Kodėl Lietuvos šaulių sąjungai reikalinga reforma?

  • Teksto dydis:

Seimo valdyba sukūrė darbo grupę, kuri nuo gegužės turėtų pradėti dirbti ir nuspręsti, kaip galbūt reikėtų perorganizuoti valstybės remiamą ir sukarintą visuomeninę organizaciją – Lietuvos šaulių sąjungą. LNK pokalbis su Šaulių sąjungos pirmininku Albertu Dapkumi.

„Nuo pat pirmos dienos, kai tapau Šaulių sąjungos vadu, maniau, kad tokia didžiulė ir svarbi Lietuvos saugumo atžvilgiu organizacija turi turėti ilgalaikę strategiją. Tokios ši sąjunga neturėjo. Turėjo trumpalaikes trejų metų veiklos strategijas, kurias aš vertinčiau kaip sąjungos vado strategiją, bet ne organizacijos, todėl ir kilo idėja peržiūrėti visą strategiją ir padaryti ją ilgesnę – 10–15 metų“, – pokalbį pradėjo A. Dapkus. 

Kokia, jūsų įsivaizdavimu, turi būti Šaulių sąjunga po dešimties metų?

– Matau labai konkrečią organizaciją, kuri, visų pirma, universali, moderni, būtinai savanoriška ir sukarinta. Tai kertiniai žodžiai, kurie apibrėžia mano viziją.

Kokią užduotį šauliai galėtų padėti įgyvendinti valstybei?

– Pastarieji treji ketveri metai parodė, kad Šaulių sąjunga – ne vien tik sukarinta organizacija, bet ir labai reikalinga kitoms struktūroms. Padėjo ir pandemijos atveju, ir pasieniečiams nelegalios migracijos atveju, ir priimant, apgyvendinant ukrainiečius Lietuvoje. Jei bus gaisras, potvynis, Astravo AE gedimas, manau, šauliai pirmieji atbėgs į pagalbą.

Dabar turite 12 tūkst. narių ir politikai paminėjo, kad po septynerių metų norėtų 50 tūkst. narių. Skamba kaip labai ambicingas tikslas. Kaip tai pasieksite?

– Narių skaičių priklausys nuo to, kaip politiniai lyderiai ir partijos sutars ir nuspręs, kokias funkcijas mes turėtume atlikti. Nemanau, kad bus didelis iššūkis pasiekti. Jei bus atitinkami resursai, užduotys, požiūris, vadovavimas ir valdymas, nustatyta vieta gynybos ar saugumo schemoje.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

 

 

Ar Šaulių sąjunga liktų autonomiška organizacija?

– Mes pasisakome už dabartinį statusą. Teisinis statusas – asociacija. Bet valdymas ir vadovavimas organizacijai skiriamas iš valstybės.

Kiek reikės pinigų visai reorganizacijai?

– Šiandien esame patenkinti dėl padidėjusio finansavimo, jį stengiamės įsisavinti kiek įmanoma skaidriau. Žiūrint į ateitį, po 10–15 metų, manau, ambicijos dėl 21 mln. eurų per metus organizacijai išlaikyti ir funkcijoms įgyvendinti būtų realu. Tačiau tai priklausys nuo politinės valios ir apsisprendimo.

Šiandien esame patenkinti dėl padidėjusio finansavimo, jį stengiamės įsisavinti kiek įmanoma skaidriau.

Ar tie, kurie nori prisijungti prie jūsų organizacijos, baigti bent bazinius kursus, turi investuoti daug savo lėšų?

– Dar susiduriame su šiuo iššūkiu. Iki šiol buvo labai ribotas finansavimas, pačią uniformą, batus šauliai turi nusipirkti už savas lėšas. Taip pat turi pasiimti nemokamas atostogas, kad išvažiuotų į bazinį kursą. Bet ateinantis finansinis padidėjimas leis šį krūvį nuimti. Tai skatins daugiau aktyvios visuomenės prisijungti prie mūsų organizacijos.

Kiek kainuoja šauliams apsirūpinti reikmenimis?

– Stengiamės pasiūlyti pigiausius uniformos, batų ir kitų reikalingų priemonių variantus. Tai kainuoja apie 400 eurų.

Kokie buvo pastarieji keli mėnesiai jūsų organizacijai po Rusijos invazijos į Ukrainą? Ar sulaukėte daug prašymų dėl narystės?

– Organizacija dėl karo Ukrainoje išaugs dvigubai.

Ar spėjate su dabartiniais pajėgumais?

– Stengiamės. Mobilizuojame visus turimus resursus tiek savo, tiek prašome kariuomenės pagalbos, tiek kitų organizacijų. Kol kas sugebame viską vykdyti.

Kam būtų reikalingas mokymo centras šauliams?

– Dabartinė idėja – kad mokymo centras būtų platesnių funkcijų, t.y. ne tik mokyti ir instruktuoti, bet ir vykdyti nekinetinių operacijų analizę, įtraukti tuos žmones, kurie ateina į organizaciją. Kovoti be ginklo – pilietinis pasiruošimas. Tikiuosi, kad per kelis mėnesius šis mokymų centras bus įsteigtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusijos prostitutėms

Rusijos prostitutėms portretas
Visą laiką cypėte kad sakoma „rusai puola“. O ką, Mordoro atliekos, argi rusai dabar nepuola?

Išmeskite pradžioje

Išmeskite pradžioje portretas
Vsiokias politinį piarą sau darančias šiukšles kaip Šimonytė. Kad būtų tikrai pasiruošę ginklu kovoti žmonės.

Che

Che portretas
Propagandos prisiklausę. Daužys bananais demonstrantus?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių