Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiai supažindinti su žydų paveldu

2005-09-05 00:00

Kultūros paveldo departamentas (KPD), dalyvaudamas Europos Tarybos programoje “Žydų kultūros paveldo kelias Europoje”, ir Lietuvos žydų bendruomenė vakar kvietė visus į žydų kultūros paveldo dieną, kurios metu vyko nemokamos ekskursijos Vilniuje ir Kaune.

Kaune į pėsčiųjų ekskursiją po Senamiestį susirinko keliasdešimt žmonių, daugiausia žydų. Gidė Asia Gutermanaitė vaizdingai pasakojo apie žydų gyvenimo būdą, religiją, tradicijas, maistą, pristatė architektūros, istorijos ir kultūros objektus.

Apie 6000 žydų į Lietuvą atsikėlė dar Vytauto Didžiojo valdymo laikais. “Lietuvos žydams buvo būdingos trys savybės - pamaldumas, labdaringumas ir žinių troškimas. Dabar jie jau nėra tokie pamaldūs ir labdaringi”, - sakė A.Gutermanaitė. Anot jos, prieš Antrąjį pasaulinį karą labdaringų organizacijų buvo labai daug, ir jos tarpusavyje nesutarė.

Ekskursijos dalyviai sužinojo, kad žydai anksčiau savo maldų namų niekada nevadindavo graikų kilmės žodžiu sinagoga. Priminta, kur anksčiau buvo žydų žuvies turgus, kiek mieste buvo žydų vardu pavadintų gatvių. Ekskursijos dalyviai buvo pakviesti ir į Kauno choralinę sinagogą.

2004 metų gegužės mėnesį Europos Tarybos Kultūros komitetas nutarė įtraukti žydų kultūros paveldo kelią į Kultūros kelių programą. Tais pačiais metais vykusių Europos paveldo dienų, skirtų žydų kultūros paveldui Lietuvoje, metu buvo nutarta rugsėjo 4-ąją paskelbti Žydų kultūros paveldo diena.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų