Karinės jūrų pajėgos pirks naudotą minų paieškos laivą: kaina – 62 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Lietuvos Karinės jūrų pajėgos ruošiasi iš Jungtinės Karalystės įsigyti naudotą minų medžiojimo, paieškos ir gelbėjimo HUNT klasės laivą.

Kaip skelbia Gynybos resursų agentūra, planuojama, kad bendra minų medžiojimo, paieškos ir gelbėjimo laivo įsigijimo ir atnaujinimo projekto vertė sieks apie 62,4 mln. eurų su mokesčiais.

Į šio projekto kainą įskaičiuotas pilnas laivo  paruošimas minų medžiojimo ir paieškos ir gelbėjimo užduotims atlikti, taip pat atsarginių dalių paketas, garantinis aptarnavimas bei personalo mokymai, skirti naujos įrangos aptarnavimui ir eksploatacijai.

Įsigyti laivą Krašto apsaugos sistemos vadovybė nusprendė įvertinusi Karinėms jūrų pajėgoms keliamas taikos ir karo meto užduotis, atlikusi rinkos analizę bei gavusi pasiūlymą iš Jungtinės Karalystės.

Svarstyta statyti naują laivą arba įsigyti reikiamą laivą iš NATO partnerių bei nuspręsta, kad optimaliausias variantas yra įsigyti laivą, kuris būtų analogiškas jau turimiems ir HUNT klasės laivams PML „Skalvis“ (M53) ir PML „Kuršis“ (M54).

Balandžio 9 dieną pasirašyta sutartis su Jungtinės Karalystės Gynybos ministerijos Gynybos įrangos pardavimo agentūra dėl naudoto ir šiuo metu neeksploatuojamo minėtos klasės laivo.

Pasak Gynybos resursų agentūros, pasirašytoje sutartyje taip pat numatyta, kad britai organizuos atvirą konkursą įsigyto laivo pilnai modernizacijai atlikti.

Laivas, parengus modernizacijos dokumentus, bus įsigytas 2021 metais, o atlikus modernizacijos darbus 2023 metais bus perduotas Lietuvos kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms.

Lietuvos minų medžiojimo bei paieškos ir gelbėjimo pajėgumai sumažėjo po to, kai 2018 metais buvo utilizuotas priešmininis LINDAU klasės laivas M51.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juroschingis

Juroschingis portretas
Kas čia, ką minuos, tipo mes turim galinga laivyną, kad reikėtų iš plaukt kažkur...

Anonimas

Anonimas portretas
DAUGIAUSIA propagandinio negatyvo girdisi iš klaipėdiečių rusofobų, socialistų-komunistų, sovietinių vagių anūkų [ ir kitų giminių ], o taip pat iš viskuo nepatenkinto Ručio Ž. ... Kad skalikų-parsidavėlių nėra tiek daug , kiek matyti iš pasisakymo po straipsniu, vienas žymus Lietuvos žurnalistas jau yra įrodęs. Žinoma, kad tie atmatos pasivadina vis kitu vardu iršmeižia, šmeižia, šmeižia...

Anonimas

Anonimas portretas
Labas atmatos-troliai. O aš , KAIP IR DAUGELIS TAUTIEČIŲ, džiaugiuosi jog mūsų gynėjai stiprinasi. Nuo ko ginsis ? Atsakymas ir taip aiškus - nuo pagrindinio ir nuolatinio , istorijos jau įrodyto, mūsų [ o ir kitų aplinkinių valstybių...] priešo, agresyviosios ir neprognozuojamos , korumpuotos Rusijos. Ar apsiginsime ? Vienareikšmiškai - TAIP. Todėl , kad dabar priklausome [ referendiume milžiniška procentaliai piliečių dauguma pareiškus norą ]didžiausiai taikos garantei pasaulyje - NATO organizacijai. Tad svajokite smirdžiai-išdavikai ir toliau apie tarpukaryje nenuaidėjusį nei vieną šūvį...
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių