Kilo įtarimų dėl korupcijos Maisto ir veterinarijos tarnyboje: prašo įsikišti STT

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydama įvertinti situaciją dėl galimos korupcijos Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT).

Dokumente, kurį gavo ELTA, ŽŪM nurodo, kad kreipiasi į STT atsižvelgdama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, jog VMVT vadovybė ir darbuotojai, žinodami apie žiauraus elgesio su gyvūnais ir jų kankinimo veisyklose atvejus, galimai neinicijuodavo įstatyme numatytos gyvūnų perdavimo globėjui ir konfiskacijos procedūros, neužtikrino nelegalaus gyvūnų augintinių veisimo ir prekybos kontrolės, nekontroliavo nelegalaus gyvūnų augintinių įvežimo į Lietuvos teritoriją.

Ministerija prašo STT įvertinti situaciją dėl galimos korupcijos ir atlikti tyrimą dėl VMVT veiksmų, siekiant išsiaiškinti galimas nusikalstamas veikas.

VMVT direktorius Darius Remeika Eltai sakė, kad STT šiais metais jau atliko tyrimą dėl situacijos tarnyboje, o daugiau nei pusė STT rekomendacijų, anot D. Remeikos, jau yra įgyvendinta.

„Toks tyrimas jau buvo atliktas šių metų pradžioje, pateiktos rekomendacijos, kaip tobulinti įvairias procedūras, kontrolės mechanizmus. Mes dirbome su STT, reaguodami į jų pastabas, turbūt daugiau negu pusė rekomendacijų įgyvendinta, jau yra padaryti darbai, o kiti yra daromi. Tas darbas yra padarytas, tai aš nežinau, ką čia dar tirti. Jeigu tirs, tai prašome“, – Eltai sakė D. Remeika.

Pasak D. Remeikos, šiame tyrime STT nustatė tobulintinų dalykų procedūrose, tačiau ne korupcijos faktų.

Toks tyrimas jau buvo atliktas šių metų pradžioje, pateiktos rekomendacijos, kaip tobulinti įvairias procedūras, kontrolės mechanizmus. Mes dirbome su STT, reaguodami į jų pastabas.

„Buvo audituotas kailinių žvėrelių sektorius ir plačiau gyvūnų gerovė, įskaitant veisėjus. Yra pastebėjimų, bet korupcijos faktų tikrai nenustatyta, tačiau nustatyta tobulintinų dalykų procedūrose. Aišku, svarbu procedūras padaryti taip, kad žmogui nebūtų nuokrypio galimybės. Ta linkme dirbame“, – sakė VMVT vadovas.

STT komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė Eltai patvirtino, kad ŽŪM kreipimąsi tarnyba gavo ketvirtadienį. Ji taip pat pridūrė, kad STT kreipimąsi įvertins.

ŽŪM taip pat yra sudariusi komisiją įvertinti VMVT veiklą, procedūras ir procesus tiriant pranešimus, skundus, vykdant patikrinimus gyvūnų gerovės klausimais.

STT šių metų gegužę paskelbtoje ataskaitoje atkreipė dėmesį į, pasak tarnybos, neefektyvų patraukimo atsakomybėn už gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimus mechanizmą. Už gyvūnų gerovės reikalavimų pažeidimus paprastai surašomi administraciniai nurodymai ir skiriama pusė minimalios baudos, tai yra 15 eurų. Tad galima bauda dažniausiai bus mažesnė nei tikėtinos išlaidos gyvūnų gerovei gerinti, juolab neretai skiriami tik įspėjimai, teigė tarnyba.

Taip pat STT nurodė, kad veiklos įregistravimo sustabdymas ar panaikinimas netaikomas net nustačius žiaurų elgesį su gyvūnais.

„Egzistuoja neišspręstos problemos dėl tinkamo gyvūnų konfiskavimo įgyvendinimo, kurios taip pat sudaro palankią aplinką korupcinėms apraiškoms pasireikšti: pasielgti savo nuožiūra, tai yra inicijuoti gyvūnų konfiskavimo procedūrą ar jos neinicijuoti VMVT darbuotojų nuožiūra“, – skelbė STT.

Tarnyba siūlė VMVT tobulinti veterinarinio patvirtinimo išdavimo ir veiklos įregistravimo procedūras, patikslinti esamą reglamentavimą, pagal pateiktas pastabas užtikrinti, kad visais atvejais asmenys, padarę panašaus pobūdžio pažeidimus, būtų patraukti lygiavertėn atsakomybėn.


Šiame straipsnyje: ŽŪMSTTVMVTkorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių