Pereiti į pagrindinį turinį

Kas trukdo Etikos komisijai rasti vadovą?

2013-05-27 07:45
Kas trukdo Etikos komisijai rasti vadovą?
Kas trukdo Etikos komisijai rasti vadovą? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK) jau aštuonis mėnesius dirba be pirmininko. Jį parlamentui siūlyti turintis Seimo vadovas dar nuo gruodžio kartoja, kad kandidatūrą teiks „netrukus“, – kalbama, jog kandidatai netinka Tvarkos ir teisingumo partijos atstovams.

Derinimas užtruko

VTEK tyrimus dėl valstybės tarnyboje dirbančių asmenų elgesio be pirmininko atlieka nuo praeitų metų rugsėjo. Tada oficialiai dėl asmeninių priežasčių iš pareigų pasitraukė buvęs komisijos vadovas Remigijus Rekerta. Seimo vadovas Vydas Gedvilas dar gruodžio pabaigoje žadėjo VTEK pirmininko klausimą spręsti neatidėliodamas, tačiau Seimas kandidato vis dar neišgirdo.

V.Gedvilas pripažįsta, kad situacija, kai VTEK neturi vadovo, tiek institucijai, tiek jos sprendimams nėra gera.

„Ta kandidatūra, tikimės, bus pateikta per trumpiausią įmanomą laiką. Bet situacija yra tokia, kad kandidatūrą reikia suderinti su visais koalicijos partneriais, todėl tai užtrunka. Dėl institucijos darbo – tiek VTEK, tiek bet kuriai kitai organizacijai dirbti be vadovo yra sudėtinga, tad sutinku, kad tai problema“, – tvirtino Seimo pirmininkas.

Vis dėlto parlamento vadovas leido suprasti, kad VTEK vadovo klausimas gali būti nukeltas ir į rudenį.

Stringa, nes reorganizuojama?

Tiesa, Seimo užkulisiuose kalbama, kad visos valdančiosios frakcijos Seime dėl kandidatūrų sutaria, tačiau vienintelis kliuvinys – Tvarkos ir teisingumo atstovai, kuriems kol kas tinkamų kandidatų neatsirado.

Šie neigia, kad frakcija būtinai nori pasiūlyti savo kandidatą. Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovai sako, kad norima keisti patį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymą, užtat delsiama paskirti pirmininką.

„Pagrindinis dalykas, kodėl galbūt stringa teikimas, yra tas, kad bandoma keisti patį įstatymą. Jis dabar svarstomas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete“, – teigė frakcijos seniūnas Petras Gražulis.

Jam pritarė ir frakcijos narys Andrius Mazuronis. Jis apie VTEK ateitį sakė teiravęsis paties V.Gedvilo.

„Kiek girdėjau, planuojama keisti iš principo tiek VTEK sudarymo struktūrą, tiek veikimą. Ne sudėtį, bet veikimo principus. Darbo grupė, rodos, sudaryta, Seimo pirmininko klausiau, sakė, kad prie šito projekto dabar dirba žmonės. <...> Šiaip man asmeniškai VTEK nepatinka, tad aš Seimo pirmininko paklausiau, ką ruošiamasi daryti“, – sakė A.Mazuronis ir pridūrė, kad komisija „labiau politikuoja, negu priima objektyvius sprendimus“, tad pokyčių reikia.

„Aš manau, kad šios sudėties komisija dirba ypač prastai, labai stipriai politikuoja, o tokioj institucijoj to neturėtų būti. Dėl Algimanto Zarembos padarė išvadą, kad jis pažeidė interesus ir negali eiti pareigų, o esant analogiškai situacijai Arūnas Štaras buvo net keliose vietose supainiojęs pareigas ir buvo paskirtas viceministru. O VTEK davė išaiškinimą visiškai kitokį, kad nėra pažeidimo“, – dėstė A.Mazuronis.

Didelės problemos nėra

Šiuo metu komisijoje dirba penki nariai: Virginijus Kanapinskas, Dalia Paulauskaitė, Deivydas Rimkevičius, Elena Vaitiekienė ir Gražina Imbrasienė. Pastaroji, vyriausia komisijos narė, jai laikinai vadovauja. Seimo vadovas pirmininko kandidatūrą teikia iš esamų komisijos narių.

Komisijos narė D.Paulauskaitė faktui, kad dirbama be vadovo, reikšmės per daug neteikia, tačiau pripažįsta, jog nuolatinis pirmininkas komisiją sustiprina.

„Yra kaip yra, komisijai ne pirmą kartą vadovauja laikinas vadovas. Būdavo ir anksčiau tokių laikotarpių, kai dirba ne visos sudėties komisija. Kad ir kaip būtų, pirmininko pareigos atliekamos, tai negaliu sakyti, kad jo nėra. <...> Ši komisija – kaip bet kuri kita institucija. Jeigu yra nuolatinis žmogus, jis formuoja savo politiką, pagal savo principus organizuoja darbą. O kai yra laikinas žmogus, jis ne toks ryžtingas, kad imtųsi permainų, reformų, strategiją keistų. O šiaip negalėčiau pasakyti, jog komisija nukenčia dėl to, kad nėra pirmininko, dirbam labai normaliai“, – kalbėjo D.Paulauskaitė.

Kad nutarimas būtų priimtas, reikia, jog jam pritartų bent trys komisijos nariai. Problemų gali kilti per atostogas arba jeigu keli komisijos nariai vienu metu susirgtų. Tačiau taip, pasak D.Paulauskaitės, dar nebuvo nutikę.

Neturėdama pirmininko VTEK Seimui pateikė ir savo 2012 m. veiklos ataskaitą. Joje pati komisija kėlė vadovo klausimą.

„Teikdama ataskaitą komisija vis dar neturi nuolatinio vadovo. Tai lemia visą institucijos veiklą, priimamus sprendimus ir net atmosferą institucijos viduje. Kyla grėsmė ilgalaikių komisijos planų įgyvendinimui, nukenčia personalo ir asignavimų vadyba (planavimas), tarpinstituciniai ryšiai“, – rašoma vasarį patvirtintame dokumente.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų