Pereiti į pagrindinį turinį

Kandidatų laukia ne vienas išbandymas

2009-02-23 09:00
Kandidatų laukia ne vienas išbandymas
Kandidatų laukia ne vienas išbandymas / Gedimino Bartuškos nuotr. Lietuvos Respublikos Prezidentūra

Ne visiems garsiai deklaruojantiems siekį kelti kandidatūrą prezidento rinkimuose tai pasiseks padaryti – pretendentus prasijos nemenkas rinkimų užstatas ir reikalavimas per trumpą laiką surinkti 20 tūkst. juos remiančių parašų.

Rinkimų užstatas – 11 600 litų

Nuo vasario 26 iki kovo 13 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priims oficialias paraiškas iš potencialių kandidatų į Lietuvos vadovus. Likus mažiau kaip savaitei iki šio proceso pradžios vis dar neaišku, kas iš tikrųjų galėtų pretenduoti į aukščiausią postą valstybėje.

Tik kai kurie politikai ar visuomenės veikėjai jau garsiai reiškia savo ambicijas gauti šias pareigas. Tačiau rinkimų specialistai ir apžvalgininkai labai abejoja, ar daliai tokių "garsiai besiskelbiančių" pavyks tapti kandidatais.

Konstitucijoje ir įstatymuose numatytos gana griežtos sąlygos, kas gali pretenduoti į prezidentus.

"Jie garsiai kalba, jau reklamuojasi, bet kažin ar nebus taip, kad galų gale net neateis pas mus atiduoti savo pareiškinių dokumentų", – sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak jo, pirmoji kliūtis – rinkimų užstatas. Jis siekia 11 600 litų. Užstatas grąžinamas tik tiems asmenims, kurie taps kandidatais ir prezidento rinkimuose surinks ne mažiau kaip 7 proc. balsų.

Renkami iki balandžio 2-osios

Dar vienas svarbus ribojimas kandidatams – reikalavimas surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. juos remiančių rinkėjų parašų. Jie renkami specialiuose VRK išduotuose sunumeruotuose ir oficialiai įregistruotuose lapuose.

Parašus rinkti galima iki balandžio 2 d. "Tai reiškia, kad politikai, atėję pirmosiomis pretendentų registracijos dienomis, pavyzdžiui, vasario 26 ar 27 d., turės daugiau laiko parašams rinkti. Kuo vėliau jie pas mus ateis, tuo mažiau liks laiko, taigi ir galimybių tvarkingai surinkti pakankamai parašų", – sakė VRK vadovas.

Paprastai, pasak jo, rengiantis prezidento rinkimams potencialūs kandidatai į VRK suguža jau pirmomis registracijos dienomis, kad būtų užtektinai laiko surinkti 20 tūkst. parašų. Tačiau šįkart, regis, gali būti kitaip. Kai kurios didelės partijos ketina tik kovo pradžioje iškelti savo kandidatus, likus vos kelioms dienoms iki registracijos pabaigos. Tad jiems parašus reikės surinkti per dvi tris savaites.

Z.Vaigauskas netiki, kad kai kurie iš tų, kurie dabar garsiai kalba apie numatomą kandidatavimą, sugebės surinkti užtektinai parašų, netgi jeigu ateis registruotis vasario 26 d. "Tai gana sunku. Reikia turėti gausią komandą, kad galėtum surinkti tiek daug parašų. Vargu ar kai kurie galimi pretendentai turi tokią komandą", – sakė VRK vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad rinkimų užstatas negrąžinamas, jeigu kandidatas nesurenka reikalingų parašų. "Manau, kad tai irgi vienas veiksnių, skatinančių kai kuriuos veikėjus labai rimtai pagalvoti, ar tikrai verta prasidėti su prezidento rinkimais", – teigė Z.Vaigauskas.

Tačiau, anot jo, partijų ar stambių visuomeninių organizacijų remiamiems kandidatams neturėtų būti sunku įvykdyti reikalavimą surinkti parašus net ir per gana trumpą laiką – vos vieną kitą savaitę.

Reikia nemenkos komandos

Piliečių parašų rinkimo patirties turintis politikos apžvalgininkas Artūras Račas tvirtino, kad tai nelengvas darbas, jeigu nėra gana didelės, šimtais skaičiuojamos padėjėjų komandos.

Pernai A.Račas bandė per du mėnesius surinkti 50 tūkst. piliečių parašų, kad Seimas svarstytų įstatymą atšaukti "Leo LT". "Bet per tą laiką pavyko surinkti tik maždaug 28 tūkst. parašų", – sakė jis, atkreipdamas dėmesį, kad kandidatai į prezidentus 20 tūkst. parašų turi surinkti ne per du mėnesius, bet vos per kelias savaites.

"Mūsų parašų rinkimo komandoje iš pradžių buvo tik dešimt žmonių. Į pabaigą mūsų pagausėjo iki beveik 200. Nors per paskutines dvi tris savaites gavome du trečdalius visų surinktų parašų, tokio tempo vis tiek nepakako ir turėjome pripažinti, kad akcija nepasiekė savo tikslo", – pasakojo A.Račas.

Jo nuomone, norint per kelias savaites surinkti 20 tūkst. ar, apsidraudžiant, kiek daugiau parašų, reikalinga maždaug pusės tūkstančio žmonių komanda.


Reikalavimai kandidatui į prezidentus

Konstitucijos 78 straipsnis: Respublikos prezidentu gali būti renkamas Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje, jeigu jam iki rinkimų dienos yra suėję ne mažiau kaip keturiasdešimt metų ir jeigu jis gali būti renkamas Seimo nariu.

Konstitucijos 79 straipsnis: Kandidatu į Respublikos prezidentus įregistruojamas Lietuvos Respublikos pilietis, atitinkantis 78 straipsnio pirmosios dalies sąlygas ir surinkęs ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų.

Prezidento rinkimų įstatymo 36 straipsnis numato, kad siekiantys prezidento posto turi būti sumokėję 5 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių dydžio užstatą, taip pat oficialiai pasižadėti, kad nėra priesaika susiję su jokiomis užsienio valstybėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų