Pereiti į pagrindinį turinį

Kariuomenės kasoje švilpauja vėjai

2009-03-30 09:00
Kariuomenės kasoje švilpauja vėjai
Kariuomenės kasoje švilpauja vėjai / Redakcijos archyvo nuotr. Duobė: kariuomenė neturi pinigų atsiskaityti už įsigytą karo techniką.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pripažįsta, jog neužtenka pinigų susimokėti tiekėjams už įsigyjamą ginkluotę ir karo techniką.

Pinigų nebeturi

Pasak KAM sekretoriaus Arturo Plokšto, nėra abejonių, jog visose didelių pirkinių sutartyse reikės grįžti prie derybų su tiekėjais, nes didelė 2009 m. ministerijai numatyto biudžeto pinigų dalis "eina į jau pasirašytas sutartis".

"Mes priėmėme sprendimą atnaujinti derybas su visais tiekėjais. Visų pirma todėl, kad sąlygos visiems būtų vienodos. Kad nebūtų situacijos, kad viena įmonė ar didelis tiekėjas pasijus favoritas, o kiti sakys, kad "ant mūsų norima išjoti". Derybų rezultatams įtakos turi ir mūsų tiekėjų padėtis, nes krizė visur", – BNS sakė A.Plokšto.

Pasak jo, mokėjimo terminai jau buvo perkelti į metų pabaigą, tačiau laukia dar vienas etapas, per kurį "kalbėsime, kiek galima, apie mokėjimo perkėlimą į kitus metus". Konkrečios sumos, kurią KAM norėtų perkelti į 2010 m., A.Plokšto negalėjo įvardyti, tačiau pripažino, kad šiems metams skirtų lėšų neužtenka.

"Šiemet lėšų tiek, kiek buvo metų pradžioje numatyta, jau nėra. Kalbama apie dešimtis milijonų, kurie turėtų pereiti į kitus metus. Visų pirma vyks derybos su Finansų ministerija dėl to, kokias ribas turėsime, o paskui bus deramasi su pagrindiniais tiekėjais. Pagrindiniai pirkiniai – šautuvai, patruliniai laivai, transportiniai lėktuvai, sunkvežimiai, minų paieškos ir išminavimo laivai", – dėstė A.Plokšto.

Taupys visur

Jis pabrėžė, kad mažinant finansavimą neapsiribojama karo technikos įsigijimu.

"Labai rimtai svarstome mūsų atstovavimą užsienyje, nes tai tikrai labai brangiai kainuoja. Reikės peržiūrėti visą personalo struktūrą, kur galima sutaupyti. Kalbama, ką daryti su naujų karių priėmimu. Vakar apvažiavau statybas, kurias mes vykdome, jų nedaug, bet matyti, kad jų finansavimą reikės sumažinti kone perpus. Visa suma, kurią reikia sutaupyti, paskirstyta per įvairias sritis", – vardijo A.Plokšto.

Jis taip priminė, kad kariuomenė "turi egzistuoti", ir būtina pirkti "neišvengiamus dalykus".

"Maisto produktus, naftos produktus, padangas, medicinos prekes vis tiek turime pirkti. Privalome, nes žmonės turi turėti normalias sąlygas", – sakė KAM sekretorius.

Suomiai nuogąstauja

Suomijos žiniasklaidoje neseniai pasirodė pranešimai, esą Lietuvos Vyriausybė pranešė Suomijos bendrovei "Sisu Auto", jog negalės sumokėti už anksčiau užsakytus daugiafunkcius kariuomenei skirtus sunkvežimius SISU. Tačiau Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus tai neigė.

V.Tutkus tvirtino kad joks sprendimas dėl sutarties su "Sisu Auto" nepriimtas, tačiau pripažino, kad su su Suomijos bendrove vyko konsultacijos dėl galimybės atidėti mokėjimo terminus.

"Sisu Auto" vykdomasis direktorius Olofas Eleniusas teigė, kad šiuo metu pretenzijų dėl vėluojančio mokėjimo Lietuvai neturi, tačiau ateitis, pasak jo, verčia susirūpinti.


Pinigų badas

2009 m. Krašto apsaugos ministerijai (KAM) skiriama 168,7 mln. litų mažiau, nei buvo planuota anksčiau, ir 114,7 mln. litų mažiau, palyginti su 2008 m. asignavimais. Gynybos biudžetą sudaro 1,163 mlrd. litų, arba 1,01 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Iš viso 2009 m., palyginti su 2008 m., ministerija 25,1 mln. litų, arba 8,6 proc., sumažino asignavimus sandoriams (t. y. ginkluotės ir karo įrangos įsigijimo, investiciniams projektams). Mažėjant gynybos biudžetui, KAM 2009 m. asignavimai išlaidoms, palyginti su 2008 m., sumažėjo 89,6 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų