Pereiti į pagrindinį turinį

K.Michailovas vėl siekia nušalinti teisėją

2009-07-27 17:23
K.Michailovas vėl siekia nušalinti teisėją
K.Michailovas vėl siekia nušalinti teisėją / Gedimino Bartuškos nuotr.

Dalyvavimu Medininkų žudynėse kaltinamas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas) vėl siekia nušalinti jo bylą nagrinėjančią Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėją Sigitą Vainauskienę.

Pirmadienį vykstančiame teismo posėdyje, kuriame sprendžiamas klausimas dėl kardomosios priemonės K.Michailovui pratęsimo, kaltinamasis tvirtino, kad teisėja, kuri taip yra bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininkė, turėtų būti nušalinta, nes esą ji ne kartą pažeidė įstatymus.

„Teisėja ne kartą pažeidė įstatymus, pratęsdama suėmimo terminus. Ji juos pratęsė nežiūrint į senaties termino suėjimą, nors nėra visiškai jokių įrodymų apie mano dalyvavimą nusikaltime", - posėdyje sakė K.Michailovas.

Be to, kaltinamasis antrą kartą tvirtino, kad teisėja davė interviu vieno naujienų portalo žurnalistui, nepriėmusi sprendimo, ir tokiu būdu pažeidė pasitarimų kambario slaptumą.

„Manau, kad toks interviu buvo. Žurnalistas parašė žodžius, pasakytus jam teisėjos, o ne pasakytus teismo metu. Protokole nebuvo užfiksuoti tokie žodžiai", - tikino buvęs „omonininkas".

Prokuroras Rolandas Stankevičius kaltinamojo argumentus atmetė, esą jis nepateikė jokių konkrečių argumentų dėl teisėjos nušalinimo.

Tam, kad būtų išspręstas klausimas dėl nušalinimo, teisėja paskelbė valandos pertrauką.

Teisėja S.Vainauskienė sprendimą pratęsti suėmimą 3 mėnesiams priėmė balandžio 28 dieną. Teismas taip pat atsisakė nutraukti bylą dėl senaties ir paleisti K.Michailovą. Sprendimas buvo skųstas Apeliaciniam teismui, tačiau šis skundą atmetė.

Tai ne pirmas bandymas nušalinti Medininkų byloje šią teisėją. Birželio pabaigoje K.Michailovas siekė nušalinti S.Vainauskienę ir kitą teisėją Viktorui Dovidaičiui. Šie pareiškimai buvo atmesti.

K.Michailovas kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 metų liepos 31 dieną.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje. Tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai įteikti ir Rusijoje sulaikytam Aleksandrui Ryžovui.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų - taip pat buvusių omonininkų - būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo ir A.Ryžovo - yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas T.Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų