečių parašus. Skaičiuojama, kad tokiam darbui reikalinga ne mažiau kaip 150–200 žmonių komanda.

TS-LKD ir LS, įeinančios į keturių centro dešiniųjų partijų valdančiąją koaliciją, savaitgalį priėmė oficialius sprendimus remti išsikėlusią D.Grybauskaitę. Todėl šių partijų aktyvistai prisidės prie rinkdami parašus už ją.

Vėliau abiejų partijų organizaciniai ištekliai bus panaudoti per kandidatės rinkimų kampaniją.

Perskaityti du laiškai

Sprendimai remti D.Grybauskaitės kandidatūrą priimti šeštadienį Vilniuje surengtame TS-LKD tarybos posėdyje ir LS suvažiavime.

Konservatorių taryboje buvo praneštas išvakarėse vykusiame partijos prezidiumo posėdyje priimtas sprendimas paremti išsikėlusią kandidatę. Šis sprendimas paremtas TS-LKD garbės pirmininko, Europos Parlamento nario Vytauto Landsbergio atsisakymu kandidatuoti į prezidentus. Jis savo laiške partijos kolegoms ragino paremti D.Grybauskaitę. "Turime pasistengti, kad nebūtų nė antrojo rinkimų rato. Valstybei reikia kuo mažiau sumaišties", – tvirtino V.Landsbergis partijos kolegoms savo laiške, kuris buvo perskaitytas tarybos nariams. Pats konservatorių patriarchas negalėjo dalyvauti posėdyje dėl neatidėliotinų kitų darbų.

TS-LKD taryboje buvo perskaitytas ir D.Grybauskaitės laiškas. "Esu nepriklausoma kandidatė, bet atvira visuomeninių organizacijų ir politinių partijų paramai", – rašė ji. Eurokomisarė gyrė TS-LKD lyderio Andriaus Kubiliaus vadovaujamą Vyriausybę, kuri, pasak jos, "daro tai, kas reikalinga šaliai, kartais klysta, bet pripažįsta ir taiso savo klaidas".

Sutiko ne visi

Diskusijose dėl paramos D.Grybauskaitės kandidatūrai kalbėję kai kurie TS-LKD tarybos nariai paprieštaravo tokiam prezidiumo sprendimui.

Seimo narys Jonas Šimėnas tvirtino negalįs remti eurokomisarės kandidatūros. "D.Grybauskaitė nėra Lietuvos gelbėtoja ir mums nereikia jokio čia gelbėtojo", – sakė jis. J.Šimėnas įsitikinęs, kad dėl D.Grybauskaitės kandidatavimo ir jos rėmimo jau seniai buvo apsispręsta partijos viršūnėse, todėl esą V.Landsbergis nebeturėjo kito pasirinkimo, tik atsisakyti dalyvauti kovoje dėl valstybės vadovo posto.

Klaipėdietis Naglis Puteikis apie D.Grybauskaitę pasakė taip: "Visa Lietuva perka arkliuką tamsiame maiše." N.Puteikis pasigedo kandidatės atsakymų į aktualiausius klausimus, įskaitant dėl energetikos bendrovės "Leo LT" likimo.

Šias ir kai kurias kitas kalbas lydėjo gana negausūs tarybos narių plojimai.

A.Kubilius teigė, kad D.Grybauskaitę reikia paremti, nes TS-LKD šiuo metu neturi galimybės iškelti kandidato, kuris galėtų laimėti rinkimus. "Tokia realybė", – įtikinėjo jis abejojančius tarybos narius.

Balsuojant už paramą eurokomisarės kandidatūrai buvo 88 TS-LKD tarybos nariai, prieš – 9, susilaikė 19.

Parodytas filmuotas kreipimasis

LS suvažiavime parodytas D.Grybauskaitės filmuotas kreipimasis į šios partijos narius. Tai pažiūrėję suvažiavimo delegatai didžiule balsų dauguma priėmė sprendimą paremti jos kandidatūrą.

Partijos pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis kalbėjo, kad liberalai tarp savo narių rastų bent keletą tinkamų kandidatų į prezidentus. "Tačiau LS yra rimta partija, todėl siūlau paremti Lietuvos politikai ir įvaizdžiui pasaulyje tinkamiausią kandidatą – D.Grybauskaitę", – sakė E.Masiulis.

Pasak jo, kandidatės programinės nuostatos atitinka LS vertybes. "Nors didelis atstumas, D.Grybauskaitė jaučia Lietuvos visuomeninio gyvenimo pulsą, žmonių nuotaikas, yra pasirengusi ryžtingai veikti", – tvirtino LS lyderis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų