Pereiti į pagrindinį turinį

K.Čilinskas: oligarchija prieš Lietuvą laimi 8:1

2009-03-05 18:36
K.Čilinskas: oligarchija prieš Lietuvą laimi 8:1
K.Čilinskas: oligarchija prieš Lietuvą laimi 8:1 / Gintaro Mačiulio nuotr. K.Čilinskas

Konstitucinio Teismo nario, profesoriaus E.Šileikio atskiroji nuomonė teisiniu požiūriu ne paneigė kitų Konstitucinio Teismo narių priimtame nutarime nustatytus Konstitucijos pažeidimus, bet nurodė daugiau argumentų, įrodančių, kad LEO projektas yra neteisėtas, - teigia Teisės projektų ir tyrimų centro tarybos pirmininkas, advokatas Kęstutis Čilinskas.

Skirtumas yra tas, kad aštuoni Konstitucinio Teismo nariai išdrįso nustatyti tik du pažeidimus, kurių užtenka, kad LEO sandoris būtų pripažintas niekiniu, o prof. E.Šileikis - dar ir kitus pažeidimus, kurie įrodo LEO projekto nesuderinamumą su konstitucine viešąja tvarka ir valstybės interesais.

Buvęs Seimo narys K.Čilinskas teigia, kad dar praėjusiųjų metų pabaigoje buvo aišku, jog tik vienas Konstitucinio Teismo narys – profesorius Egidijus Šileikis – išdrįs įvardinti visus Konstitucijos pažeidimus, kurie yra įstatyme, įtvirtinusiame LEO projektą.
 
Praėjusių metų pabaigoje, nurodo K.Čilinskas, Konstitucinis Teismas svarstė Seimo Elektros energetikos įstatymo 15 straipsnį, kuriuo buvo suteikta privilegija tiems patiems asmenims, t.y. tiems, kurie per LEO sandorį nemokamai gavo teisę į Lietuvos energetiką ir jos duodamą pelną.

Pasak K.Čilinsko, Elektros energetikos įstatymo 15 str. redakcija buvo priimta po to, kai 2004 m. minėti savininkai įsigijo Vakarų skirstomuosius tinklus. Tuomet Konstitucinis Teismas nusprendė, kad neprieštarauja Konstitucijai įstatymo straipsnis, iš esmės nustatantis, kad visi elektros vartotojai, įskaitant įmones, įstaigas, organizacijas, privalo jungtis prie elektros sistemos ne tiesiogiai (kas yra pigiau), bet per tarpininką – skirstytoją, tuo padidinant minėtų savininkų pelną. Tik vienas Konstitucinio Teismo narys - E.Šileikis – tuomet nurodė, kad toks įstatymas prieštarauja Konstitucijai.
 
K.Čilinsko nuomone, tai, kad iš devynių Konstitucinio Teismo narių tik vienas išdrįsta pasipriešinti korupcinėms, neteisėtoms ir šalies ūkiui žalingoms įstatymų nuostatoms, rodo, kaip sunku bus Lietuvą iš oligarchinės valstybės paversti teisine ir kaip sunku bus įveikti krizę, kurią šie korupciniai „projektai“ sukėlė.
 
Tačiau, anot K.Čilinsko, dvikovoje „oligarchija prieš Lietuvą“ santykis 8:1 yra geriau nei 9:0. Tai suteikia viltį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų