Kariai prisijaukina „Vilkus“: rengiami pėstininkų kovos mašinų įgulų vadai

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre penktadienį baigėsi ketvirtasis pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“ (PKM „Vilkas“) vairuotojo kursas, skirtas būsimiems „Vilkų“ vadams. Kurse mokėsi kariai iš 4 Lietuvos kariuomenės vienetų.

Rengiant pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“ vadus organizuojami 3 dalių kursai. Atrinkti kariai baigia vairuotojo, o vėliau taikytojo operatoriaus kursus. Ir tik tuomet kariai mokomi vadovauti PKM „Vilkas“ įgulai.

Dėl karantino PKM „Vilkas“ kursas nebuvo sustabdytas, tačiau, kaip teigiama Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro pranešime, griežtai buvo atsižvelgta į nustatytas tvarkas ir rekomendacijas dėl šio viruso plitimo suvaldymo. Kurso metu klausytojai privalėjo dėvėti apsaugines kaukes, naudotis kaklamautėmis, nuolat dezinfekuoti rankas, patalpas, naudojamą įrangą.

Į Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre vykusį kursą atvyko kariai – būsimi šiuolaikinių kovos mašinų vadai – iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionų. Iš Logistikos valdybos ir Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos atvykę kariai mokėsi tam, kad ateityje galėtų dirbti su „Vilkais“, atlikdami jų techninę priežiūrą ir rengdami mechanikus.

Pagal 2016 m. pasirašytą sutartį Lietuvos kariuomenei bus perduotos beveik devynios dešimtys PKM „Vilkų“. Šių kovinių mašinų gamintojo ir Lietuvos bendru sutarimu pagal Lietuvos reikalavimus gaminamos pėstininkų kovos mašinos, išlaikant sąsajas su Lietuvos istorija ir Lietuvos kariuomenės tradicijomis, yra vadinamos ne „Boxer“, o „Vilkais“.

PKM „Vilkas“ sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, jos apginkluotos JAV gamintojo 30 mm patrankomis MK-44S ir Izraelio prieštankinėmis raketomis „Spike LR“, jose taip pat integruota kita specializuota įranga ir elektroninės sistemos.

Kovos mašinų „Vilkas“ ugnies galios, manevro ir įgulos apsaugos derinys geriausiai atitinka Lietuvos kariuomenės poreikius šalies gynybai bei dalyvavimui tarptautinėse operacijose.

PKM „Vilkas“ bus skirtos Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotajam ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vairiuks

vairiuks portretas
noreciau pabandyti pavairuoti nors ta papamobili....aisku su instruktoriumi. butu gera atrakcija ir tuo labiau patirtis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių