Pereiti į pagrindinį turinį

Kandidatų į prezidentus dėlionė

2009-01-26 09:00

Tik kovo 13-ąją galutinai paaiškės kandidatai į Lietuvos Respublikos prezidentus. Būtent ši diena bus paskutinė, kai partijos ir pavieniai asmenys gali Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikti dokumentus apie kandidatais į prezidentus siekiančius tapti pretendentus.

Pagal Prezidento rinkimų įstatymą pretendentai būti kandidatais į prezidentus kelti pradedami ne anksčiau kaip likus 80 dienų (šiuose prezidento rinkimuose tai – vasario 26 d.) ir baigiami ne vėliau kaip likus 65 dienoms (šįkart tai – kovo 13 d.) iki rinkimų.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 d. Antrasis turas planuojamas su Europos Parlamento rinkimais birželio 7 d. Planuojama, kad naujasis prezidentas prisieks liepos 12 d.

Partijos oficialiai kol kas neskuba atskleisti savo kandidatų prezidentus.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis premjeras Andrius Kubilius šeštadienį taryboje dar kartą patvirtino neketinantis dalyvauti prezidento rinkimuose ir pakartojo lauksiantis eurokomisarės Dalios Grybauskaitės sprendimo.

Opoziciniai socialdemokratai į suvažiavimą renkasi kovo 7-ąją. Tuomet numatyti partijos vadovo rinkimai. Be šiuo metu partijai vadovaujančio Gedimino Kirkilo, tarp galimų kandidatų į partijos pirmininkus minimas dabartinis socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis, buvęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, taip pat parlamentaras Vytenis Andriukaitis. Teigiama, jog partijos pirmininkas gali būti ir partijos kandidatas į prezidento postą.

Valdančioji Tautos prisikėlimo partija į suvažiavimą renkasi vasario 22-ąją. Tuomet ji, be naujo statuto tvirtinimo ir partijos skyrių steigimo, spręs ir dėl kandidatų prezidento rinkimuose. Prezidento posto gali siekti šios partijos pirmininkas Seimo vadovas Arūnas Valinskas.

Liberalų sąjūdis dėl dalyvavimo rinkimuose spręs kovo mėnesį šaukiamame suvažiavime. Partijos pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis neatmeta, kad jo vedama partija rinkimuose pastangas galėtų suvienyti su kitomis liberaliomis jėgomis, pavyzdžiui, Artūro Zuoko vadovaujamais liberalcentristais, ir kartu paremti vieną liberalų kandidatą. Tačiau galimi ir kiti variantai, pavyzdžiui, kad partija kels savo kandidatą.

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Bogušis taip pat neatmeta, kad ši partija vienys jėgas su kitais liberalais, jis aiškino, jog partija "nieko neatmeta". Jų suvažiavimas planuojamas antroje vasario pusėje.

Opozicinė Tvarkos ir teisingumo partija jau yra priėmusi sprendimą, jog savo atstovą prezidento rinkimuose kels, kandidatas bus tvirtinamas vasario 8 d. partijos kongrese. Partijos valdyba pasiūlė šiuos kandidatus: partijos pirmininko pirmąjį pavaduotoją, parlamentarą Valentiną Mazuronį, pavaduotoją, sostinės merą Juozą Imbrasą ir atsargos brigados generolą Česlovą Jezerską.

Opozicinės Darbo partijos taryba sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose žada paskelbti vasario 10 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų