Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl I.Degutienė pakeitė nuomonę dėl A.Sacharuko apkaltos?

2010-12-06 06:59
Pasidavė: I.Degutienės atstovai pareiškė, jog ji neketina imtis iniciatyvų kaip nors atnaujinti A.Sacharuko apkaltą.
Pasidavė: I.Degutienės atstovai pareiškė, jog ji neketina imtis iniciatyvų kaip nors atnaujinti A.Sacharuko apkaltą. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė nenori imtis iniciatyvos vėl kelti klausimą dėl apkaltos priesaiką sulaužiusiam parlamentarui Aleksandrui Sacharukui.

Mano radęs kabliuką

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Vytenis Andriukaitis jau senokai parašė laišką I.Degutienei, kuriame pasiūlyta vėl grįžti prie A.Sacharuko mandato panaikinimo klausimo.

V.Andriukaitis tvirtino laiške atkreipęs Seimo vadovės dėmesį į kai kurias, pasak jo, "labai svarbias ir svarstytinas" aplinkybes dėl nesėkmingai pasibaigusios A.Sacharuko apkaltos.

"Laiške priminiau, kad Seimo balsavimo komisijos narys, Tėvynės sąjungos frakcijos atstovas Kęstutis Masiulis dar apkaltai skirtame plenariniame posėdyje iškart po balsavimo pareiškė, kad kai kurie balsavimo biuleteniai dėl mandato atėmimo iš A.Sacharuko buvo atitinkamai pažymėti. Todėl keltinas klausimas, ar nebuvo šiurkščiai pažeista balsavimo procedūra", – teigė V.Andriukaitis.

Šio politiko nuomone, jeigu buvo pažeista balsavimo procedūra, ji galėtų būti pakartota. Be to, galėtų būti svarstoma galimybė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši ištirtų pažeidimus.

Negali eiti pareigų?

Lapkričio 11 d. Seimas balsavo, kad apkaltos būdu mandatai būtų atimti iš A.Sacharuko ir jo kolegos opozicinėje Krikščionių partijos frakcijoje Lino Karaliaus. Už mandato atėmimą iš L.Karaliaus balsavo 89 Seimo nariai ir to pakako, kad jis netektų vietos parlamente.

Tačiau už mandato atėmimą iš A.Sacharuko slapta balsuojant tik 80 Seimo narių. Pritrūko penkių balsų sprendimui priimti. Nors A.Sacharukas mandatą išsaugojo, V.Andriukaitis atkreipė Seimo vadovės dėmesį į tai, kad apkaltą laimėjęs Seimo narys, kurį Konstitucinis Teismas pripažino sulaužius Konstituciją ir priesaiką, apskritai nebegali "normaliai dirbti ir vykdyti savo Tautos atstovo pareigų", nes iš jo, be kita ko, atimama teisė dirbti su slapta informacija.

V.Andriukaitis tvirtino prašęs I.Degutienės, kad ji pasitartų su Seimo nariais ir atskiromis frakcijomis, ar "atsirastų iniciatyvinė grupė, kuri tęstų šių klausimų nagrinėjimą".

Pakeitė poziciją

I.Degutienės atstovai pareiškė, jog ji neketina imtis iniciatyvų kaip nors atnaujinti A.Sacharuko apkaltą.

"Seimo narys V.Andriukaitis turi visus Seimo nario įgaliojimus pats vienas ar kartu su kitais parlamentarais imtis visų savo siūlomų veiksmų. Seimo pirmininkės dalyvavimo tam nereikia", – dienraščiui sakė Seimo vadovės atstovas spaudai Juozas Ruzgys.

Anksčiau I.Degutienė tvirtino, kad svarstytinas siūlymas bandyti dar kartą kreiptis į Konstitucinį Teismą ir prašyti jo paaiškinti, kaip turėtų būti traktuojamas dabartinis A.Sacharuko statusas Seime. Tačiau vėliau, pasitarusi su konstitucinės teisės specialistais, Seimo vadovė pakeitė savo nuomonę ir pareiškė nebeketinanti pakartotinai kreiptis į šį Teismą, nes jis esą jau viską pasakė dėl A.Sacharuko keltais klausimais.


Kodėl A.Sacharukas pamiršo "Sudrebinti Lietuvą", skaitykite pirmadienio "Kauno dienoje"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų