Kokie pavojai tyko vaikų žaidimų aikštelėse?

  • Teksto dydis:

Prasidėjus vasarai vaikai daugiau laiko praleidžia lauke. Viena iš vietų, kur smagu praleisti laiką – vaikų žaidimų aikštelė. Tačiau tėvams svarbu žinoti, kaip jos turėtų būti įrengtos ir kada jos nebėra saugios jų vaikams. Apie tai LNK reportaže kalbėtasi su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstove Ingrida Skridailiene.

– Ar dažnai sulaukiate skundų? Kuo žmonės skundžiasi? Kas yra ne taip žaidimų aikštelėse?

– Dažniausiai skundžiasi, kad jos yra nesaugios, kai kyla įtarimas, kad vaikas gali susižaloti ir kad netinkamai yra vykdoma aikštelės priežiūra.

– O dėl ko jie gali susižaloti? Kokios dažniausios to priežastys  – nesaugios čiuožyklos, nesaugi danga?

– Na, pavojų yra visokių. Danga turi atitikti tam tikrus reikalavimus, žaidimų aikštelė taip pat turi būti įrengta tam tikru atstumu nuo tam tikrų objektų. Pavyzdžiui, nuo kelio, kuriuo važiuoja automobiliai, aikštelė turi būti įrengta ne arčiau nei per 20 m, o jei yra arčiau – turi būti aptverta. Gali būti ir įranga sulūžusi. Tokios įrangos jau negali naudoti vaikai žaidimams, ji turi būti tvarkoma arba užtikrinama, kad vaikas prie jos prieiti negalėtų.

– O ar skundų daugėja? Kiek jų gaunate?

– Skundų kiekvienais metais gauname panašiai, bet ne daug – iki dešimties skundų. Tačiau norėčiau paraginti pamačius netvarkingą, neprižiūrimą žaidimų aikštelę tikrai kreiptis į NVSC ir informuoti, kur tokia žaidimų aikštelė yra.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kokia turėtų būti danga? Kokie reikalavimai jai taikomi?

– Tai turėtų būti smūgį susilpninanti danga. Danga gali būti iš akmenukų arba minkšta, tačiau pastarąsias ne visi įstengia įrengti. Taip pat akmenukai naudojami dangai negali būti aštriais kampais.

– O kokios turi būti smėlio dėžės?

– Jos turi būti su dangčiais. Dangčiai gali būti stacionarūs arba nuimami ir vėl uždedami. To reikia tam, kad neatsirastų helmintų, kurie sukelia tam tikrų sveikatos sutrikimų.

– Kas yra helmintai?

– Tai parazitai, pavyzdžiui, askaridės, kurie savo kiaušinėlius deda smėlyje, ten dauginasi ir gyvena. Tuos parazitus ten atnešti gali katės, šunys ir kiti gyvūnėliai. Tad pastebėjus neuždengtą smėlio dėžę taip pat kviesčiau teikti pranešimus NVSC. Smėlis taip pat turi būti atnaujinamas, prižiūrimas, tad jei nėra galimybės pasirūpinti smėlio dėžėmis, tai jų geriau ir neįsirengti.

– Tai jei jos yra neprižiūrėtos, neuždengiamos, tai turbūt vaikų geriau į jas nelesti, taip?

– Taip, tikrai. Labai kviesčiau tėvus vertinti, kokia yra ta žaidimų aikštelė, ar ji yra saugi ir įrengta pagal visus reikalavimus. Jeigu matote, kad nėra tinkamai užtikrinta vaikų sauga – įrenginiai netvarkingi, danga netinkama, smėlio dėžės atidarytos – tikrai neveskite ten savo vaikų, neleiskite jiems ten žaisti, taip apsaugosite juos, o mus būtinai informuokite apie tokias žaidimų aikšteles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visi

visi  portretas
pavojai ateina is seimo sales ..

Visu musu

Visu musu portretas
tyko vienintelis pavojus - kapitalizmas. Visa kita - tik jo grimasos ir sudedamosios dalys.

Nebijokit

Nebijokit portretas
Krumose visada tupi: bartosevicius, narkobaryga, armonautai, pedoparteciai, lesbiralai ir ozziukas balkonelije, kurie ir saugo vaikus nuo woldemortu su karabasais.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių