„Kaspersky Lab“ žada bylinėtis su Lietuva

Rusijoje įsikūrusios kompiuterinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ atstovai svarsto skųsti Lietuvos valdžios sprendimą riboti jos programinę įrangą valstybės institucijose.

Įmonės Europos viešųjų reikalų vadovas Jevgenijus Grigorenka sako, kad iki šiol bendrovė nesulaukė jokios Vyriausybės reakcijos dėl galimo dialogo.

„Šiuo metu esminis mūsų siekis yra sukurti dialogą. Šiuo metu koncentruojamės į teisinį procesą Jungtinėse Valstijose. Bet galiausiai mes turėsime ginti savo rinkos pozicijas ir svarstome visas įmanomas galimybes. Tai reiškia, kad galiausiai, jei matysime, kad esame diskriminuojami specifinėje rinkoje, mes, deja, turėsime kreiptis į teismą, jei reikės“, – per spaudos konferenciją Vilniuje ketvirtadienį sakė J. Grigorenka.

Kompiuterių saugumo programine įranga prekiaujančios bendrovės atstovai atmeta Jungtinių Valstijų kaltinimus, kad „Kaspersky Lab“, žinodama ar nežinodama, galėjo teikti slaptą informaciją Rusijos žvalgybai. Remdamasi šiais kaltinimais, Lietuvos Vyriausybė gruodį nurodė svarbios informacinės infrastruktūros ir valstybės informacinių išteklių valdytojams pakeisti šią įrangą kita.

„Kaspersky Lab Nordic & Baltic“ generalinis direktorius Leifas Jensenas sakė, kad Lietuvos sprendimas daugiausia padarė žalos reputacijai, nes kyla problemų bendradarbiaujant su partneriais Lietuvoje.

Anot jo, Lietuva yra vienintelė tokį sprendimą priėmusi valstybė Europoje.

„Visi Europoje stebi vieni kitus, bet Lietuva yra vienintelė vieta, kur mes matome tai“, – sakė L. Jensenas.

Anot J. Grigorenkos, Jungtinėje Karalystėje pateikta rekomendacija, kad dirbant su įslaptinta informacija reikėtų vengti „Kaspersky Lab“ programinės įrangos, o draudimas pritaikytas tik labai nedaugeliui institucijų. J. Grigorenka sako, kad Jungtinės Karalystės Nacionalinio kibernetinio saugumo centras susisiekė su gamintojais ir yra linkę į diskusijas „siekdami sumažinti jų įžvelgiamas rizikas“ bei, priešingai nei Lietuva, imperatyviai neragina visų vartotojų atsisakyti šios programinės įrangos.

J. Grigorenka sako, kad Rusijoje įsteigta kompanija tapo „patogiu taikiniu“ dėl geopolitinių motyvų, o JAV taikomi draudimai, jo nuomone, yra viešųjų ryšių įrankis JAV politikams rodant, kad „uždraudus „Kaspersky Lab“ jie gina nacionalinį saugumą“.

„Tai yra lengvai „parduodamas“ siužetas skaitytojams, neva vieną kartą Rusijos kompanija, kuri apsimetinėjo sauganti pasaulį nuo kibernetinių grėsmių, iš tiesų šnipinėjo Kremliui, Rusijos vyriausybei, kol drąsusis FTB ir JAV Kongresas tai išsiaiškino“, – ironizavo jis.

Pristatydami situaciją, kompanijos atstovai daug dėmesio skyrė aiškinimams, kaip veikia jos kuriami produktai. Anot jų, didžiąją dalį apsaugos atlieka kompiuteriuose įdiegta programinė „Kaspersky Lab“ įranga, tuo metu anoniminiai duomenys apie užkrėstas programas, tinklalapius, laiškų su virusais siuntėjus siunčiamos į debesų serverius tik maždaug 0,1 atvejų, kai kyla rimtų technologinių grėsmių. Jie pabrėžė, kad nėra renkami jokie asmeniniai vartotojų duomenys, pavyzdžiui, nuotraukos, įrašai, slaptažodžiai ir pan.

Pasak „Kaspersky Lab“ atstovų, vartotojai gali atsisakyti siųsti šiuos duomenis – programa palaiko funkciją, kuria vartotojas, neišsiųsdamas duomenų, gali gauti atnaujinimus, paremtus surinkta informacija apie nustatytas grėsmes kitiems vartotojams.

Jie taip pat tikino, kad Lietuvos Vyriausybės ekspertams būtų sudaryta galimybė susipažinti su programiniais „Kaspersky Lab“ įrangos kodais, kitais duomenimis siekiant įsitikinti saugumu, kaip tai padarė kai kurių kitų šalių vyriausybių atstovai.

„Kaspersky Lab“ atstovai taip pat pranešė, kad ateityje Europoje bus siekiama teikti paslaugas per tarpininką: planuojama steigti centrą, kurį valdytų su „Kaspersky Lab“ nesusijusi įmonė.

Anot L. Jenseno, svarstoma, kad toks regiono centras galėtų būti Lietuvoje, Latvijoje arba Danijoje. Jis teigė kurį laiką dar viešėsiantis Lietuvoje ir sieksiantis pateikti kompanijos partneriams informaciją apie programinės įrangos saugumą.

Po Vyriausybės nurodymo visi rusišką „Kaspersky Lab“ programinę įrangą naudoję Lietuvos kritinių informacinių technologijų sistemų valdytojai jos atsisakė. Ministrų kabinetui gruodžio pabaigoje paskelbus, kad ši įranga kelia potencialią grėsmę Lietuvos saugumui, ji iš svarbiausių sistemų pašalinta per mėnesį.

Nerimas dėl šios įmonės produkcijos išaugo Jungtinėms Valstijoms pernai paskelbus, kad bendrovė gali bendradarbiauti su Rusijos žvalgyba. JAV vyriausybė pernai rugsėjį uždraudė civilinėms institucijoms naudoti „Kaspersky“ įrangą, o pati bendrovė šį sprendimą apskundė teismui.

Viceministras: esame pasirengę teismui

Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza pabrėžia, kad Vyriausybė pasirengusi bylinėtis su kompiuterinio saugumo bendrove „Kaspersky Lab“ dėl sprendimo riboti jos produkciją valstybinėse įstaigose.

Viceministras taip pat primena, kad rengiamos pataisos, kurios leistų sudaryti vadinamąjį nesaugios programinės įrangos ar gamintojų „juodajį sąrašą“.

Anot jo, Vyriausybė sprendimą drausti „Kaspersky Lab“ programinę įrangą ypatingos svarbos informaciniuose ištekliuose pernai gruodį priėmė surinkusi tvirtų įrodymų dėl jos grėsmės nacionaliniam saugumui ir tai atitinka šalies nacionalinio saugumo interesus.

„Mes nepriiminėjome skubiai sprendimų, kol nesurinkome išsamios informacijos, nes žinojome, kad gali tekti eiti į teismą ir esame tam pasiruošę“, –BNS sakė E. Kerza

„Tikrai nenusprendėme, ką žmogus Lietuvoje turi pirkti, ko nepirkti, ką diegti, ko ne. Pasakėme: turime labai konkrečius surinktus įrodymus apie tos programinės įrangos nesaugumą, skyles, kuriomis pasinaudojant galima užvaldyti kompiuterių tinklus, konkrečius kompiuterius ir serverius“, – teigė jis.

Viceministras tvirtina, jog Rusijoje veikia „bent dvi su Rusijos specialiosiomis tarnybomis siejamos nusikalstamos grupuotės“, kurios platina kenkėjiškas programas pasinaudojant kompiuterių saugos programinės įrangos spragomis, įskaitant „Kaspersky Lab“, spragomis – jos, anot E.Kerzos, leidžia įsilaužti į uždarus tinklus, kuriuose saugoma įslaptinta informacija.

„Taip, vienas iš jų yra „Kaspersky“, bet ne vienintelis. Sakėme, kad „Kaspersky“ yra tik pradžia. Dabar ruošiame teisinį paketą, kad galėtumėme turėti instrumentus „juodojo sąrašo“ sudarymui, į kurį galėtumėme įtraukti nepatikimas įmones arba produktus. Nes tokių yra ne vienas ir ne du, jie skaičiuojami dešimtimis', - sakė E. Kerza.

Rusijoje įsikūrusios „Kaspersky Lab“ vadovai Rytų Europos regione ketvirtadienį dar kartą patvirtino svarstantys skųsti Lietuvos valdžios sprendimą riboti kompanijos programinę įrangą valstybės institucijose. Jie kritikavo Vyriausybę, kad nuo minėto sprendimo gruodį nesulaukė jokių detalesnių paaiškinimų, kuo remiantis pritaikyti ribojimai naudoti jos gaminamą programinę įrangą. Kartu jie pripažino, kad tokia informacija gali būti įslaptinta, tačiau teigė siekiantys užmegzti dialogą su Lietuvos valdžia.

E. Kerza patvirtina, kad ministerija yra gavusi oficialų „Kaspersky Lab“ raštą ir pateikė į jį atsakymą.

„Tiek ir buvo tų kontaktų, nei kas nors bandė eiti, kalbėti, nei bandė nešti kažkokius papildomus įrodymus, informaciją“, – sakė viceministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar portretas
sitie /avigalviai/ nesupranta ir nemato kad tai kgb darbas ir visais budais tiek moraliskai ir ekonomiskai pasikinkius kazkokius idijotiskus biurokratinius teiginius ispesti naudos dar priedo paleidus avansu koki vyrusa ir tai vadinasi bendravimu........

Hm

Hm portretas
O iš kieno kišenės bus apmokama visa ši teismų batalija jei teismą pralaimėsime? Tikriausiai ministrai prisiima visą atsakomybę ir nenumes eilinį kartą nuostolius ant mokesčių mokėtojų pečių?

Nėra ir niekada nebus 100 procentinės

Nėra ir niekada nebus 100 procentinės portretas
apsaugos nuo kenkėjiškų programų ar virusų. Gero IT specialisto kompiuteris ir be jokių antivirusinių bus saugus !!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių