Kibernetinio saugumo centras siūlo nemokamą įrankį nuo kibernetinių sukčių

  • Teksto dydis:

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) su Kauno technologijos universiteto (KTU) specialistais sukūrė nemokamą įrankį gyventojams ir organizacijoms, skirtą apsisaugoti nuo kibernetinio sukčiavimo atakų.

Kaip ketvirtadienį informavo NKSC, naujas įrankis, t.y. vadinamoji DNS užkarda, neleis naršant internete pasiekti jau žinomų žalingų interneto tinklalapių.

„Tai reiškia, kad net ir paspaudus ant sukčių atsiųstos nuorodos, naudotojas nepatirs žalos, nes kenkėjiškas adresas bus blokuojamas, o naudotojas bus apie tai informuotas“, – pranešime sakė NKSC Kibernetinės gynybos departamento direktorius Deividas Stumbras.

DNS užkarda – tai vieša DNS paslauga su papildoma saugos funkcija. Nuo įprastos domenų vardų sistemos (angl. Domain Name System, DNS) ji skiriasi tuo, kad joje yra įdiegta papildoma apsauga nuo kibernetinių grėsmių, pavyzdžiui, nuo netikrų bankų svetainių, nesąžiningos prekybos platformų, kenkimo kodą platinančių ir kitų NKSC patvirtintų žalingų svetainių.

KAM nuotr.

 

KTU Interneto paslaugų centro DOMREG vadovas Tomas Mackus pabrėžia, kad šis įrankis aktualus augant klastojamų interneto svetainių ir suklaidintų interneto vartotojų skaičiui.

Pasak NKSC ekspertų, įrenginyje aktyvavus DNS užkardą, ji naudotojui leis naudotis visa NKSC sukaupta žalingų svetainių duomenų baze ir taip sustiprinti savo apsaugą.

Įrankis yra nemokamas, informacija, kaip pasirinkti šios paslaugos DNS nustatymus, pateikiama adresu nksc.lt/uzkarda.html.

Įrenginyje aktyvavus DNS užkardos nustatymus, blokuojamų interneto adresų sąrašas bus atnaujinamas automatiškai, NKSC papildžius žalingų adresų sąrašą.

Pabrėžiama, kad nei NKSC, nei DOMREG įrankį aktyvavusių naudotojų informacijos nerinks ir niekaip naršomo turinio nestebės, sistema tik atliks apsaugos funkciją, blokuodama žinomus žalingus interneto adresus.

Įrankis šiuo metu yra testuojamas ir tobulinamas, planuojama, kad visa apimtimi jis pradės veikti 2023 metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių