Kariuomenė: birželį Lietuvai priešiškos dezinformacijos srautas itin augo

  • Teksto dydis:

Birželio mėnesį fiksuotas itin išaugęs Lietuvai priešiškos dezinformacijos srautas nacionalinio saugumo, valstybės gynybos ir NATO pajėgumų stiprinimo temomis, šeštadienį pranešė kariuomenė.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai birželį iš viso identifikavo 374 unikalius atvejus, turinčius neigiamos informacinės veiklos bruožų.

„Lyginant su gegužės mėn. Lietuvos informacinėje aplinkoje fiksuotas aukštesnis neigiamos informacinės veiklos aktyvumas“, – teigiama pranešime.

Anot kariuomenės, dezinformacijos augimas sietinas su strateginiais nacionalinės ir tarptautinės reikšmės įvykiais – birželį vykusiu NATO viršūnių susitikimu, Baltijos šalių ir JAV vadovų susitikimu Briuselyje, krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Valdemaro Rupšio susitikimais su aukšto rango NATO kariškiais, Didžiosios Britanijos ir Rusijos konfrontacija Juodojoje jūroje bei NATO ir Lietuvos nacionalinėmis pratybomis.

Birželio mėnesį pagrindiniai taikiniai, atsižvelgiant į neigiamos informacinės veiklos intensyvumą, periodiškumą ir turinį, buvo Lietuvos siekis stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą NATO politiniame lygmenyje, karinės pratybos bei sąjungininkų karių buvimas Baltijos šalyse, rašoma pranešime.

Buvo aktyviai skleidžiami melagingi naratyvai, jog NATO kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, tikslingai menkinama mūsų šalyje dislokuotų sąjungininkų karių svarba, tvirtina kariuomenė.

Pavyzdžiui, dezinformacijos vienetuose teigta, kad prisidengdama Juodojoje jūroje vykstančiomis pratybomis „Sea Breeze 21“, NATO neva tiekia Ukrainos kariams ginklus ir treniruojasi vykdyti karines operacijas Rusijos okupuotame Kryme, o greta jos sienų vykdoma nesibaigianti destabilizacija, siekiant šią valstybę išprovokuoti „atsakui“. Akcentuota, jog neva Vakarų šalys vykdo „karinį Ukrainos teritorijos įsisavinimą“.

Antrasis pagal aktyvumą dezinformacijos taikinys – Lietuvos užsienio politika Baltarusijos režimo atžvilgiu, ypač dėl Lietuvos pozicijos reaguojant į „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą Minske ir sankcijų Aliaksandro Lukašenkos režimui įvedimo.

Tarp pagrindinių taikinių birželį taip pat buvo Lietuvos istorija, Antrojo pasaulinio karo ir sovietų okupacijos vertinimas, šalies teisėsaugos institucijų ir teismų veikla.

Kariuomenė teigia, kad neigiama informacinė veikla tradiciškai daugiausia buvo vykdoma su Rusijos ir Baltarusijos informacine-elektronine aplinka susijusiais šaltiniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manyciau ,kad visa ,,,,neigiama,,,info

manyciau ,kad visa ,,,,neigiama,,,info portretas
kyla po lietuvisku politiku ir strategu idiotisku pasisakymu ir ju idiotiskos anti valstybines veikos ..... stai tuomet ir pasipila ,,,neigiama,, info ju adresu....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių