Kelininkų mamos nerimauja, kad alinantys karščiai paveiks vaikų sveikatą

  • Teksto dydis:

Stichinė kaitra – iššūkis visiems, tačiau sunkiausia dirbantiems lauke. Dėl kelininkų sveikatos nerimauja jų mamos, praneša LNK.

Vakar Lietuvoje buvo pasiektas tik prieš 33-ejus metus fiksuotas dienos karščio rekordas – 32,8 laipsnio. Toks karščio rekordas buvo fiksuotas Vilniaus oro uoste.

Nusprendus su termovizoriumi išmatuoti temperatūrą ir kitose Vilniaus teritorijoje esančiuose objektuose, pavyko užfiksuoti neįtikėtinus skaičius. Didžiausia temperatūra tokią kaitrią dieną buvo vaikų žaidimų aikštelėje – 50 laipsnių karščio, o žemiausia, nepjautose pievose – 30 laipsnių karščio.

Tačiau net plieskiant tokiam karščiui dalis Lietuvos gyventojų dirba lauke. Kaip vyraujant tokiam kaitriam orui neperkaisti ir negauti saulės smūgio? Pataria Darbo inspekcijos atstovė Rita Zupkevičiūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Darbas lauke ir patalpose, žinoma, šiek tiek skiriasi, tačiau dirbant patalpose rizika yra kur kas didesnė, kadangi tai uždaros patalpos, nėra vėjo ir perkaitimo tikimybė yra didesnė.

Tad lauke dirbti – mažesnis pavojus, nei dirbti patalpose. Lauke yra vėjelis, taip pat tam tikros užuovėjos ir darbuotojai pajutę, kad jiems per karšta, gali pasislėpti pavėsyje, daryti pertraukas, atsigerti vandens. Tačiau, kad ir kaip darbdaviai stengiasi užtikrinti tinkamas darbo sąlygas, skundų vis tiek sulaukiame. Dažniausiai skundžiasi virtuvės darbuotojai, nes dabar ypatingai karšta, o kai kurios virtuvės yra senos, su dideliais langais. Kondicionieriai dažna sugenda, o nuo pečiaus karšta. Gauname skundų, kad temperatūra virtuvėse kartais siekia net 40 laipsnių“, – aiškino R. Zupkevičiūtė.

Paklausus, ar darbdaviai atkreipia dėmesį į gautus skundus, Darbo inspekcijos atstovė neslepia – būna visko. Nors dažniausiai yra reaguojama, bet pasitaiko atvejų, kai pasiteisinama tuo, kad ką tik sugedo kondicionierius ir problema jau sprendžiama.

Gauname skundų, kad temperatūra virtuvėse kartais siekia net 40 laipsnių.

Tačiau skundų sulaukiama ne tik iš darbuotojų, bet ir jų mamų, ypač – iš kelininkų mamų. Jos labai rūpinasi, kad jų sūnūs neperkaistų.

Trečią dieną iš eilės pagerintas karščio rekordas

Penktadienį trečią dieną iš eilės Lietuvoje pagerintas karščio rekordas – vėl beveik visur perlipta simbolinė 30 laipsnių kartelė, o Šventosios automatinėje meteorologijos stotyje, pirminiais duomenimis, oras įkaito iki 33,2 laipsnio.

Iki šiol buvęs vos penkerių metų senumo rugpjūčio 19-osios rekordas pagerintas 1,6 laipsnio – 2017 metais Varėnoje oras tą dieną buvo sušilęs iki 31,6 laipsnio, pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

Antras pagal karštumą Lietuvos taškas penktadienį buvo Kretingos automatinėje meteorologijos stotyje, čia termometro stulpelis rodė 33 laipsnius karščio, ketvirtadienį – 33,3.

Iš didžiųjų Lietuvos miestų karščiausia buvo Klaipėdoje, čia užkaito iki 32,5 laipsnio.

LHMT teigimu, pastarųjų dienų karščių rekordus lėmė iš pietryčių, nuo Kaspijos jūros regiono ir Centrinės Azijos, plūstantis labai šiltas oras.

Pasak meteorologų, kaitra Lietuvoje vietomis tęsis ir šeštadienį, oras įkais iki 25–30 laipsnių karščio.

Rugpjūčio 20-osios rekordas yra 31,5 laipsnio, jis užfiksuotas prieš 67 metus Kauno meteorologijos stotyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip,

Taip, portretas
paveiks! Ir ne tik kelininku sveikata. Bet,kam kapitalizme tai rupi!?

Kelininku Mamoms

Kelininku Mamoms portretas
Mamos,jei jusu sunelis verkia,kaip sunku Jam dirbti, tai tegul sedi namuose po mamu sijonais,nes ziema jam vel bus chujova per salta.O kaip kiti stogdengiai,statybinikai ir daug kitu profesiju zmones dirba.O Lietuvoje keliai kaip drapokynas

Galima būtų dirbti anksti ryte

Galima būtų dirbti anksti ryte portretas
Tik prašvitus, bet... teks daugiau mokėti už naktines valandas kelininkams. Taigi, tegu kepa.... ar ne, darbdaviai?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių