Kariuomenė iš bendrovės norėjo prisiteisti „lupikiškas“ netesybas, bet teismai jas sumažino

  • Teksto dydis:

Taktines atakos pirštines Lietuvos kariuomenei pavėluotai pristačiusi specialių darbo drabužių prekybos bendrovė „M&M Trade LT“ privalo sumokėti delspinigius, tačiau  penkis kartus mažesnę sumą nei reikalavo kariškiai, galutinai nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

LAT spalio 6 dieną nutarė, kad įmonė kariuomenei turi sumokėti 11,5 tūkst. eurų netesybų, o ne 69,3 tūkst. eurų, kaip reikalavo kariuomenė. Tokią pat nutartį pernai spalį buvo priėmęs ir Lietuvos apeliacinis teismas. 

„0,2 proc. dydžio netesybos už kiekvieną uždelstą dieną, lygios 43,9 proc. sutarties kainos, kai visos prekės, nors ir pavėluotai, yra pristatytos, nėra skirtos pirkėjo patirtiems nuostoliams kompensuoti, o kvalifikuotinos kaip baudinio pobūdžio, be kita ko, leidžiančios lupikiškai pasipelnyti iš sutarties pažeidimo“, – rašoma teismo nutartyje.

Pagal 2017 metų spalį pasirašytą sutartį „M&M Trade LT“ įsipareigojo pirštines kariuomenei pristatyti iki 2018 metų vasario, tačiau metus vėlavo atlikti užsakymą. Bendrovei vėluojant pristatyti prekes, kariuomenę ją informavo, kad jai yra pradedamos skaičiuoti netesybos nuo nepristatytų prekių vertės.

Netesybos kvalifikuotinos kaip baudinio pobūdžio, be kita ko, leidžiančios lupikiškai pasipelnyti iš sutarties pažeidimo.

Bendrovė teismui nepaaiškino, dėl kokių priežasčių ji vėlavo įvykdyti sutartį, tačiau teigė buvusi priversta sutikti su kariškių nustatytais delspinigiais jiems pareiškus, kad kitu atveju bendrovė nebesulauks naujų užsakymų.

Vilniaus apygardos teismas 2019 metų lapkritį taip pat nusprendė, kad pirštinių pardavėja pažeidė sutartį, tačiau kariuomenės reikalaujamos netesybos yra akivaizdžiai per didelės, todėl turi būti sumažintos iki 11,5 tūkst. eurų.

Apeliacinis teismas atkreipė dėmesį į tai, kad netesybos tuo atveju, jei sutartis būtų nutraukta arba prekės būtų pristatytos su trūkumais, būtų beveik tokios pat – 11,2 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių