Kariams talkinę afganistaniečiai integruojasi Lietuvoje: ieško darbo, mokosi kalbos

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariams talkinę vertėjai afganistaniečiai ir jų šeimų nariai, vasaros pabaigoje evakuoti iš Afganistano ir perkelti į mūsų šalį, pamažu integruojasi.

Didžioji jų dalis iš Raseinių, kur buvo laikinai apgyvendinti, persikėlė į didžiuosius miestus, du pirmieji jau susirado darbą, kiti aktyviai jo ieško, mokosi lietuvių kalbos, susipažįsta su mūsų šalies istorija ir kultūra. Afganistaniečių vaikai pradeda lankyti darželius ir mokyklas.

„Tarptautinė patirtis rodo, kad pavojaus akivaizdoje iš savo šalies turėjusiems bėgti žmonėms integruotis naujoje aplinkoje yra nelengva. Lietuvos kariams talkinusiems afganistaniečiams ir jų šeimų nariams teikiama visa reikalinga pagalba, kad jų integracija mūsų šalyje būtų kuo sklandesnė. Pasitelkiami Lietuvos Raudonojo Kryžiaus ir Maltos ordino specialistai“, – sako socialinės ir apsaugos darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Iš Afganistano evakuoti Lietuvoje integruojami 179 asmenys, iš jų 51 vyras, 43 moterys, 85 vaikai, primenama Socialinės ir apsaugos darbo ministerijos (SADM) pranešime. Iš visų vaikų yra mokyklinio amžiaus (nuo 6 iki 16 metų) – 38.

Lietuvos kariams talkinusiems afganistaniečiams ir jų šeimų nariams teikiama visa reikalinga pagalba, kad jų integracija mūsų šalyje būtų kuo sklandesnė.

56 integruojami afganistaniečiai kol kas liko gyventi Raseiniuose, dėl nuolatinės gyvenamosios vietos jie dar nėra apsisprendę. Kiti 123 išsikėlė į didžiuosius Lietuvos miestus. Vilniuje, SADM duomenimis, apsigyveno 69, Kaune – 46, Klaipėdoje – 8.

Gruodžio mėnesį pirmieji afganistaniečiai Vilniuje įsidarbino bendrovėje „Vilniaus duona“ ir „Rimi Lietuva“ parduotuvėje, kiti intensyviai ieško darbo, dalyvauja darbo pokalbiuose. Ieškoti darbo jiems intensyviai padeda Užimtumo tarnyba, siūlo ir verslininkai. Tarp integruojamų afganistaniečių yra IT, kalbų, administravimo ir kitų sričių specialistų.

Iš Lietuvoje integruojamų afganistaniečių yra 94 darbingo amžiaus asmenys, iš jų 13 moterų šiuo metu dirbti negali, nes laukiasi arba augina kūdikius, pažymima SADM pranešime.

Į didžiuosius Lietuvos miestus persikėlusių afganistaniečių vaikai jau pradėjo ar netrukus pradės lankyti darželius bei mokyklas. Ugdymo įstaigose jie integruojami į veikiančias klases ir grupes, mokomi lietuvių kalbos ir kitų bendrojo ugdymo dalykų. Darželius jau lanko ar netrukus pradės lankyti 8 afganistaniečių vaikai, mokyklas – 37 afganistaniečių vaikai.

Lietuva misiją Afganistane vykdė beveik 20 metų – 2002–2021 metais, mūsų kariams talkino vietiniai afganistaniečiai vertėjai. Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų, dalis jų apdovanoti Lietuvos valstybiniais apdovanojimais.

Rugpjūčio viduryje Afganistano kontrolę perėmus Talibanui, vertėjams ir jų šeimų nariams savo šalyje tapo nesaugu. Lietuva surengė jų evakuacijos operaciją. Į Lietuvą per penkias operacijos vykdymo dienas atskraidinta 34 afganistaniečių šeimos, iš viso – 179 asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtų \\\\\.../////

Būtų  \\\\\...///// portretas
gerai jei tai tiesa,bet jie atvažiavo gyventi,o ne dirbti.

jankiu pakerksnutes islamo talibai

jankiu pakerksnutes islamo  talibai  portretas
susirinko y lietuva test toliau teroristine veika... ACIU LIETUVOS PIDER VOJAKOM UZ DOVANELE

Savo

Savo portretas
Savo sali pardave jankem, dabar gales ir sita
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių