Pereiti į pagrindinį turinį

Karo atveju - prabangi slėptuvė prie ežero

2010-08-10 06:59
Prabanga: vieta, kurioje nelaimės atveju įsikurtų ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, pažymėta keturiomis žvaigždutėmis.
Prabanga: vieta, kurioje nelaimės atveju įsikurtų ekstremaliųjų situacijų operacijų centras, pažymėta keturiomis žvaigždutėmis. / Šarūno Černiausko nuotr.

Ežero pakrantė, sūkurinės vonios, teniso aikštynas, pirtys, barai. Taip atrodo vieta, kurioje nelaimės atveju įsikurtų už valstybės saugumą atsakingi asmenys.

Slėptuvė ant Asvejos kranto

Ši vieta – tai bendrovei "Lietuvos energija" priklausanti poilsiavietė "Dubingiai", įsikūrusi ant Asvejos ežero kranto. Jau rytoj ji gali tapti vienu svarbiausių Lietuvos nacionalinio saugumo objektų.

"Dubingiuose" prieš daugelį metų įrengta slėptuvė, kurioje svarbūs pareigūnai būtų glaudęsi nelaimės Ignalinos atominėje elektrinėje atveju. Kaip ir visi kiti tokio tipo objektai, "Dubingių" slėptuvė buvo menkai naudojama. O dabar ją ketinama padaryti valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro buveine.

Iniciatyvą rodo Vidaus reikalų ministerija (VRM) bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). VRM ir PAGD Vyriausybei siūlo įrengti dvi pagrindines specialias slėptuves, kuriose karo ar kitos nelaimės atveju veiktų valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras. Pirmoji būtų Vilniuje, PAGD patalpose. Antroji, atsarginė, veiktų poilsio namuose "Dubingiai".

Poilsio namai įsikūrę Giraičių kaime, Molėtų rajone. Vyriausybei teikiamame nutarimo projekte nenurodomos jokios priežastys, dėl kurių ekstremaliųjų situacijų operacijų centras nelaimės atveju turėtų įsikurti būtent ten.

Dokumente teigiama, kad iš viso slėptuvėms įrengti gali prireikti iki 8 mln. litų iš skylėto valstybės biudžeto. Kiek kainuotų "Dubingius" pritaikyti karo ir kitų nelaimių audroms – nenurodoma. VRM ir PAGD pasiūlymą poilsiavietėje įrengti valstybinės reikšmės slėptuvę Vyriausybė svarstys jau rytoj.

Valstybės gynimas – prabangoje

Slėptuvei parinkta vieta – tiesiog puiki. "Dubingiai" – ne kokia nedidukė poilsiavietė su pora namelių, pirtimi ir dešimčia metrų ežero kranto. Tai didžiulis prabangus kompleksas, kuris, matyt, geriausiai užtikrintų valstybės saugumą bet kokių negandų atveju.

Į Giraičius nuvykę portalo 1diena.lt žurnalistai įsitikino, kad "Dubingiai" puikiai atliktų slėptuvės funkcijas. Poilsinių namų kompleksas toks didelis, kad jame be vargo tilptų, pavyzdžiui, visi Seimo nariai su būriu giminaičių. "Dubingiuose" yra keturi gyvenamieji korpusai, juose – 151 kambarys (19 kambarių – liukso numeriai).

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro darbuotojai (centro personalą sudarytų ministerijų ir kitų valstybės įstaigų tarnautojai, galbūt ir politikai) "Dubingiuose" galėtų gėrėtis vaizdu į vieną gražiausių Lietuvos ežerų, žaisti tenisą, mirkti sūkurinėje vonioje ar lieti prakaitą pirtyje.

Valstybės likimą specialiosios tarybos ir darbo grupės tikriausiai svarstytų susėdusios terasoje, nuo kurios atsiveria ilgiausio Lietuvos ežero panorama. Jei kritiniu momentu politikai ar tarnautojai neatlaikytų įtampos, nervus būtų galima nuraminti viename iš "Dubingių" barų. O jeigu norisi vienatvės – "Dubingiuose" galima rasti burlentę, leisiančią pravėdinti galvą plaukiojant po ežerą.

Sukėlė įtarimų

Tokie užmojai nustebino kitų ministerijų specialistus. Štai Teisingumo ministerija nutarimo projektui pateikė aibę pastabų, be kita ko, paklausė, kodėl slėptuvei karo atveju būtų naudojama prabangi poilsiavietė.

Teisingumo ministerija pabrėžia, kad VRM ir PAGD visiškai nepagrindė tokio pasirinkimo ir nenurodė jokių motyvų, kodėl valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras turėtų įsikurti būtent ant Asvejos kranto.

Finansų ministerija taip pat pažėrė priekaištų. Ministerijos kancleriui Giedriui Rimšai ypač nepatiko dokumento punktas, kuriame nurodoma, kad slėptuvėms įrengti prireiks maždaug 8 mln. litų. Kanclerio manymu, tokioms išlaidoms papildomi valstybės pinigai neturi būti skiriami.


Ministras: tik sutaupysime

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis siūlymą valstybę nuo negandų ginti poilsiavietėje laiko savaime suprantamu.

"Ten yra ta slėptuvė. Ji visiškai įrengta. Tai yra valdymo punktas, kartu slėptuvė pritaikyta, jeigu Ignalinoje kas nors atsitiktų. Labai natūralu, kad ten ir būtų rezervinis punktas, – 1diena.lt sakė R.Palaitis. – Na, tai kurortinė vietovė. Viskas suprantama. Bet jeigu tai yra komandinis punktas netoli Ignalinos ir ten viskas įrengta, ir seniai įrengta, manau, kad tai klausimų nekelia. Šis punktas yra rezervinis: jeigu Vilniuje atsitiktų kas nors tokio, ir punktas PAGD patalpose negalėtų dirbti."

Ministras prisipažino nežinantis, kokia yra slėptuvės "Dubingiuose" būklė. Jis taip pat teigė nežinantis, kokia dalis iš numatomų skirti 8 mln. litų tektų jai atnaujinti. Tačiau politikas įsitikinęs, kad išleidusi 8 mln. litų slėptuvėms įrengti, valstybė ne išlaidaus, o taupys.

"Šalyje buvo 924 slėptuvės. Priėmus šį nutarimą, liks tik 100 slėptuvių. Likusias 824 bus galima naudoti kitoms reikmėms. Mes jų tiesiog atsisakome. Tiksliname poreikį suprasdami, kad tokia išplėtota sistema valstybei yra per brangi", – tvirtino R.Palaitis.

Tačiau paklaustas, kiek valstybei kainuoja išlaikyti dabartinę slėptuvių sistemą, vidaus reikalų ministras pripažino, kad suma artima nuliui. "Ten investicijų dabar ir nededama. Dėl tos priežastis daugiau kaip 800 slėptuvių yra nebetinkamos. Tam, kad jas atgaivintume, reikėtų apie 120 mln. litų", – sakė R.Palaitis. Pasak jo, gali būti, kad minėti 8 mln. litų būtų išleisti ne per vienus metus, o per ilgesnį laikotarpį.

Paklaustas, kaip reaguoja į kolegų iš Teisingumo ir Finansų ministerijų priekaištus, ministras nedaugžodžiavo: "Tai natūralu. Derinsimės."


Poilsiautojams karas nekliudytų

PAGD palaiko R.Palaičio poziciją. Ugniagesių manymu, valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro įkurdinimas nekliudytų "Dubingiuose" poilsiaujantiems žmonėms.

"Ši vieta pasirinkta būtent todėl, kad joje yra visiškai įrengta, visus keliamus saugumo ir paskirties reikalavimus atitinkanti veikianti slėptuvė, – 1 diena.lt teigė PAGD atstovas Donatas Gurevičius. – Poilsio namų "Dubingiai" poilsiavietės vaizdas ir kita su poilsio organizavimu ir užtikrinimu susijusi infrastruktūra nepasikeistų. Slėptuvė-valdymo punktas yra giliai po žeme ir poilsio namų "Dubingiai" veiklai bei poilsiautojų poilsiui nei vasaros, nei žiemos sezonu jokios įtakos neturi. Esančios slėptuvės ir poilsio namų funkcionavimas tarpusavyje nesusijęs, kokybiškam poilsiautojų poilsiui slėptuvės funkcionavimas tiesioginės įtakos neturi."

D.Gurevičiaus teigimu, daugiau kaip 800 slėptuvių nebebus naudojamos, jas valstybė galės naudoti kitoms reikmėms. PAGD, kaip ir ministras, nenurodė, kokią sumą numatoma įmerkti "Dubingius" pritaikant ekstremalių situacijų valdymo štabui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų